Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Psaltirea Maicii Domnului

PSALTIREA MAICII DOMNULUI

Inchinare catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu

Veniti sa ne inchinam Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam Fecioarei noastre, Imparatesei noastre, Nascatoare de Dumnezeu!
Veniti sa ne inchinam si cadem la Insasi Doamna, Fecioara Maria, Imparateasa noastra, Nascatoare de Dumnezeu!

Ne inchinam tie, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care prin nasterea ta ne-ai aratat noua Lumina cea adevarata, imparateasa cerului si a pamantului, nadejdea celor fara de nadejde, ajutatoarea celor fara de ajutor, mijlocitoarea tuturor pacatosilor. Tu ne acopera si ne apara de toate nevoile si necazurile sufletesti si trupesti si fii noua, te rugam, aparatoare, cu sfintele tale rugaciuni!

Ne inchinam preabinecuvantatei tale zamisliri si nasterii tale din sfintii tai parinti, din Ioachim si Ana! te rugam, Doamna noastra, sa ne dai viata fara de pacat, ca sa zamislim si sa nastem roade de pocainta!

Ne inchinam Intrarii tale in Biserica Domnului, prunca de 3 ani fiind si te rugam, lumina noastra, sa ne faci, cu rugaciunile tale, Biserica a Duhului Sfant!

Ne inchinam Bunei tale Vestiri, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, cand, prin lucrarea Sfantului Duh, la glasul Arhanghelului, ai zamislit Cuvantul Tatalui si te rugam, lumina noastra, sa ne binevestesti noua, celor deznadajduiti, mantuirea!

Ne inchinam Nasterii tale, cand L-ai intrupat si L-ai nascut pe Hristos, Mantuitorul lumii, si ai devenit astfel Maica lui Dumnezeu cea slavita si prea inaltata de toate faptura, si te rugam, lumina noastra, fa-te tuturor Maica milostiva, acum si in veacul viitor!

Ne inchinam curatiei tale, tie, ceea ce esti neintinata, fara sminteala, fara pieire, Preacurata, si te rugam, lumina noastra, curateste-ne de toata spurcaciunea trupului si a duhului, cu rugaciunile tale!

Ne inchinam si cinstim durerile tale, pe care le-ai rabdat in vremea patimilor de buna voie ale Fiului tau, cand s-a implinit proorocia lui Simeon, caci prin insusi sufletul tau a trecut sabia si te rugam, lumina noastra, sa ne adormi patimile cele trupesti, cu ajutorul tau!

O, Preasfanta Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, primeste aceasta mica rugaciune si o du Fiului tau si Dumnezeului nostru, ca sa ne mantuiasca si sa lumineze pentru tine sufletele noastre!

Privind la chipul tau prea sfant, ca si cum te-am vedea cu adevarat pe tine insati, Nascatoare de Dumnezeu, cu credinta si cu dragoste si din toata inima cadem si ne inchinam in fata Celui ce este mai inainte de veci, in fata Pruncului pe Care Il ţii in bratele tale, in fata Domnului nostru Iisus Hristos!

O, Preasfanta noastra Doamna, imparateasa cerului, prea slavita Stapana Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, adevarata mangaiere a tuturor intristatilor, viata si invierea tuturor ce nadajduiesc spre tine!

Apleaca, o, Doamna, prea curatele tale urechi spre rugaciunea noastra pe care ti-o aducem noi, nevrednicii robii tai!

O, Maica noastra milostiva, arata mila ta spre noi, cei care suntem plini de intristare si ne aflam pururi in pacate si nu ne dispretui pe noi,mult pacatosii robii tai!

O, Maica noastra prea frumoasa! Tu esti pricinuitoarea tuturor bunatatilor, invierea muritorilor si izbavirea celor pierduti! Primeste aceasta nevrednica rugaciune a robilor tai cazuti si mult pacatosi,in acest ceas de amara plangere si dureroasa cerere, caci indraznim acum a grai catre tine, Preasfanta Doamna Imparateasa, Nascatoare de Dumnezeu, aceasta rugaciune si chemare plina de bucurie, zicand impreuna cu ingerii: Nascatoare de Dumnezeu, Fecioara, bucura-te, Marie, cea plina de dar, caci ai zamislit cu trup pe Fiul lui Dumnezeu! Bucura-te, ca tu L-ai nascut! Bucura-te, ca tu L-ai hranit! Bucura-te ca Lui i S-au inchinat magii! Bucura-te, ca pe Hristos in Biserica dupa 3 zile L-ai aflat! Bucura-te, ca tu insati ai fost luata la cer! Bucura-te, ca ai intrecut pe ingeri cu fecioria si pe sfinti cu slava!Bucura-te, ca tu faci pacea pe pamant! Bucura-te, ca locuitorii cerului, toti, iti sunt ascultatori! Bucura-te, ca tu poti sa ceri tot ce vrei de la Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru! Bucura-te, ca tu te-ai invrednicit sa fii aproape de Sfanta Treime! Bucura-te, ca esti mama oamneilor inraiti care alearga la tine cu credinta! Bucura-te, ca bucuria ta in veci nu se sfarseste! Bucura-te, cea plina de dar, Domnul este cu tine!

O, Preasfanta Doamna, Stapana, Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, primeste nevrednica noastra rugaciune si pazeste-ne de moarte naprasnica si da-ne pocainta inaintea sfarsitului nostru!

Catisma 1
Psalmul 1

Fericit barbatul care iubeste numele tau, Marie, Maica pururea Fecioara, caci cu darul tau sufletul lui se va intari si, ca un pom rasadit langa izvoarele apelor, va da multe roade la vremea sa
Fericita esti tu intre femei pentru smerenia si credinta inimii tale. caci tu covarsesti toate femeile cu frumusetea ta si intreci pe ingeri si pe arhangheli cu sfintenia ta, cu milele si cu indurarile tale care se propovaduiesc peste tot locul! Dumnezeu a binecuvantat lucrul mainilor tale!

Psalmul 2

Preacurata Doamna, Fecioara, pentru ce se tulbura neamurile care se ridica impotriva mea? Rusineaza-i si doboara-i la pamant cu furtuna ingrozirilor si a infricosarilor tale! Sa ne acopere dreapta ta! Risipeste norii faradelegilor noastre! Ridica povara pacatelor noastre!
Veniti la Maica Domnului toti cei osteniti si impovorati si ea va va odihni pe voi! Apropiati-va de ea cand sunteti napastuiti si Nascatoarea de Dumnezeu va va lumina cu stralucirea fetei sale! Binecuvantati-o din toata inima voastra, caci de mila ei este plin pamantul!

Psalmul 3

Presfanta Doamna, cat s-au inmultit vrajmasii mei nevazuti si nevazuti, care ma necajesc! Risipeste-i cu viforul dreptatii tale! Miluieste-ma, Stapana, si vindeca-ma de neputintele mele! Incalzeste inima mea cea rece si nu ma lasa sa cad in mainile vrajmasilor mei sufletesti! In ziua mortii mele, vino in ajutorul sufletului meu! Sa ma duci la limanul mantuirii!
Slava tie, ocrotitoarea celor fara de ajutor! Slava...

Psalmul 4

Cand te-am chemat, Preasfanta Doamna, Fecioara, cu credinta si cu nadejde, tu m-ai auzit si cu mila ta m-ai aparat! M-ai izbavit din cursele duhurilor rautatii care se pregatisera sa ma inghita si din mainile cele rapitoare care cauta sufletul meu, revarsandu-ti bunatatea milostivirilor tale asupra tuturor celor ce cheama numele tau cel sfant! Binecuvantata esti tu intre femei, Doamna, stapana Fecioara, si stapanirea ta se va intinde in vecii vecilor!
Psalmul 5

Graiurile mele asculta-le, Preasfanta Doamna, Fecioara, si nu intoarce de la mine faţa ta de mama! Schimba plansul meu intru bucurie si suspinul meu intru veselie, ca sa cada vrajmasii sub picioarele mele. Cu puternicele tale rugaciuni zdrobeste capetele lor cele trufase, ca sa te binecuvinteze toata limba si numele tau sa-l rosteasca tot trupul. Binecuvantata esti, o, fiica Marelui Imparat ceresc! tu esti cununa tuturor sfinteniilor, tu esti slava Ierusalimului celui de sus si a celui de jos. cei ce te binecuvinteaza vor izbuti in lucrarile lor. cei ce te binecuvinteaza vor fi binecuvantati, iar cei ce te urasc si te ocarasc vor fi blestemati! Din casa robilor tai nu se va imputina vinul si belsugul de untdelemn!
Il binecuvantam pe Dumnezeu Care te-a zidit!
Binecuvantati sa fie parintii tai care te-au nascut!
Binecuvantata esti, Doamna Fecioara,in cer si pe pamant, laudata si preaslavita esti in vecii vecilor.

Psalmul 6

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, nu intru iutimea Sa sa ne mustre pe noi Dreptul Judecator, nici intru mania Sa sa fim predpesiti. Pe tine, aparatoarea noastra, te rugam sa ai grija de noi si pentru numele tau cel sfant sa ne izbavesti de portile iadului si din prapastia cea intunecoasa cu rugaciunile tale, ca sa cunoastem in veci minunile tale, caci nu mortii, nici cei ce sunt in iad, ci noi, cei vii, cu harul tau te vom binecuvanta!
Slava....

Psalmul 7

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, spre tine nadajduiesc. Izbaveste sufletul meu de vrajmas, pentru ca in smerenia mea sa fiu bineplacut tie. Stralucirea fetei tale sa lumineze sufletul meu siprivirea ta cea milostiva sa insenineze constiinta mea si prin tine imi voi aduce rugaciunile si cererile mele inaintea celui Preainalt!

Psalmul 8

Presfanta Stapana mea, prin tine, Domnul nostru s-a facut Mantuitorul si fratele nostru. Ca focul pe rug si ca roua pe lana a coborat peste tine Cuvantul lui Dumnezeu Cel mai inainte de veci Care, pe Duhul Sfant aflandu-L, te-au umbrit cu puterea celui Preainalt.
Binecuvantat este Rodul pantecelui tau ce S-a zamislit in tine. Binecuvantata este Nasterea ta cea fecioreasca, binecuvantata este curatia trupului tau! Binecuvantate sunt indurarile inimii tale.
Slava tie, aparatoarea tututor credinciosilor, cea plina de osardie!
Slava...

