Istoricul icoanei PANTANASSA (Atotimparateasa), vindecatoare de cancer, de la Manastirea Vatoped din Muntele Athos.
Aceasta icoana facatoare de minuni a fost pictata pe lemn in secolul al XVII-lea şi se afla pe proschinitarul stang din biserica cea mare (catolicon) a Manastirii Vatopedi. Dupa istorisirile actualilor batrani ai Manastirii, primul eveniment care a aratat ca icoana are un har deosebit a fost urmatorul:
Intr-o zi a intrat un tanar. Mergand sa se inchine la icoana, deodata chipul Maicii Domnului se lumina şi o putere nevazuta il arunca la pamant. indata ce se ridica, tanarul marturisi cu lacrimi calugarilor ca traia departe de Dumnezeu şi se ocupa cu magia. Astfel, minunata intervenţie a Nascatoarei de Dumnezeu il facu pe tanar sa-şi schimbe viaţa, devenind un om purtator de Dumnezeu.
Totodata, aceasta icoana are de la Dumnezeu harul deosebit de a tamadui grozava boala a cancerului. Sunt cunoscute nenumarate cazuri, petrecute in zilele noastre, de vindecari ale bolnavilor de cancer, dupa citirea Paraclisului dinaintea icoanei Maicii Domnului Pantanassa.
De asemenea, multe minuni se petrec in ultimii ani la Moscova unde a fost adusa o copie a icoanei. indeosebi sunt savarşite tamaduiri ale copiilor de la spitalul Centrului de Oncologie Infantila din Moscova, unde se afla copia icoanei facatoare de minuni.
Troparul icoanei Pantanassa
Icoana izvoratoare de har, a imparatesei a toate, pe cei ce fierbinte, cu dor, cauta harul tau, izbaveşte-i Stapana; slobozeşte din necazuri pe cei ce-alearga la tine, pazeşte şi a ta turma de primejdiile toate, pe cea care cheama mereu ajutorul tau.
Din punct de vedere teologic, icoana Maicii Domnului o reprezinta pe prima fiinta umana care a realizat scopul intruparii: indumnezeirea omului. Aceasta reprezentare este in opozitie cu .....
In Sfanta Scriptura avem doua modalitati de prezentare a Maicii Domnului: una prefigurativa sau tipica, in Vechiul Testament, si alta direct sau deplin revelata, in Noul Testament.
Biserica Ortodoxa invata ca numai lui Dumnezeu in Treime: Tatal, Fiul si Sfantul Duh, I se cuvine adorare sau inchinare, dar ca Maicii Domnului, sfintilor ingeri, sfintilor, sfintelor moaste, .....
Pe Născătoarea de Dumnezeu, cea întru rugăciuni neadormită şi întru folosinţe de nădejde neschimbată mormântul şi moartea nu au ţinut-o. Căci, ca pe Maica Vieţii, .....
Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim
este unul dintre cele mai iubite locuri din Tara Sfanta. Pe langa multe
alte minunate locuri, precum Sfantul Mormant, Biserica Nasterii Domnului, .....