Sinaxar 5 Iunie

 

†Înaltarea Domnului

În această lună, în ziua a cincea, pomenirea sfântului sfințitului mucenic Dorotei, episcopul Tirului.

DoroteiAcesta a trăit pe vremea lui Liciniu. Iar în zilele lui Dioclețian (284-305) și Maximilian, din pricina prigoanei ce avea să fie, lăsându-și casa și pribegind, s-a dus la Diospoli. Deci dacă au murit aceștia, el s-a dus la Tir și a călăuzit Biserica, până în zilele călcătorului de lege Iulian. Deci atunci iarăși s-a dus la Diospoli, însă nici acolo n-a putut să scape de închinătorii de idoli, pentru că fiind prins de către dregătorii lui Iulian și răbdând multe chinuri și aflându-se întru adânci bătrâneți, a luat cununa muceniciei, dându-și sufletul lui Dumnezeu; și era el atunci de 107 ani. Și a lăsat multe scrieri bisericești și istorii elinești și latinești, căci el era foarte știutor în amândouă limbile, pentru multa sa nevoință și iscusirea firii sale.

Tot în această zi, pomenirea izbăvirii celei ce cu iubirea de oameni a venit asupra noastră în înfricoșătoarea groază și nevoie de răpire de către barbari; căci pe dreptate era să fim robiți de ei, și să cădem în ucidere de sabie, însă Domnul cel îndurător și de oameni iubitor, pentru milostivirile milei Sale, în afară de orice nădejde ne-a izbăvit.

Tot în această zi, pomenirea Sfinților Mucenici: Marchian, Nicandru, Iperehie, Apolon, Leonid, Arie, Gheorghe, Selneniad, Irineu și Pamvon.

Aceștia pentru Hristos și pentru credința cea întru El, chinuiți fiind de mai-marele Egiptului cu flămânzirea, cu setea și cu frigul, lupta muceniciei au săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Hristofor cel din Roma, care cu pace s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului Mucenic Conon cel din Roma, care, fiind în mare aruncat, s-a săvârșit.

Tot în această zi, pomenirea Sfântului nou-Mucenic Marcu cel ce din Hios s-a nevoit la anul 1801.

Cu ale lor sfinte rugăciuni, Doamne, miluiește-ne și ne mântuiește pe noi. Amin.

Textul este preluat de pe site-ul Calendar Ortodox

Recomandari ortodoxe:
Resurse ortodoxe - www.resurse-ortodoxe.ro
Noutati ortodoxe - www.noutati-ortodoxe.ro