Tropare dupa Catisma 1, gl. 1

Lumineaza-mi, atotbuna, sufletul meu intunecat si alunga de la maine nesimtirea. Inavata-ma sa fac voia Fiului tau, ca sa primesc iertarea multelor mele pacate, cu rugaciunile tale!
Da-mi, Fecioara, umilinta si o imbelsugata revarsare de lacrimi, din care sa izvorasca adancul indurarii, uscandu-mi potopul rautatilor si curgerile patimilor, una Preacurata!
Judecatorul se apropie, sfarsitul este la usa, vegheaza, suflete, si striga din adancul inimii: Maica Dumnezeului nostru: izbaveste-ma de infricosatele chinuri si, cu mijlocirea ta, aseaza-ma in loc luminos!

Rugaciune

Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, Doamna mea iubitoare de oameni, tu stii gandurile si faptele mele si neputinta firii mele! Tie iti infatisez sufletul meu pe care l-am spurcat cu pacatele si cu gandurile cele netrebnice. Tu dar, Stapana, cunosti putreziciunea ranilor mele trupesti si sufletesti. Tot tu sa-mi dai si vindecarea, varsand peste ele o picatura din milostivirea si iubirea ta de oameni. Cauta, asadar, Stapana mea, Nascatoare de Dumneezu, cu ochiul tau cel milostiv la ticalosul meu suflet care este stapanit de povara pacatelor si care este gata sa fie predat focului de catre Dreptul Judecator.
Cu rugaciunile tale si cu iubirea ta de oameni fa-l bine placut Fiului tau si Dumnezeului tuturor, ca sa nu ma vadeasca inaintea ingerilor si a oamenilor cu gandurile si cu faptele mele cele rele, ci sa te asculte pe tine - ca un bun si de oameni iubitor - pe tine, cea care te rogi pentru sufletul meu cel pacatos.

O, scapare a credinciosilor, miluieste-ma pe mine, ticalosul, care ma tavalesc in prapastia pacatelor, dar care iti aduc suspinele mele dintr-o inima zdrobita, pentru ca prin apararea ta sa ma invrednicesc de iertarea nenumaratelor mele pacate.

Dumnezeu, Fiul tau, te-a facut pe tine scapare.

Asa, Doamne, Doamne, Care ai binevoit - pentru milostivirea Ta - sa Te nasti din Preacurata Ta Maica si pururea Fecioara Maria, pentrumantuirea oamenilor, primeste-o pe aceasta mijlocitoare pentru mine, nevrednicul.
nadajduind la ajutorul si la apararea ei, cad la nemasurata ta bunatate si iubire de oameni, ca sa primesc iertarea pacatelor mele pe care le-am facut inaintea Ta, Doamne.

Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinaciunea, cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Catisma 2
Psalmul 9

Ne marturisim tie, Doamna, din toata inima si vestim printre oameni minunile tale, lauda si slava ta. Dupa Dumnezeu, tie ti se cuvine slava si catre tine se va inalta glasul laudei ce izvoraste din adancul inimii. Cei pacatosi care se caiesc inaintea lui Dumnezeu isi dobandesc mantuirea prin tine, in Dumnezeu. Cand suspina ei cu smerenie, tu, maica milostiva, vindeci zdrobirea inimii lor, a celor care cu mijlocirea ta isi gasesc odihna intru Dumnezeu, in pace si in liniste, dupa ostenelile pribegiei lor.

Psalmul 10

La Doamna Preacurata Fecioara Maria nadaduiesc pentru milele si indurarile ei. Ochii ei spre cei saraci privesc si mainile ei sunt intinse spre orfani si vaduve. Cautati-o din tineretile voastre si mijlocirea ei dianintea Prestolului va va proslavi in fata lui Dumnezeu si va spala multimea pacatelor voastre, caci ea ne aduce intotdeauna mila si mangaierea ei cereasca.
O, pururea Fecioara prea binecuvantata! Intinde spre noi dreapta ta cea puternica, pe care o sarutam cu evlavie, si nu intoarce fata ta de la noi.
Slava....

Psalmul 11

Mantuieste-ma, Maica prea milostiva, ceea ce esti izvor de bunatati si adancul indurarilor. Cat de frumoase sunt caile tale si cat de pasnice sunt cararile tale! In tine stralucestecereasca virtute a curatiei, lumina neprihanirii si a adevarului. Mai puternic decat lumina soarelui esti imbracata in vesminte de aur,impodobită cu frumusetea celor mai alese si celor mai curate fapte bune. Cununa ta este alcatuita din 12 stele luminoase, care stralucesc pe capul tau.
Slava tie, aparatoarea tuturor binecredinciosilor crestini!

Psalmul 12

Pana cand, Doamna, ma vei tot uita si nu ma vei izbavi in necazul meu? Pana cand se va ridica vrajmasul sufletesc asupra mea? Cu puterea si cu stapanirea ta il voi zdrobi. Fii mie, celui fara de ajutor, Doamna, un stalp de intarire si o arma care sa nimiceasca pe vrajmas. Te voi mari pe tine, cea ceea ce esti plina de dar, cu inima si cu gura te voi proslavi, ca pe o nebiruita conducatoare de osti!

Psalmul 13

Zis-a cel nebun, potrivnicul din iad: voi lovi si voi nimici pe credinciosii lui Hristos, iar mana mea ii va ucide.
Scoala, Doamna, intampina-l pe el, opreste-l si nimiceste-i toate sfaturile lui cele rele! puterii tale cine ii va sta impotriva?
Cine va putea grai impotriva stapanirii tale? iadul se cutremura la auzul numelui tau celui preasfant! In fata puterii tale, mortii se ridica!Numai la un semn al tau, nenumarate osti insetate de sange se nimicesc.
O, pururea Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu!Tu L-ai cuprins si L-ai purtat in sanul tau peAtotputernicul Dumnezeu, cel neincaput!
Slava...

Psalmul 14

Doamna, cine locuieste in corturile lui Dumnezeusau cine se va salaslui in sfantul si inaltul munte al Sionului, unde straluceste lumina Fetii lui Dumnezeu? Acel iubitor de Dumnezeu care, dupa Domnul, isi pune toata nadejdea numai in tine. Acel iubitor de Dumnezeu care inmintea sa poarta intotdeauna prea dulcele tau nume. Acel iubitor de Dumnezeu care te urmeaza pe calea smereniei, a blandetii si a curatiei tale. Acela se va salaslui in prea fericitele lacasuri ale lui Dumnezeu - o, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria! - acela care mareste cu sufletul pe Domnul si se bucura de Unul Dumnezeu, Mantuitorul sau.
Sa alergam noi, pacatosii, sa alergam pe cararile Maicii Domnului. Sa ne tinem cu tarie pe urmele pasilor ei si sa nu ne despartim de ea in rugaciunile noastre, plecandu-ne genunchii in fata preasfintei sale icoane, ridicandu-ne mintea la chipul cel dintai, pana cand vom dobandi milele sale si ajutorul la buna vreme spre mostenirea fagaduintei sale ceresti.

Psalmul 15

Pazeste-ma, Doamna, si, precum s-a revarsat asupra ta nesecatul rau al darului dumnezeiesc, revarsa si asupra mea o pucatura dintr-insul. Caci sanul tau cel feciorelnic si cele dinlauntru ale tale fiind prea curate, ai nascut pe Inaltul Dumnezeu, pe preaiubitul Fiu din Duhul Sfant.
Binecuvantat este pieptul tau cu care ai hranit pe Mantuitorul Hristos!
Aduceti-i laude Fecioarei Preacurate, ca sa dobanditi harul si mila sa!Proslaviti numele ei si cinstiti in vecii vecilor zamislirea si nasterea ei!

Psalmul 16

Asculta,Doamna, dreptatea mea si alunga de la mine necazul meu. Marturisi-ma-voi tie in glas de bucurie si de veselie, cand se va revarsa asupra mea mila Ta.
Asemanati-va ei in iubirea de Dumnezeu si voi, sfinte fecioare ale lui Dumnezeu, proslaviti-o cu glasul gurii si al inimii voastre, caci iata, fecioarele mucenite si cuvioasele femei au fost cucerite de dragostea prea dulcelui Iisus, au primit darul ei si cununile nevestejite ale raiului!
Slava tie, Stapana, ceea ce esti o comoara nejefuita a fecioarelor care te iubesc.
Slava...

Tropare dupa catisma 2, gl. 2
Pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, te rugam sa ne izbavim de multele noastre necazuri si greseli, caci nu avem, Preacurata, alta grabnica mangaiere, afara de tine, prea milostiva, care ne dai tuturor mantuire!

Tu singura L-ai nascut fara stricaciune pe Dumnezeu, la tine cadem, pururea Fecioara, chemandu-te cu frica si cu dragoste, ca sa ne scapi de patimi si de neputinte cumplite.

Cand va fi ca sufletul sa se desparta de trup, atunci sa-mi stai inainte, ceea ce de Dumnezeu esti bucurata si sa nimicesti sfaturile vrajmasilor care cauta sa ma inghita, pentru ca izbavindu-ma prin tine de stapanitorii intunericului, sa ma invrednicesc de partea celor alesi, cu rugaciunile tale!

Rugaciune

Preacurata Stapana, Nascatoare de Dumnezeu! Stiu ca sunt spurcat si necurat si nevrednic si plin de tot pacatul! De aceea, ca unul ce sunt vinovat, cu multa rusine si cu lacrimi cad si strig catre tine: Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma, ajuta-ma si ma mangaie pe mine, nevrednicul robul tau (numele) si pe cei dragi ai mei (numele).

