Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Slujba sarbatorii Nasterii Maicii Domnului

În seara praznicului, se ţine Vecernia care conţine trei citiri din Vechiul Testament care au trimiteri la Noul Testament. Prima este din Cartea Facerii 28,10-17, despre scara lui Iacov care uneşte cerul cu pământul și care duce cu gândul la unirea omului cu Dumnezeu care se realizează cel mai deplin şi mai perfect în Maria, Maica lui Dumnezeu: "Cât de înfricoşător este locul acesta! Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!" A doua este din Iezechiel 43,27-44,4: viziunea templului cu uşa spre răsărit închisă întotdeauna şi plină de slava lui Dumnezeu şi care o simbolizează pe Maica Domnului. Iar a treia este din Pilde 9,1-11: şi aici Maria este considerată "casa" pe care Înţelepciunea Divină şi-a construit-o sieşi.

Uneori se ţine Utrenia în dimineaţa praznicului. Evanghelia Utreniei este din Luca 1;39-49, 56. Această citire este valabilă la toate praznicele Maicii Domnuluişi include şi Cântarea Maicii Domnului: "Măreşte suflete al meu pe Domnul. Şi s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile..."

Citirea Apostolului de la Sfânta Liturghie din ziua praznicului este din Filipeni 2,5-11 şi vorbeşte despre "Hristos Iisus Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu, ci S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om, S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, şi încă moarte pe cruce. "Citirea din Evanghelie este din Luca 10,38-42 şi 11,27-28 citite împreună; de asemenea, această citire este prezentă la toate praznicele Maicii Domnului. În ea, Domnul spune: "binecuvântaţi sunt aceia care aud Cuvântul Domnului şi îl păstrează în inima lor!" 

Categoria: Nasterea Maicii Domnului - 8 septembrie

Vizualizari: 388

Sfinții zilei
Căutare