„În Mănăstirea Sfântului Sava din Palestina există o icoană a Maicii Domnului, în care ea este pictată purtând o îmbrăcăminte neagră, aşa cum poartă monahiile. Odată cineva i‑a întrebat pe părinţii acestei mănăstiri:
– Nu este păcat să o pictaţi pe Maica Domnului ca o călugăriţă?
Atunci aceia i‑au răspuns:
– Noi nu o pictăm pe Maica Domnului ca o călugăriţă, ci aşa s‑a arătat Stăpâna lumii în adâncul mării celui pe care ea l‑a izbăvit de la înec.
– De la înec? a întrebat acela. Vă rog să‑mi povestiţi întâmplarea aceasta, deoarece fiind aici de multe zile şi privind icoana aceasta, păcătuiesc judecând că nu se cuvine să fie pictată astfel.
Atunci părinţii i‑au povestit următoarele:
«Un om oarecare din Tracia[1], cu numele Ioan, a făgăduit să se facă monah. Dar după o vreme, a plecat în România să facă negoţ. Petrecând acolo câţiva ani, amâna mereu orice gând de călugărie. A câştigat şi mulţi bani, după care a hotărât să vină în patria lui şi să se căsătorească. Şi‑a luat lucrurile şi banii şi a intrat în corabie ca să călătorească spre locul său natal.
Călătorind pe Marea Neagră, corabia s‑a scufundat în timpul unei furtuni. S‑a afundat şi el în adâncul mării şi văzându‑se în mare primejdie, a strigat din adâncul inimii: «Maica Domnului, mântuieşte‑mă şi mă voi duce la Ierusalim ca să mă fac monah!».
Deodată, pe când se afla în adâncul mării, a văzut‑o pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu cum îl apucă de mână şi, scoţându‑l pe uscat, îi spune: «Mergi şi‑ţi împlineşte făgăduinţa ta!».
A mers, aşadar, pe jos la Constantinopol, a cerut de la nişte creştini banii necesari pentru călătorie şi a venit la Ierusalim. Apoi a venit aici, la Mănăstirea Sfântului Sava, şi s‑a făcut monah. Aici l‑a rugat pe un călugăr care picta să‑i facă o icoană a Maicii Domnului, aşa cum a văzut‑o el în adâncul mării, adică ca o călugăriţă.
A trăit câţiva ani în mănăstirea noastră şi, săvârşindu‑se, s‑a mutat în Locaşurile Cereşti»”.
( Tracia – regiune din nordul Greciei.)
Extras din Patericul Maicii Domnului.
Categoria: Articole
Vizualizari: 44
Icoana Maicii Domnului "Sporitoarea grânelor"
Maica lui Dumnezeu, apără-mă și ține-mă sub acoperământul tău
Icoanele Maicii Domnului: din Tabânsk și "Oranta" (Znamenie)
Icoanei Maicii Domnului „Andronic”
Locul Maica Domnului în planul mântuirii
Cele mai vechi icoane ale Maicii Domnului
Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim
Pururea Fecioria Maicii Domnului
S-a intrupat de la Duhul Sfant si din Maria Fecioara si S-a facut om
Dezvoltarea cultului Maicii Domnului pana la Sinodul III Ecumenic
Fecioara Maria - Nascatoare de Dumnezeu
Cantari si rugaciuni adresate Maicii Domnului
Maica Domnului - Mijlocitoarea
Despre Preacinstirea Sfintei Fecioare Maria - Arh. Cleopa Ilie