Maica a toata managaierea, nu inceta a-L ruga pe Fiul tau si pe Dumnezeu, caci sufletul meu ticalos si pacatos a coborat in adancul rautatilor, iar eu, pacatosul si intinatul, gandindu-ma la pacatele mele cele dinainte si cele de acum, graiesc: nu este nicio rautate pe care eu, ticalosul, sa nu o fi facut. De aceea ma inspaimant si ma tem de Fiul tau si de Dumnezeul meu si de dreapta Lui judecata. Pentru aceasta, cu inima zdrobita si cu lacrimi strig catre tine: milostiveste-te, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu,miluieste-ma pe mine care cu mintea de sine stapanitoare am calcat indreptarile si poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu.
Nu ma lasa sa pier in spurcaciunile si deprinderile mele cele pacatoase, ci trimite-mi milele tale cele bogate. Tu, ceea ce esti Maica indurarilor si a milostivirilor, nu ma trece cu vederea pe mine, cel pierdut, ci intoarce-ma si ma scoate din tina pacatului precum de demult Fiul tau i-a scos pe desfranata, pe fiul cel risipitor si pe vamesul.
Daruieste-mi izvoare de lacrimi si spala-mi intinaciunea pacatelor mele. Nu ma lepada, nu te scarbi de mine, spurcatul, ci cu apele indurarilor tale stinge sufletul meu aprins de patimi necurate. Izbaveste-ma de flacarile cu care ma aprind demonii. Rapeste-ma din fata acestor caini care ma latra.
Vreau sa te vad cum ii alungi de la mine pe acesti diavoli intunecati, predandu-ma in mainile luminosilor si bunilor ingeri! Te implor! Caci tu esti Nascatoarea de Dumnezeu, mantuirea pacatosilor, aparatoarea si intoarcerea celor deznadajduiti, mangaierea celor intristati.
Fiul tau si Dumnezeul nostru te-a daruit noua, celor ce te chemam din toata inima, ca pe o mijlocitoare! miluieste-ne, Preasafanta Nascatoare de Dumnezeu pe noi, nevrednicii robii tai, pentru milostivirea Fiului tau si Dumnezeului nostru! Amin.

Catisma 3
Psalmul 17

Iubi-te-voi, Doamna, imparateasa cerului si a pamantului, si voi proslavi minunatul tau nume printre neamuri. marturisiti-va Maicii Domnului, voi, care sunteti cu inima zdrobita si ea va va intari impotriva tuturor vrajmasilor vostri.
Doamna, darul sanului tau este o lumina pentru noi, si din tine ne hranimcu laptele indulcirilor tale duhovnicesti ori de cate ori flamanzim si insetam. Cei ce sunteti credinciosi, cautati si preaslaviti pe Stapana, caci ea este grabnica ajutatoare si mijlocitoare la Dumnezeu.
Fii scaparea noastra, preabinecuvantata Maica a lui Hristos Dumnezeu, caci tu esti pentru credinciosi o minunata intarire.
Slava tie, a tuturor credinciosilor osardnica aparatoare!...
Slava...

Psalmul 18

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, dar povestesc si slava ta, pururea Fecioara Maria; cu zugravelile bunelor miresme ale harului tau, toate marginile pamantului sunt inmiresmate. indreptati-va spre ea cu suspinele voastre voi, cei ce sunteti inviforati de toate faradelegile. Voi, cei pacatosi, alergati spre ajutorul Maicii Domnului si ea va va duce catre limanul linistit al milostivirii lui Dumnezeu. Cu cantari de psalmi bateti la usa indurarilor ei si datul milostivirii sale se va pogori ca o ploaie peste voi. Preaslaviti-o, dreptilor, in fata Prestolului lui Dumnezeu. Laudati-o, ceruri ale cerurilor si tot pamantul sa fericeasca numele ei!

Psalmul 19

Auzi-ne, Doamna, in intristarile noastre si indreapta-ti fata ta de mama spre rugaciunile noastre. Nu ne parasi in infricosatul ceas al mortii, ci stai in fata sufletului nostru, cand va fi sa se desparta de trup!
Trimite un inger de pace in intampinarea lui, ca, prin al lui ajutor, sa fie pazit fara primejdie de duhurile cele rele. Arata-i sufletului pe Dreptul Judecator al veacurilor cu o fata milostiva si binevoitoare, pentru ca, prin starea ta de faţă, să-i dea iertare si sa-l invredniceasca de vesnica odihna cu alesii lui Dumnezeu!

Psalmul 20

Doamna, cu puterea ta se vor veseli sufletele noastre si cu dulceata numelui tau se vor mangaia inimile noastre. De la Prestolul Imparatului sa ne trimiti intelepciunea, ca sa ne luminam cu ea in tot adevarul. Invredniceste-ne sa ne infranam cu darul tau de la trupestile patimi, iar lumina darului tau sa straluceasca in inimile noastre.
Cat de dulci sunt cuvintele tale, Fecioara Preasfanta, celor ce te iubesc pe tine si cat de inmiresmate sunt picaturile darului tau!
Slava si cinste iti cantam si pe preacinstitul tau nume il slavim in veci.
Slava tie, grabnica aparatoare a credinciosilor!
Slava...

Psalmul 21

Dumnezeule, Dumnezeul meu, prea binecuvantata pururea Fecioara Maria sa caute spre mine cu indurarile sale,ca sa dobandesc mantuirea cea vesnica, cu binecuvantarea ei cea ceresca. Pentru aceasta te chem pe tine, Doamna mea, ziua si noaptea, ca sa patrunda pana la tine rugaciunea mea si tu, Stapana mea, apleaca-ti urechea spre ruga mea.
Pretutindeni ma cauta dusmanii sufletului meu, dar dreapta ta cea puternica ma apara pe mine si sub umbra milostivirii tale am dobandit o preadulce odihna.
Slava tie, neadormita mea pazitoare!

Psalmul 22

Domnul ma paste, iar tu, Nascatoare de Dumnezeu, Il rogi ca sa-Si intoarca spre mine Faţa Sa cea dumnezeiasca! slava starii tale inainte ca o Mama milostiva! Binecuvantata sa fie privirea ta pe care cu milostivire o indrepti spre pacatosii care se caiesc. Binecuvantata sa fie stralucirea fetei tale, binecuvantat sa fie harul sfantului tau chip, binecuvantata sa fie mila cea grabnica a mainilor tale!
Binecuvantat sa fie Cel ce S-a hranit cu laptele tau cel fecioresc! Sa te binecuvinteze apostolii si proorocii lui Dumnezeu, mucenicii, marturisitorii si cinstitele fecioare sa-ti cante tie!

Psalmul 23

Ale Domnului sunt pamantul si plinirea lui. Tu, Stapana, impreuna imparatesti cu El in ceruri si tu ne esti un inger pazitor pe pamant. E mai bine sa se stinga soarele decat sa ne lipsim noi mijlocirea ta inaintea lui Dumnezeu! Cu slava si cu frumusete te-ai imbracat! Imbracamintea vesmintelor tale este mai scumpa decat orice comoara. Stralucirea soarelui este pe capul tau si lumina lunii sub picioarele tale! Prestolul tau este impodobit cu stele si toate sufletele dreptilor cu nesat te privesc, o, prea luminata stea de dimineata! Pomeneste-ne pe noi, Doamna, intru bunavointa ta si fa-ne vrednici sa slavim sfantul tau nume! Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor crestinilor!
Slava...

Tropare dupa catisma 3, gl. 3

Zid nebiruit, temelie puternica, liman neinviforat, te-am dobandit pe tine, prea buna! in adancul patimilor fiind inviforati, spre limanul apararii tale alergam. Trimite-ne pace si mare mila!
Prestolul cu totul de aur al Imparatului si rai inflorit te-ai aratat, Preacurata, caci pe Dumnezeu in sanul tau L-ai purtat. Cu haruri dumnezeiesti ne inmiresmezi pe noi, pentru aceea toti te propovaduim pururi ca pe ceea ce esti cu adevarat Maica lui Dumnezeu, care ne dai noua mare mila.
Mangaierea celor scarbiti, curatirea celor ce gresesc tu esti, Maica Fecioara Stapana! Tu ai nascut mantuirea neamului omenesc, tu te-ai facut stalp de tarie credinciosilor.
te chemam: roaga-L pe Hristos Dumnezeu sa ne daruiasca mare mila!

Rugaciune

Catre apararea ta si cu ajutorul tau cel tare alerg acum, preacurata Doamna, Nascatoare de Dumnezeu! Sunt cu totul spurcat: n-am pazit poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu, asa incat nici nu indraznesc sa-mi ridic ochii la cer, caci mi-am ranit cu multe rautati trupul meu. Nici mainile nu cutez sa le ridic spre inaltime, caci sunt pline de rapire. Nici gura n-o deschid la rugaciune, caci mi s-a lipit cu grairea de rau. Suspine nu am, din cauza nesimtirii. Inima mi-e ingreuiata de slava desarta. Sufletul mi l-am intunecat cu nemilostivirea. trupul mi l-am slabit prin trandavie. Picioarele mi le-am poticnit de piatra iubirii de placeri. urechile mi le-am deschis spre auzirea laudelor de putina vreme. Fata mea s-a umplut de nerusinare. Mirosul urat al faptelor mele a intrat in narile mele. Si fiind in intregime ca un pom neroditor sau ca o biserica pustie, toti nazuiesc sa ma darame, iar diavolul care imi prada sufletul si care se cuibareste in inima mea ma vede neingradit si cauta sa-mi rapeasca putina credinta pe care o mai pastrez ca o avutie si, legandu-ma ca pe un prizonier cu legaturi de pacate,am sileste sa fac voia lui. ce voi face eu, nu stiu. Fiind creat de Dumnezeu cu voie libera, m-am robit cu tot dinadinsul cu propria mea voie demonului tuturor poftelor si s-au inmultit pacatele mele mai mult decat nisipul marii. cum as putea sa-L rog pe Domnul si pe Creatorul meu sau cum as putea sa nadajduiesc sa fiu miluit? De bunavoie m-am dedat spre intinarea trupului si in fiecare ceas ma apropii de placerile pacatoase, caci trupul mi l-am spurcat cu desfranarea, limba mi-am intinat-o cu vorbele rusinoase, iar cele dinauntru ale mele le-am umplut cu ganduri necurate si mintea mea s-a aplecat spre cele potrivnice legii lui Dumnezeu. De aceea tanjesc sima amarasc si ma intristez si in fiecare ceas cad la indurarile tale, Doamna Nascatoare de Dumnezeu. Nu te mania pe mine, pacatosul, ca sa nu se sfarseasca zilele mele in desert, ci cauta, Stapana, spre mine, deznadajduitul. Roaga-L pe Cel ce S-a nascut din tine ca sa nu am soarta pacatosilor. Caci tu esti Maica lui Dumnezeu si eu, robul tau,intotdeauna nadajduiesc spre tine!pentru noi, robii tai, roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru, Caruia i se cuvine slava, dimpreuna cu Tatal si cu Sfantul Duh, acum si pururea, si in vecii vecilor, amin!

