Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Santamaria Mica - Datini, obiceiuri, traditii

Calendaristic, Sfanta Maria Mica inseamna sfarsitul verii si inceputul toamnei. Acum se închide pamântul pentru reptile si insecte, pleaca rândunelele spre tarile calde, se schimba palaria cu caciula, au loc târguri si iarmaroace unde se vând si se cumpara diferite produse.
• Activitati practice legate de Sântamaria Mica: culegerea ultimelor plante si fructe de leac; batutul nucilor, pentru ca la anul sa faca rod; semanatul grâului, orzului si secarei; jupuirea cojii de pe ulmi (fibra vegetala folosita primavara la legatul vitei-de-vie); inceperea culesului viilor.
• Oamenii nu mai poarta de acum inainte palarii, pe care le agata in cui, si scot de la naftalina caciulile, caci vremea incepe sa se strice: „A trecut Sfanta Maria/Se lapada Palaria”.
• Sf. Maria Mica se pazeste prin nelucrare la fel ca Sf. Maria Mare.
• Tot în preajma acestei sarbatori, românii nu aprind focul în vatra, timp de doua zile, acest lucru fiind aducator de ghinion si boala.
• De la Sfanta Maria Mare pana la Sfanta Maria Mica nu cade bruma; Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza nuntile (sezonul nuntilor incepe in 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie).
• În unele zone, femeile care îsi doresc sa aiba copii trebuie sa mearga în aceasta zi la biserica, caci Dumnezeu le poate indeplini dorinta. La fel si femeile însarcinate, pentru ca Maica Domnului le ajuta sa nasca usor.
* In fiecare casa de crestini trebuie sa existe icoana Maicii Domnului, iar în aceasta zi candela trebuie sa arda neîncetat. 

Categoria: Nasterea Maicii Domnului - 8 septembrie

Vizualizari: 260

Sfinții zilei
Căutare