Despre Icoana Maicii Domnului

Din punct de vedere teologic, icoana Maicii Domnului o reprezinta pe prima fiinta umana care a realizat scopul intruparii: indumnezeirea omului. Aceasta reprezentare este in opozitie cu icoana lui Hristos, fundamentele tuturor iconografiilor, care il reprezinta pe Dumnezeu care devine om.

Descriere si simboluri

Iconografi din toate timpurile au incercat sa o prezinte pe Maica Domnului cat mai frumoasa, blanda, demna si slavita pe cat au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mahnita si uneori indurerata, dar intotdeauna plina de tarie spirituala si de intelepciune.

Doamna Preacurata este prezentata intotdeauna cu capul acoperit cu o naframa, care ii cade pe umeri, conform cu traditia iudaica din acele vremuri. Aceasta naframa sau acoperamand de cap este, de obicei, rosu pentru a simboliza suferinta si sfintenia astfel obtinuta. Sub aceasta naframa, hainele ii sunt albastre, simbolizand umanitatea Maicii Domnului.

Sunt pictate si trei stele, una pe frunte si cate una pe fiecare umar al Maicii Domnului. Aceste stele simbolizeaza fecioria. Maica Domnului a fost fecioara inainte, in timpul sarcinii si dupa Nasterea Domnului. Aceste trei stele mai sunt si simbolul Sfintei Treimi. Uneori, a treia stea este acoperita de chipul Mantuitorului Copil, a doua persoana a Sfintei Treimi.
Tipuri de icoane ale Maicii Domnului

In aceasta icoana nu mai este al subiect, in afara Mantuitorului, care este pictat cu tot atata dragoste si tot atat de des ca si Maica Domnului. Exista cinci tipuri principale de Icoane ale Maicii Domnului in iconografia ortodoxa:

    * Calauzitoarea; Hodigitria – in acest tip, Pururea Fecioara Maria il tine pe Mantuitor si arata spre El, ca o calauza spre Dumnezeu si spre mantuire.
    * Mila Afectuoasa; Eleusa – in acest tip de icoana, Maica Domnului il tine pe Fiul ei, care isi tine fata indreptata spre ea si are cel putin o mana in jurul gatului ei sau al umarului. Maica Domnului simbolizeaza Biserica, astfel aratand deplinatatea iubirii dintre Dumnezeu si om, o iubire care nu poate fi obtinuta decat cu intermediul unui apropiat al Bisericii, in acest caz Maica Domnului.
    * Dulcea-sarutare; Glikofilusa - este o varianta a Eleusei, in care Pruncul are fata lipita de a Maicii, intr-un gest de mare tandrete. [1]
    * Milostiva, Panakranta – in acest tip, Fecioara Maria este asezata pe un tron regal cu Pruncul Iisus in poala, impreuna prinvind in fata. Tronul simbolizeaza gloria regala, ea singura este perfecta printre fiintele nascute pe pamant. Conform invataturilor celui de-Al Patrulea Sinod Ecumenic, ea vegheaza impreuna cu Hristos asupra destinelor lumii.
    * Mijlocitoarea, Agiosortissa – Fecioara Maria este singura, din profil, cu mainile ridicate in rugaciune. Ea priveste spre stanga, de obicei spre o icoana separata cu Mantuitorul Iisus Hristos. O alta varianta este icoana Maicii Domnului "Loc de scapare" (gr. H Παναγία η Καταφυγή) [2] Este totusi de mentionat ca icoanele in care Maica Domnului este singura, fara Pruncul Iisus, sunt mai degraba rare in Ortodoxie, considerandu-se adesea ca prezenta Pruncului in bratele Maicii Domnului este o caracteristica esentiala a icoanelor mariale.
    * Rugatoarea, - Oranta sau Platitera, Panagia, Doamna Semnului - in acest tip de icoana, Fecioara Maria este prezentata cu mainile desfacute si cu Iisus Prunc desenat intr-un cerc peste pantecele ei. "A semnului" face trimitere la cuvintele lui Isaia 7:14, "Pentru aceasta Domnul meu va va da un semn: Iata, Fecioara va lua in pantece si va naste fiu si vor chema numele lui Emanuel."
    * Maica Domnului "Galaktotrofusa" - este o reprezentare in care Pruncul se hraneste de la sanul Maicii Domnului.

Calendarul Bisericii Rusiei, unde iconografia Maicii Domnului este deosebit de dezvoltata, mentioneaza 260 de icoane ale Fecioarei Maria care sunt cunoscute pentru minuni si care sunt celebrate liturgic. Mineiul lui Serghie de Radonej prezinta 700 de icoane ale Maicii Domnului.

si in calendarul Bisericii grecesti sunt prezentate cateva zeci de icoane ale Maicii Domnului, fara a socoti alte cateva zeci de icoane facatoare de minuni celebre de la Muntele Athos.
Istoric

Traditia ii atribuie Sfantului Apostol Luca cinstea de a fi pictat prima icoana a Maicii Domnului. Se cunosc trei tipuri de icoane pictate de el: "Umilenie" (Doamna noastra a Afectiunii), "Hodigitria" (Cea care ne arata calea) si al treilea tip, fara Prunc sau rugandu-se Pruncului Iisus. (Informatiile despre al treilea tip sunt confuze).

Dupa: http://ro.orthodoxwiki.org/Icoanele_Maicii_Domnului

Despre Icoana Maicii Domnului

Categoria: Icoane

Data: Nov 21, 2023

Id: 41

Vizualizari: 370

Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Sfinții zilei
Căutare