Catisma 4
Psalmul 24

Catre tine, Doamna, am ridicat sufletul meu, pentru ca sa nu ma rusinez cu rugaciunile tale la infricosata judecata a lui Dumnezeu, nici sa-si rada de mine vrajmasii mei, iar duhurile rautatii de sub cer, palcurile vicleniei, sa nu impiedice pasii mei, nici sa ma covarseasca cursele mortii. Vino cu blandete in sufletul meu. Fii mie calauza spre patria cereasca si numara-ma impreuna cu fericitul sobor al alesilor lui Dumnezeu!

Psalmul 25

Judeca-ma, Doamna, caci intru nerautate am umblat, ma voi osteni nadajduind spre tine. Inflacareaza inima mea cu focul iubirii tale si cu braul curatiei tale incinge mijlocul meu. Mila si indurarile tale sunt in fata ochilor mei. ma voi indulci cu glasul laudelor tale, Doamna. Iubit-am fata ta plina de lumina, inchina-ma-voi si voi cinsti stapanirea ta cea sfanta. Marturisiti-va numelui ei, caci sfant este si cunoasteti in veac minunile ei!

Psalmul 26

Doamna, stralucirea cereasca a fetei tale sa fie luminarea mea si lumina harului tau sa straluceasca deasupra vrajmasilor mei, caci eu voi canta numele tau preaslavit. Sa nu intorci fata ta de la mine. Frumusetea si bunatatea ta le-a dorit sufletul meu si pe tine te cauta inima mea, ziua si noaptea, imparateasa cereasca. Nu lepada harul si milele tale de la noi si voi proslavi intre neamuri slava ta, cu care te-a preaslavit Tatal, Fiul si Sfantul Duh.
Slava...

Psalmul 27

Catre tine, Doamna, voi striga si ma vei auzi si in glasul laudelor tale ma voi veseli. Miluieste-ma in ziua stramtorarii mele si cu lumina adevarului tau ma lumineaza. Insusi Domnul te-a dat noua spre mangaierea noastra si tu esti taria noastra si lauda noastra intru Domnul. Voi scoate dar apa darului tau si voi bea din izvorul milostivirii si nu voi inseta in veac.

Psalmul 28

Aduceti Doamnei noastre, fiii lui Dumnezeu, aduceti Doamnei noastra slava si lauda. Da putere robilor tai, Maica Preasfanta, si binecuvantare celor ce te slavesc si te lauda pe tine. Asculta suspinele din inima ale celor ce cauta la tine si nu lepada rugaciunile celor ce te cheama. Sa fie mana ta intinsa si gata spre ajutorul nostru si urechea ta sa auda glasul nostru amarat si obosit, caci tu esti singura noastra mama iubitoare de fii.

Psalmul 29

Inalta-te-voi, Doamna, caci tu esti lacasul prea frumos al Preasfantului Duh...
Inalta-te-voi, Doamna, caci m-ai primit in mila ta si m-ai izbavit de ghearele vrajmasului meu sufletesc, potrivnicul meu. Nu ma uita pana la sfarsitul meu pentru pacatele mele, inviaza duhul meu si inima mea cea impietrita o inmoaie intru pocainta, ca si eu sa-ti aduc jertfa de slava si de lauda. Bucurati-va, cerurilor, si sa se veseleasca pamantul, pana cand va mangaia Maica Domnului pe credinciosii sai robi si pe saracii cu duhul ii va milui si va binevoi intru ei....
Slava...

Psalmul 30

Spre tine, Doamna, voi nadajdui si nu ma voi rusina in veac. Cu darul tau primeste-ma si cu privirea ta de mama mangaie-ma! Tu esti taria mea si scaparea mea, mangaierea mea si acoperamantul meu si nadejdea mea care nu ma da de rusine. In mana ta de mama aparatoare incredintez sarmanul meu suflet, toata viata mea, ziua mea cea mai de pe urma, ultima suflare si infricosata trecere prin vamile vazduhului.

Psalmul 31

fericiti sunt aceia ale caror inimi te iubesc pe tine, preabinecuvantata pururea Fecioara! Caci prin Cel ce S-a intrupat din tine, pacatele lor cu milostivire se vor curata si faradelegile lor se vor acoperi, caci din Rodul sfitelor si preacuratelor tale coapsese va revarsa asupra tuturor pacatosilor care se caiesc bunavointa lui Dumnezeu. Si tu, Stapana, esti o carare dreapta catre imparatia cerurilor. Pe cei ce ratacesc in noaptea intunecata a pacatului ii luminezi, iar pe cei ce se abat spre hatisurile calcarii de porunca ii indrepti cu milostivire la calea cea dreapta.
Slava tie, grabnica ajutatoare si aparatoare a tuturor credinciosilor!

Tropare dupa catisma 4, gl. 4
Cand inot pe mare, cand calatoresc pe cale, cand dorm noaptea, cand veghez, lumineaza mintea mea, Doamna, si povatuieste-ma sa fac voia Domnului, ca sa dobandesc in ziua judecatii dezlegare de pacatele savarsite de mine in viata, alergand la acoperamantul tau binecuvantat!
Nu intra cu mine la judecata, Hristoase, caci imi cunosc pacatele care ma osandesc, ci pe Tine Te chem: cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, miluieste-ma pe mine, smeritul si nevrednicul, ca pe talharul si ca pe desfranata, ca pe vamesul si ca pe pacatoasa. Iubitorule de oameni, caci nu ai venit sa-i mantuiesti pe cei drepti, ci mai ales pe pacatosi.
Indulcindu-ne de cinstitele tale daruri, nu vom inceta a canta, Nascatoare de Dumnezeu, milele tale, intotdeauna noi, robii tai, care te chemam si graim: Preasfanta Fecioara, scoate-ne pe toti din toate cursele vrajmasului, din nevoi si din toata caderea, ca tu esti aparatoarea noastra.

Rugaciune

O, Stapana! Preabinecuvantata aparatoare a neamului omenesc! Scaparea si mantuirea celor ce alearga la tine! Stiu, cu adevarat stiu ca am gresit foarte mult si L-am maniat, preamilostiva Doamna, pe Cel ce S-a nascut dupa trup din tine, pe Fiul lui Dumnezeu! Dar avand multe chipuri ale celor ce mai inainte de mine au maniat bunavointa Lui: vamesii, desfranatele si alti pacatosi carora li s-a dat iertarea pacatelor pentru pocainta si marturisirea lor, acele chipuri, dar, de pacatosi miluiti, punandu-le in fata ochilor sufletului meu celui pacatos si privind la atata milostivire dumnezeiasca cu care i-ai primit pe ei, am indraznit si eu, pacatosul, sa alerg cu pocainta, la mijlocirea ta cea binevoitoare, puternica si neincetata.
O, preamilsotiva Stapana! Da-mi mana de ajutor si cere de la Fiul tau si Dumnezeul nostru, cu rugaciunile tale sfinte de mama, iertarea pacatelor noastre celor grele. Crec si marturisesc ca Acela pe Care L-ai nascut, Fiul tau, este cu adevarat Hristos, Fiul lui Dumnezeu celui Viu, Judecatorul viilor si al mortilor, Care da fiecaruia dupa faptele sale. Cred iarasi si marturisesc ca tu esti cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, izvorul milostivirii, mangaierea celor ce plang, cautarea celor pierduti, puternica si neincetata mijlocitoare la Fiul tau si chezasia pocaintei. Cu adevarat, oamenii nu au alt ajutor si acoperamant afara de tine, o, Doamna preamilostiva! Si nimeni din cei ce au nadajduit spre tine nu s-a rusinat candva, si rugandu-se Fiului tau prin tine, nimeni nu a fost parasit. Drept aceea, rog bunatatea ta cea nemasurata: deschide usile milostivirii tale mie, celui ce m-am ratacit si am cazut in adancuri intunecate! Nu te scarbi de mine, spurcatul, nu trececu vederea ruga mea cea pacatoasa, nu ma parasi pe mine, ticalosul, pe care vrajmasul cel rau m-a dus la pieire. Ci indupleca-L, milostiva, pe Cel ce S-a nascut din tine, pe Milostivul Dumnezeu, ca sa-mi ierte multele mele pacate si sa ma izbaveasca din pierzarea mea, ca si eu, dimpreuna cu toti cei ce au primit iertare, sa cant si sa proslavesc nemasurata milostivire a lui Dumnezeu si apararea ta, care ma face sa nu ma rusinez nici in viata aceasta, si nici in veacul cel nesfarsit. Amin!

Catisma 5
Psalmul 32

Bucurati-va, dreptilor, intru Domnul, bucurati-va, si intru pururea Fecioara Maria, cantati-i cantece de cantare noua si Stapanei noastre cu strigate de bucurie. Beti din dulceata harului ei ceresc, caci ea indulceste inimile si gurile inteleptilor. Sa se veseleasca dar sufletul nostru de Maica Domnului, caci ea este ca mana cea mai dulce care ne hraneste in pustietatea lumii acesteia si ea va izbavi de moarte sufletele noastre.

Psalmul 33

Voi binecuvanta pe Doamna Maria in toata vremea: nicicand lauda ei nu se va micsora in gura mea. Mariti-o cu mine toti cei ce v-ati hranit cu mierea si cu laptele ei. In nevoi si in necazuri chemati-o pe ea si in durerile voastre veti dobandi ajutor si odihna. Priviti cu bucurie sfantul chip al vietii sale si ravniti la dragostea si la smerenia ei, caci blanda si smerita este Preasfanta Fecioara! Cuvantul cel necreat a primit trup de la ea, prin Sfantul Duh!
Slava...

Psalmul 34

Judeca, Doamna, pe cei ce ma necajesc, ridica-te impotriva lor si pazeste nevinovatia mea! sufletul meu se va veseli de tine si cu rugaciunile tale ma voi bucura. De milele tale sunt pline cerurile si intreg pamantul. Intinse erau peste tot locul cursele iadului, dar tu, Stapana, cu bunatatea ta, m-ai aparat in fata lor. Slava tie, ajutatoarea mea! Toate oasele mele graiesc: Doamna Maria, dupa Dumnezeu, cine este asemenea tie?

Psalmul 35

Cel prea fara de lege graieste cuvinte de hula impotriva numelui Tau, o, Preasfanta Imparateasa si cauta sa nascoceasca minuni mai presus de fire. Graiurile gurii sale spurcate sunt faradelege si lingusire, dar noi credem si marturisim ca tu te-ai infatisat cu trupul in ceruri si acum stai inaintea Prestolului lui Dumnezeu. Miunile tale si milele tale sunt adanc mult si toti cei ce te cinstesc se vor acoperi cu nadejde sub aripile tale.
O, Maica lui Dumnezeu! Cu mijlocirea ta, apleaca prea sfanta faţă a Fiului tau prea iubit si Mantuitorului nostru spre noi. Fa-L, cu rugaciunile tale, milostiv spre noi, pacatosii! Arata-ti mila ta celor ce te cunosc pe tine! Harul tau s-a revarsat peste tot pamantul! Stapanirea si puterea se afla in bratul tau.Taria si intarirea - in dreapta ta.
Binecuvantata este lauda ta in ceruri, binecuvantata este maretia ta si pe pamant!
Slava...

Psalmul 36

Nu ravni celor ce viclenesc, nici nu zavistui pe cei ce fac faradelegea, o, tu, cel ce esti cu adevarat cinstitor al Maicii lui Dumnezeu, caci cei ce fac faradelegea ca iarba se vor ofili. Nadajduieste la atotputernica imparateasa cereasca, fa fapte bune si te vei indestula cu bogatiile ei. Caci mai bine este putinul cu darul Maicii Domnului, decar comori multe si pietre scumpe. Nadajduieste spre Domnul, nadajduieste si spre iubita Lui Maica, si ti se vor implini toate cererile bune ale inimii tale....
Slava...

Tropare dupa catisma 5, gl. 5
In multe chipuri, Fecioara, pe Hristos L-am amarat, cu gandurile, cu cuvintele si cu faptele si ma tem de infricosata Lui judecata, ci, apucand inainte, izbaveste-ma de cele cumplite cu rugaciunile tale, Nascatoare de Dumnezeu.
Miluieste-ma pe mine, Stapane, cel care mult am gresit, si mantuieste-ma cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut, ca sa proslavesc minunile Tale cele multe si nemasurata Ta mila.
Stralucind cu slava dumnezeiasca, ceea ce esti Maica Celui ce Te-a preaslavit, tu singura roaga-L pe Cel singur preaslavit, ca sa dobandim slava cea de sus.

Rugaciune

O, Preasfanta Fecioara, Nascatoare de Dumnezeu, prea binecuvantata Maica a lui Dumnezeu, Mantuitorului nostru, bucuria celor necajiti, nadejdea celor fara de nadejde si ajutatoarea celor neajutorati! Tu cunosti toti pasii mei cei pacatosi de care vreau eu sa ma curat. Cu inima indurerata alerg catre tine si ma rog cu lacrimi: cauta la neputintele mele si nu ma lasa sa pier in pacatele mele! Tu cunosti goliciunea sufletului meu. Ajuta-ma sa ma imbrac cu vesmintele iubitului tau Fiu! Tu cunosti ca sunt sarac: grabeste-te a-mi deschide vistieria darurilor celor pline de har, ca sa pazesc fagaduintele date de mine la Sfantul Botez. Tu cunosti pe vrajmasii mei trupesti si sufletesti: izbaveste-ma de acestia! Tu cunosti, preabuna mea aparatoare, vremea iesirii sufletului meu din ticalosul meu trup. Te rog sa stai atunci cu si mai multa milostivire pentru ca intru sfanta ta stare de faţă, sufletul meu sa iasă linistit si plin de bucurie, ca sa nu navaleasca asupra lui duhurile rautatii de sub cer ci, acoperit cu acoperamantul tau cel neapropiat pentru aceste duhuri, sufletul meu sa se intoarca fara vatamare la inceputul si izvorul sau!
O, Maica iubitoare de fii! arata-mi iubirea ta de mama iubitoare si mie, celui ce sunt strain, orfan si sarac, caci cu adevarat tu esti Maica milostivirii si a indurarii. Nu inceta a ma acoperi. Mijloceste neincetat pentru mine, pana cand ma vei aduce in camarile cesresti ale dumnezeiescului tau Fiu, caruia I se cuvine cinstea, slava si inchinaciunea, dimpreuna cu Tatal si cu Preasfantul Duh! in vecii vecilor. Amin.

Catisma 6
Psalmul 37

1. Preasfanta Fecioara Doamna, nu cu mania Sa si cu dreptatea Judecatii Sale sa ne pedepseasca pe noi Domnul pentru faradelegile noastre.
2. Tu, care esti atotmilostiva statatoare inainte, mijloceste iertarea pentru noi, care nu avem raspuns in fata pacatelor noastre.
3. Ca tu esti nadejdea noastra, care nu ne rusineaza, si asteptarea cea nemincinoasa.
4. Nu este pace in oasele noastre de la fata pacatelor noastre,
5. Ci cu preabinecuvantatul Rod al pantecelui tau, ne vom impaca cu Dumnezeu.
6. Harul Lui si milele tale sa fie de-a dreapta noastra.

Psalmul 38

1. Zis-am: "Pazi-voi caile mantuitoare ale iubitului tau Fiu, Imparateasa cerului si Harul lui Hristos mi se va darui,
2. Insa duhul meu este sarguitor, dar trupul neputincios.
3. Miluieste-ma, din ceruri si din inaltimea slavei tale, ajutatoarea mea,
4. Ca niciodata sa nu-mi alunece picioarele de la calea dreptatii.
5. Nu ingadui si pazeste-ma sa nu alunec si sa nu ma impiedic de piatra patimilor rele,
6. Ca sa nu se bucure de mine vrajmasii mei, ai sufletului meu.
7. Asculta rugaciunea mea, Doamna Stapana, si nu trece cu vederea rugaciunea mea cea saraca.

Psalmul 39

1. Rabdand, am asteptat harul tau, Doamna Preasfanta Fecioara, si mi-ai facut dupa multimea milelor tale.
2. Caci ai auzit rugaciunile mele si m-ai scos din prapastia patimilor mele iubitoare de pacate.
3. Minunate si necercetate sunt indurarile tale.
4. Sa se bucure si sa se veseleasca de tine toti cei ce te iubesc, iar cei ce urasc numele tau, sa se coboare in iad.
5. Binecuvantata si preamarita esti, Stapana, in vecii vecilor. Amin.

Slava Tatalui si Fiului, si Sfantului Duh. Si acum si pururea, si in vecii vecilor. Amin.

Psalmul 40

1. Fericita si preamarita esti, Marie, Nascatoare de Dumnezeu, care ii inteleptesti pe cei saraci cu duhul si smeriti cu inima.
2. In neputintele lor marturisite inaintea lui Dumnezeu si inaintea ta, lucreaza atotputernicia lui Dumnezeu si mijlocirea ta de Mama.
3. Slava tie, Stapana, ajutatoarea celor neajutorati si bogatia nerapita a celor saraci si smeriti.

Psalmul 41

1. Precum doreste cerbul izvoarele apelor, asa alearga sufletul meu insetat, catre iubirea ta cea sfanta, Imparateasa cerului si a pamantului.
2. Caci tu esti viata vietii mele si hranitoarea sarmanului meu trup!
3. Tu L-ai hranit cu lapte pe Mantuitorul sufletului meu;
4. Iar tu insati te-ai hranit cu nepieritoarea hrana a invataturii Lui celei dumnezeiesti!
5. O, lumina, luminata de Lumina cereasca!
6. Lumineaza-mi, te rog, intunericul meu cel dinlauntru, pentru ca mintea mea si dorinta mea sa se inaripeze in lumina ta catre Sionul cel de sus!

Psalmul 42

1. Judeca-ma, Doamna Fecioara si fa-mi dreptate in cearta mea cu trupul, cu lumea inselatoare si cu diavolul, cu sarpele cel viclean, cu aspida cea aducatoare de moarte,
2. Ca sa ma izbavesc de acesti trei infricosati si vicleni vrajmasi, cu ajutorul Tau!
3. Zdrobeste, stapana, capetele lor trufasse, slabeste-le puterile si intareste-ma sa le stau impotriva!
4. Dreapta ta intru tarie, ca tii cu ea pe Cel ce tine toate!
5. Sa invie Domnul in mine, cu darul Sau, pentru rugaciunile tale de Maica si se vor risipi vrajmasii mei.
Slava... Si acum...

Psalmul 43

1. Stapana, Maica pururea Fecioara, parintii nostri ne-au vestit si noi, cu urechile noastre am auzit si cu ochii nostri am vazut,
2. Cat de necercetate sunt indurarile tale si cat de minunate sunt minunile tale si cat de nenumarate sunt milele tale!
3. Rasaritul si apusul, amiaza si miazanoapte sunt luminate de ele,
4. Peste toate, bunatatile ei ceresti sunt pregatite pentru cei ce lauda preasfantul ei nume si va fi marit de Domnul Iisus Hristos.

Psalmul 44

1. Inima mea tresalta cand aude cuvantul cel bun al Preasfineti Fecioarei Maria, Maica Dumnezeului nostru,
2. Ca din gura ei cu dulce rasuflare izvoraste o dulceata cereasca.
3. Cu Rodul Preasfant al pantecelui ei, pacetele mele sunt curatate,
4. Cu fecioria ei neprihanita, s-a dat sufletului meu fericita nemurire,
5. Iar cu nasterea ei sunt izbavit din robia iadului si reintors in vesnica patrie cereasca.

Psalmul 45

1. Stapana, tu esti scaparea noastra in toate nevoile noastre!
2. Tu esti taria si puterea care zdrobeste pe toti vrajmasii nostri.
3. De bunatatile tale este plin pamantul. Ele se revarsa chiar pana in cele mai de jos ale pamantului.
4. Din plinatatea darului tau, cei ce au fost in iad se veselesc, izbvindu-se de el prin preaslavita Nasterea ta cea fecioreasca
5. Si oamenii muritori au devenit partasi ingerilor celor fara de trup
Slava... Si acum...

Dupa catisma a sasea

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...

Apoi troparele gl. 6

Mintea mea slabeste acum, cazand in adancul gandurilor potrivnice si nu-mi este mie izbavire. Auzi-ma pe mine, cel ispitit si daruieste-mi, ca o buna, impacare launtrica, sa nu fiu mancare celui viclean, Preasfanta Fecioara Marie binecuvantata!
Slava...

Fa mie Milostiv, Preasfanta Stapana si Maica pururea Fecioara, pe Judecatorul lumii, caci nimeni nu poate mijloci ca tine, fiind Maica Stapanului, al Dumnezeului tuturor!
Si acum...

Stand in chip vazut in fata Sfintei tale Icoane, in chip nevazut te vad vietuind in ceruri, Maica Vietii, cu evlavie ma rog catre tine, sa ma izbavesti de vrajmasii cei vazuti si de cei nevazuti, Preasfanta Stapana si Imparateasa a cerului si a pamantului!

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

Neintinata, nestricata, neinselata, Preacurata Fecioara, nenuntita Mireasa Dumnezeiasca, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Marie, Doamna si Stapana lumii si nadejdea mea, cauta, te rugam cu umilinta, spre noi, pacatosii, in ceasul acesta si fa-L milostiv cu rugaciunile tale de Maica, pe Domnul nostru Iisus Hristos, pe Care L-ai nascut din preacuratele tale sangiuiri, neispitita de barbat! Pe Acela vazandu-L osandit la moarte si cu arma intristarii fiind ranita in inima, raneste si sufletul meu cu dragostea cea dumnezeiasca. Daruieste-mi lacrimi de pocainta, ca sa-L plang cu amar pe Acela Care a fost legat si batjocorit pentru mantuirea noastra. Tu, Fecioara Stapana, care in timpul mortii Sale de bunavoie ai suferit o mare durere in sufletul tau, slobozeste-ma de dureri, ca sa te laud pe tine, ceea ce esti vrednica de lauda intru toti vecii. Amin!

Catisma 7
Psalmul 46

1. Toate neamurile bateti din palme si cantati cu strigare de bucurie, pururea Fecioara Maria,
2. Caci ea este poarta Vietii vesnice, usa mantuirii si impacarea cu dumnezeu!
3. Ea este nadejdea celor ce se caiesc si mangaierea celor ce plang.
4. Ea este evlavia, pacea si mantuirea tuturor alesilor lui Dumnezeu.
5. Cantati-i toti cei ce iubiti numele ei, cantati-i ca ea este Imparateasa cerului si a pamantului!

Psalmul 47

1. Mare esti si laudata foarte, Stapana Doamna, in cetatea lui Dumnezeu cea cereasca si in toata Biserica alesilor lui Dumnezeu!
2. Mai cinstita si mai slavita esti decat toate cetele Ingerilor si Arhanghelilor si incununata cu florile Raiului!
3. Intampinati-o, Puterilor si Domniilor, Heruvimilor, Scaunelor si Serafimilor.
4. Preainaltati-o, ca ea sade de-a dreapta Preaiubitului ei Fiu!
5. O, cu ce fata luminoasa a primit-o Domnul Ingerilor si al tuturor Sfintilor!
6. Care I-a dat un vesnic locas fericit, mai presus de toate puterile ceresti!

Psalmul 48

1. Ascultati acestea, toate neamurile, auziti toti cei care doriti sa intrati in Imparatia Cerurilor!
2. Rugati-va cu osardie pururea Fecioarei Maria, purtati in inima preasfantul ei nume si veti dobandi o viata si o bucurie nesfarsita,
3. Caci ea duce rugaciunile noastre catre Fiul ei si Dumnezeu,
4. Si ea singura pururea se roaga la altarul Lui, pentru noi toti.
5. Ea este aparatoarea daruita neamului omenesc.
6. Ea este singura noastra Mama adevarata, care intru toate ne ajuta!
7. Slava tie, preamilostiva Maica a lui Dumnezeu, care esti cinstita si inchinata de toate neamurile crestinesti.
Slava... Si acum...

Psalmul 49

1. Bunul dumnezeu, graieste Fecioarei Maria prin Arhanghelul Gavriil, vestind: "Bucura-te, cea plina de daruri, Domnul este cu tine!"
2. Prin tine, ceea ce esti imbucurata, mantuirea lumii se vesteste si omul cazut se reinnoieste.
3. Cel Preainalt a dorit frumusetea si bunatatea ta!
4. Palatul tau launtric este infrumusetat, Fiica Sionului,
5. Si te-ai invrednicit sa te pregatesti intru intampinarea Dumnezeului tau,
6. Sa imparatesti cu El, cu preaslavire, in ceruri.
7. Ajuta-ne si noua sa ajungem la vesnica fagaduinta!

Psalmul 50

1. Miluieste-ma, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, care te numesti Maica milostivirii
2. Si dupa multimea indurarilor tale. ajuta-ma sa ma curat, prin pocainta, de faradelegile mele!
3. Revarsa darul tau peste mine si nu lua de la mine bunatatile tale,
4. Caci imi marturisesc faradelegile mele si ma vad vinovat in fata ta!
5. O, Stapana! Impaca-ma cu binecuvantatul Rod al pantecelui tau, si-i da sufletului meu, bucuria mantuirii Sale!...
Slava... Si acum...

Psalmul 51

1. Pentru ce te lauzi cu rautatea? O, sarpe viclean, aspida din iad?
2. Pleaca-ti capul tau trufas in fata Sfintei FEcioare binecuvantata, care este plina de darul blandetii.
3. cu puterea ei, te vei innamoli in adanc, [la fel] ca si faraonul cel egiptean.
4. Piciorul ei iti va zdrobi capul si stapanirea ta.
5. Dreptatea ei iti va risipi rautatea ta si sfintenia ei va preface toata otrava ta in nimic.
6. Iar noi, credinciosii, ne bucuram de numele ei si cantam toate faptele ei preaslavite si maririle lui Dumnezeu.

Psalmul 52

1. Zis-a vrajmasul cel nebun intru inima sa: "Voiizgoni pe om din locuinta Edenului, voi intra si voi fi duh mincinos in gura sarpelui si prin femeie voi izgoni pe barbatul ei".
2. Dar pe cat de departe este cerul de pamant, tot pe atat de departe sunt judecatile lui Dumnezeu de gandurile tale, lingusitorule ticalos!
3. Nu te ingamfa de caderea femeii, caci Femeia iti va zdrobi capul.
4. Cu viclenia ta, tu ti-ai sapat o groapa pierzatoare, dar ai cazut singur in ea, cu toata oastea ta intunecata, in plasa smereniei sale.

Psalmul 53

1. Stapana, Doamna pururea Fecioara, in numele tau mantuieste-ma si din faradelegile mele, cu rugaciunile tale, ma izbaveste!
2. Tu imi ajuti mie si imi aperi sufletul meu!
3. De bunavoie iti voi aduce jertfa de lauda si voi marturisi numele tau, caci este bun!
4. Cu starea ta inaintea lui Dumnezeu, cu dragostea ta de Mama, fata de neamul crestinesc, tu ma izbavesti de orice intristare!

Psalmul 54

1. Asculta, Preasfanta Stapana si Doamna Fecioara, rugaciunea mea, si nu trece cu vederea ruga mea.
2. Amarat sunt in cugetul meu, caci dreptatea lui Dumnezeu apasa asupra mea, pentru pacatele mele.
3. Intunericul mortii m-a cuprins si spaimele iadului au navalit asupra mea.
4. Tu, Stapana Fecioara, care esti o mangaiere de nadejde pentru toti cei necajiti, ia aminte la sufletul meu cel deznadajduit!
5. Mangaie-l si-l mantuieste, caci mult poate rugaciunea ta cea de Mama, catre bunatatea Stapanului!
Slava... Si acum...

Dupa catisma a saptea

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...

Apoi troparele gl. 7
Tu esti inainte statatoare tuturor crestinilor si izbavitoarea din ispite a celor ce alearga la tine, Preasfanta Fecioara Marie! Pentru aceasta strig tie: Nu trece cu vederea pe robul tau, care cere ajutorul tau!
Slava...

Pana cand, o, suflete, iti cheltuiesti vremea in zadar? Pana cand te vei incurca cu grijile vietii? Arunca asupra Domnului tristetea ta si striga cu suspine: "Stapane, iubitorule de oameni, mantuieste-ma cu rugaciunile celeia ce te-a nascut pe tine!
Si acum...

Nicaieri nu nadajduim sa dobandim mantuire, decat numai la tine, Preaindurata, pe care te avem grabnica ajutatoare dupa Dumnezeu. Cu Acela, de-a pururea te fericim!"

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

O, preamilostiva Doamna, Stapana si Maica pururea Fecioara, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, ia aminte la smerita mea rugaciune si asculta acum glasul meu, al celui ce stau zdrobit in fata Preacuratei tale Icoane. Stiu, o, Maica a Facatorului meu, ca tu esti statatoare inainte a crestinilor, care nu ne dai de rusine si esti mijlocitoare nemincinoasa catre Facatorul nostru. Stiu si aceasta, ca faradelegile mele au trecut peste capul meu si ca o povara grea atarna peste mine. Si acum nu mai sunt vrednic sa vad frumusetea ta cea cereasca, nici sa privesc spre Altarul slavei Fiului tau si Dumnezeului nostru, ci sunt vrednic de chinuri si de vesnica osanda. Drept aceea, la tine cad, pe tine te rog cu umilinta, fa rugaciune de Mama catre Fiul tau, ca sa nu ne lepede pe noi, pacatosii, de la Fata Sa, ci, ca un milostiv sa ne ierte greselile noastre, cele de voie si cele fara de voie, indreptandu-ne pe calea mantuirii si intarindu-ne de sus cu puterea Sa, spre imlinirea sfintelor Sale porunci! Sa ne pazeasca de ispitele lumii, de poftele cele pacatoase, de cursele diavolilor si de navalirile vrajmasilor vazuti! Ca sa binecuvanteze lucrurile mainilor noastre, dand fiecarui oras, fiecarei tari, belsug de bunatati pamantesti, si pastrandu-ne sanatatea, sa ne intocmeasca zile bune si netulburate, sa ingradeasca Sfanta Sa Biserica cu pace, iar pe cea despartita sa o uneasca cu ea, caci bun este Domnul, indelung rabdator si mult milostiv, de toata faptura slavit, cu Tatal si cu Sfantul Duh, in vecii vecilor. Amin!

catisma 8
Psalmul 55

1. Miluieste-ma, Doamna Fecioara, ca vrajmasii mei din iad, m-au calcat in picioare!
2. Toata ziua gandesc rau de mine!
3. Ridica-te impotriva lor cu mania ta, ca izbavindu-ma, sa inteleg ajutorul bratului tau,
4. Sa slavesc mila ta asupra mea si sa fiu bineplacut lui Dumnezeu si inaintea ta, in lumina celor vii.

Psalmul 56

1. Miluieste-ma, Doamna, Stapana Fecioara, miluieste-ma, ca inima mea este gata sa caute voia ta si sa se odihneasca sub umbra aripilor tale!
2. Mainile tale au alcatuit cea dintai smirna de har si degetele tale au framantat untdelemnul cel cu buna mireasma, rasuflarea gurii tale este mai placuta decat orice tamaie.
3. Toata esi, dulceata cereasca si dorinta nestramutata, Maica lui Dumnezeu!
4. Spre tine sunt aruncat din pantecele maicii mele!

Psalmul 57

1. Daca intr-adevar drepte graiti, in adevar si cu dreptate fericiti-o pe Imparateasa cereasca.
2. Toti cati staruiti spre slava si lauda Mantuitorului Hristos,
3. Toti cati Ii aduceti cele bineplacute de la noi,
4. Cantati si cantari duhovnicesti inaltati catre preaiubita lui Maica,
5. Pentru ca de ea s-au indulcit Proorocii, de ea Apostolii s-au umplut de lauda,
6. Cu ea s-au impodobit cei sfintiti, cu ea Mucenicii s-au intarit,
7. De catre ea calugarii au fost povatuiti, cu ea feciorelnicii s-au infasurat cu laurii curatiei.
8. Minunat este Dumnezeu intru toti sfintii, dar mai ales este preaminunat in Preasfanta Imparateasa a imparateselor, in Mireasa neintinata, in Preacurata pururea Fecioara Maria.
Slava... Si acum...

Psalmul 58

1. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu,
2. Ridica-te spre ajutorul meu, o, Imparateasa milostivirilor!
3. Sa fuga dinaintea ochilor voii mele intunecata bezna a pacatului,
4. Iar tu, cea plina de dar, lumineaza-mi si insenineaza-mi ochiul meu cel launtric.
5. Ca un soare, tu esti imbracata in vesminte aurite de mare pret!
6. In coroana ta straluceste sardonixul si topazul.
7. In dreapta ta se afla slava si bogatia.
8. Smirna si balsamul sunt in mana ta.
9. Pe pieptul tau straluceste safirul si smaraldul.
10. Cat de minunata esti, o, Maica lui Dumnezeu! Marire tie!

Psalmul 59

1. Dumnezeule, lepadatu-ne-ai pe noi, pentru pacatele noastre,
2. Dar Te-ai milostivit spre noi, pentru pururea Fecioara, Nascatoarea de Dumnezeu!
3. Mijloceste pentru noi, Maica lui Dumnezeu, ca tu ai nascut mantuirea oamanilor!
4. Tu, intristatilor le dai mangaiere si celor necajiti, bucurie si veselie!
5. Indulceste-ne pe noi cu glasul tau cel dulce-curgator al gurii tale!
6. Toarna in inimile noastre harul tau cel dulce-curgator!
7. Sa tune cerurile din inaltime si sa-i aduca laude,
8. S-o slaveasca pamantul cu toti cei vii!

Psalmul 60

1. Auzi, Preasfanta Doamna, pururea Fecioara, rugaciunea mea si aseaza cugetarea mea pe piatra cea tare a legii lui Dumnezeu!
2. Sa-mi fii stalpul cel tare, care sa ma apere de nerusinata fata a vrajmasului din iad!
3. Tu singura esti prea frumoasa si luminezi ca o podoaba cereasca!
4. Te ridici ca zorile purpurii, stralucesti ca luna plina in toiul noptii si ca un soare lumineaza preasfanta-ti privire!
5. Slava tie, celei ce imparatesti in ceruri, primeste-ne in Imparatia cereasca si pe noi, bietii pamanteni amarati!
Slava... Si acum...

Psalmul 61

1. Oare nu lui Dumnezeu se va supune sufletul meu? Ca de la El este mantuirea mea!
2. Oare nu pe tine, Stapana Fecioara, trebuie sa te iubeasca inima mea?
3. Caci prin tine vine mantuirea mea, iar Mantuitorul meu este Rodul binecuvantat al pantecelui tau.
4. Primi-voi in dar paharul mantuirii si numele Domnului voi chema!
5. Chemand, te voi chema pe tine, cu numele tau preaslavit, Stapana Doamna, pururea Fecioara,
6. Ca Domnul este Mantuitorul meu, iar tu esti aparatoarea mea.

Psalmul 62

1. Dumnezeule, Dumnezeul meu, Te slavesc, impreuna cu preaiubita Maica Ta, care in chip feciorelnic Te-a nascut.
2. O, Doamna, ceea ce esti preabinecuvantata, tu stai inaintea Altarului Preasfintei Treimi si te rogi pentru noi pacatosii,
3. Iar noi, sub acoperamantul aripilor tale ne vom bucura.
4. Ne vom binecuvanta in viata noastra si in numele tau vom trimite catre Dumnezeu rugaciunile noastre.

Psalmul 63

1. Auzi, Stapana si Doamna Fecioara, glasul meu, cand ma rog eu catre tine,
2. Izbaveste sufletul meu, cand va fi sa iasa din trup, de frica cumplitului vrajmas din iad.
3. Cu ce indrazneala voi privi spre Dreptul Judecator si Dumnezeul meu?
4. Tu, ajutatoarea mea, stai de-a dreapta mea si cere iertare greselilor mele.
5. Inainte de a incepe infricosatele incercari asupra sufletului meu, lumineaza-mi ochii inimii mele si alunga orbirea mea cea pacatoasa.
6. Da-mi mie in viata mea si in ceasul iesirii mele, sa am nadejde in tine, Preasfanta Fecioara.
Slava... Si acum...

Dupa catisma a opta

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...
Apoi troparele gl. 8

Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, slava ingerilor si podoaba pamantenilor, cere iertarea tuturor pacatelor celor ce-ti canta tie: fii milostiva robilor tai, caci tu esti adapostire, care nu da de rusine pe oameni. Tu esti izbavirea celor deznadajduiti, una Preacurata si binecuvantata!
Slava...

Doboara, puternice, cum a grait Stapana, pe cei puternici de pe scaune, moartea si iadul, si ridica-i pe cei smeriti, adica firea oamenilor, prin Izbavitorul sufletelor noastre, Care S-a intrupat din tine si a coborat in iad!
Si acum...

Bucura-te, Scaun cu Lumina de foc, al Imparatului tuturor, Iisus Hristos! Bucura-te, una Doamna a toata faptura, Preasfanta Fecioara Maria, cea preaslavita de Dumnezeu. Marire tie!

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

Primeste, o preabinecuvantata si preaputernica, Preacurata Doamna, Stapana, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, aceste rugaciuni, pe care acum cu lacrimi le aducem tie, noi nevrednicii robii tai, alergand cu umilinta la Chipul tau cel purtator de feciorie, ca tu insati de fata fiind si auzind rugaciunile noastre, ne dai implinirea cererilor noastre, fiecaruia dupa credinta lui, tu usurezi necazurile celor scarbiti, neputinciosilor le dai sanatate, pe cei slabi si pe bolnavi ii vindeci, din cei indraciti alungi demonii, pe cei asupriti ii izbavesti de asuprire, pe cei impilati ii mantuiesti, pe cei pacatosi care se caiesc ii ierti, pe cei leprosi ii curatesti, pe copiii cei mici ii miluiesti si pe cei inchisi, din legaturi si din temnite ii slobozesti si de tot felul de patimi ii vindeci, tu, Doamna Stapana, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu. Caci tie toate iti sunt cu purtinta prin mijlocirea catre Fiul tau, Hristos, Dumnezeul nostru! O, preabuna Maica, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria! Nu inceta a te ruga pentru noi nevrednicii tai robi, care te slavim pe tine, te cinstim si ne inchinam Preacuratului tau Chip, avand o nadejde neintoarsa si o credinta neindoielnica in tine, pururea Fecioara, preaslavita si neintinata, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Catisma 9

Psalmul 64

1. Tie Ti se cuvine cantare, Dumnezeule, in Sion si tie, Doamna pururea Fecioara, strigare de bucurie si Ierusalimul cal de sus.
2. Sa-ti dea tie Domnul lauda si slava in fata tuturor oamenilor!
3. Slava ta este mai presus de slava cetelor Ingeresti si a Arhanghelilor.
4. Har si dulceata a pus Dumnezeu in gura ta.
5. Cu vesminte slavite a imbracat Preacuratul tau trup.
6. Cununa de flori nevestejite a pus pe capul tau.
7. Si cu toate faptele bune te-a impodobit in mila Sa, o, preabinecuvantata, Maica a lui Dumnezeu!

Psalmul 65

1. Strigati cu bucurie Doamnei noastre, pururea Fecioarei Maria, strigati-i tot pamantul.
2. Cantati-i preadulce cantare preaslavitului ei nume !
3. Dati slava laudei ei.
4. Sa intram in casa inchinata numelui ei, cu ardere de tot din toata inima.
5. Si sa inaltam in fata Sfintei sale Icoane, candelele noastre si rugaciunile,
6. Ca ea va cauta la saracia boastra si ne va indulci toata amaraciunea.
7. Binecuvantat este Dumnezeu, care ne-a binecuvantat cu binecuvantarea Maicii Sale dupa trup, a Preadulcelui Iisus Hristos!

Psalmul 66

1.Dumnezeule, milostiveste-te spre noi si ne binecuvanteaza, iar tu, preamilostiva Doamna Fecioara, roaga-l pentru noi.
2. Intoarce intristarea noastracu multa grija, intr-o sfanta bucurie.
3. Lumineaza, o, Stea de dimineata, intunericul pacatului!
4. Potoleste setea inimii mele iubitoare de pace.
5. Dreapta ta sa ma ridice pe mine cazut si apararea ta sa-mi sfinteasca sfarsitul meu cel crestinesc.
6. Slava tie, nadejdea mea, care nu ma dai de rusine niciodata!
7. Tu, Preamilostiva, Doamna Fecioara, roaga-L pentru noi.
8. Intoarce-ma si pe mine, nevrednicul, in Imparatia Iubitului tau Fiu, Preasfantului nostru Mantuitor!

Slava.... Si acum ....

Psalmul 67

1. Sa invie harul Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, in sufletele noastre, care sunt scufundate in adancul somn al pacatelor.
2. Si se vor risipi vrajmasii nostri si toate cursele lor vor dispare!
3. O, Preamilostiva Doamna, doboara toata rautatea lor ce vine din iad si intoarce vointa mea dinspre lingusirea lor.
4. Inaripeaz-o catre prea sfanta voie a Iubitului tau Fiu si Dumnezeul nostru.
5. Lumineaza constiinta mea cea adormita de pacare, ca sa nu se imputineze lauda ta din gura mea, nici dragostea mea catre tine, dinlauntrul meu!
6. Pace multa da celor ce te iubesc pe tine, Doamna, Preasfanta Fecioara,
7. Iar sufletele lor nu vor vedea moartea cea vesnica in veci.

Slava.... Si acum....

Psalmul 68

1. Mantuieste-ma, Stapana, ca au intrat apele patimilor pacatoase pana la sufletul meu.
2. Afundatu-m-am in noroiul adancului.
3. Plangand, am plans ziua si noaptea, caci L-am maniat pe Domnul Dumnezeul meu si nu sunt vrednic sa caut la inaltimea cerului.
4. Catre cine dar, voi alerga, ticalosul de mine, daca nu catre tine, Preamilostiva Aparatoare?
5. Mantuieste sufletul meu, caci prin tine S-a dat mantuire la toata lumea.
6. Atunci cand Arhanghelul te-a vestit Puterea Cerului Preainalt Te-a umbrit si binecuvantarea Parintelui ceresc Te-a cercetat.

Psalmul 69

1. Doamna si pururea Fecioara Maria, spre ajutorul meu ia aminte,
2. Cu mila ta lumineaza-mi intunecata mea minte, ca sa inteleg bunatatea ta si preaslavitele tale minuni
3. Pe care le arati pacatosilor ce se caiesc si pe care le vei pecetlui in inima mea.
4. Miluieste-ne si nu ne ingadui sa fim stramtorati de ispitele vrajmasului, ca nu cumva sa se zica despre noi: "Bine, bine" sufletului nostru.
6. Iar tu, Stapana, Doamna Fecioara, sa te sfintesti in noi, caci cunosti cele ce sunt ale tate.

Slava... Si acum....

Dupa catisma a noua

Sfinte Dumnezeule.... Preasfanta Treime.... Tatal nostru...

Apoi troparele acestea - glasul 1

Este cunoscuta, nadejdea crestinilor, preabuna Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, pentru ca esti dadatoare de mila, izvorul compatimirii, cheia care deschide bunatatea cereasca cea dumnezeiasca, deschide-ne si noua usile milostivirii tale.

Slava....

Ca zorile tainice ale diminetii ai aparut Preasfanta Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, iar din tine a rasarit Soarele Dreptatii, Iisus Hristos, luminandu-i pe cei ce sedeau in intunericul deznadejdii! De acelasi Soare fiind luminati. te fericim dupa datorie, ca pe ceea ce esti pricinuitoarea innoirii omenesti.

Si acum...

Rai cuvantator te-a sadit Domnul pe pamant, Cel ce a sadit Edenul cel dintai, in mijlocul tau, Mireasa a lui Dumnezeu, ca pumul Vietii a inflorit.

Apoi:Doamne miluieste (de 40 de ori) si aceasta rugaciune:

Preasfanta Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce cu amaraciune ai auzit loviturile de ciocan , cu care L-au pironit pe Cruce pe Iisus Hristos, Fiul tau si Dumnezeul nostru, mantuieste-ne, ca sa nu auzim scrasnirea dintilor, a diavolilor in iad. Cu lacrimile tale, pe care le-ai varsat la Crucea Mantuitorului meu, rapeste-ma de la plansul cel vesnic pe mine, pacatosul. Prin insuti sufletul tau a trecut sabia, cant te aflai langa Sfanta Cruce, fa asadar, ca sa treaca pe alaturi viitoarele mustrari de constiinta ale mele. Tu, ceea ce esti rugul cel nears, pe care l-a vazut Moise Proorocul, izbaveste-ne de flacarile gheenei. Nu am dupa Dumnezeu, alt ajutor si alta aparatoare afara de tine, Maica lui Dumnezeu, Imparateasa Cerului si a pamantului.
Cred in atotputernica ta tarie harica si marturisesc mila ta fata de toti pacatosii! Ca cine, alergand la tine, pleaca fara de vreun ajutor? Pentru aceasta si eu pacatosul, in fiecare zi alerg catre tine in toate nevoile si intristarile mele. Ca nu este pentru mine in orice vreme, o mai mare spaima si neliniste de vesnica mea soarta, cand voi fi trimis spre dreapta sau spre stanga, cand voi mosteni Raiul sau voi fi aruncat in cele mai de jos ale pamantului. Asculta dar, Stapana Doamna Fecioara, aceasta rugaciune, ca sa nu ma ajunga vesnica osanda, ca sa nu ma duc de la judecata, in partea stanga, departe de tine, Stapana! Ci, eu, voi alerga catre tine, impreuna cu ceilalti care sunt vrednici de vesnica veselie din cer.
O, preamilostiva Maica a lui Dumnezeu, la tine cad, dupa cum vezi, cu lacrimi si cu suflet zdrobit, mantuind, mantuieste-mi sufletul meu! Roaga-l pe Domnul nostru Iisus Hristos, Fiul tau si Dumnezeul nostru, pentru mine, ca sa primesc macar o faramitura ce cade de la masa Sfintilor din Imparatia cerurilor si astfel, sa scap de focul gheenei si sa dobandesc Raiul, prin tine, una Curata si preabinecuvantata. Amin!

Catisma 10

Psalmul 70

1. Spre tine, Doamnă pururea Fecioară, am nădăjduit şi nu mă voi ruşina în veac.
2.Cu mila ta izbăveste-mă si mă scoate din toate răutăţile.
3. Pentru păcatele mele sunt foarte înrăutăţit.
4. Vrăjmaşii mei au covârşit capul meu întărâtatu-m-au si m-au ocărât toată ziua.
5. Ia aminte, preamilostivă Doamnă, că mă amarase întinde dreapta ta şi ajută-mă pe mine cel pierdut.
6. Să nu slăbeşti rugăciunile tale de Maică Preasfântă!
7. În tine m-am întărit din pântecele maicii mele, tu eşti singura mea aco peritoare nemincinoasă.

Psalmul 71

1.Dumnezeule cel veşnic, viu si adevărat, judecata Ta cea dreaptă, dă-o Iubitului Tău Fiu, împăratului împăraţilor, ca să judece pe poporul Tău întru dreptate.
2. Trimite mila Ta asupra noastră, ca prin Iubita Lui Maică, să vedem în braţele ei pe Fiul lui Dumnezeu, Care este mântuirea si viata noastră cea veşnică.
3. Cerul şi pământul sunt pline de slava ei.
4. O, preamilostivă Stăpână, prin tine se îndulcesc inimile noastre.
5. Fă ca să uităm patimile iubitoare de păcat, ale acestei vieţi deşarte!
6. Atrage-ne cu legăturile bunătăţii tale si trezeşte în sufletele noastre setea bunătăţilor tale celor veşnice.
7. Adapă inimile si gândurile noastre cu dulceaţa raiului.

Psalmul 72

1. Cât de bun este Domnul celor drepţi cu inima, celor ce iubesc şi cinstesc pe Preacurata Lui Maică.
2. Cu rugăciunile ei suntem bineplăcuti Domnului.
3. Cu apărarea ei se întoarce, de la noi păcătoşii, mânia lui Dumnezeu.
4. Cu ajutorul ei, ostenelile noastre se binecuvintează.
5. Pentru cei ce o iubesc şi o cinstesc, ea va sta înainte ca o mijlocitoare, la înfricoşata Judecată a lui Dumnezeu,
6. Iar cei ce se îndepărtează de ea vor pieri.

Psalmul 73

1. Preasfântă Doamnă, pururea Fecioară, nu ne lepăda pe noi, până în sfârşit, în ziua întristării noastre.
2. Sa se îndrepteze rugăciunea noastră înaintea ta şi glasul celor ce suspină, nu-l trece cu vederea.
3. Vrăjmaşul sufletului şi-a încordat arcul împotriva noastră,
4. Dar tu, atotputernică împarătea-I să, întinde mâinile tale spre trufia lui pana în sfârşit şi alungă-l spre locul veşnicei osânde.

Slavă... Şi acum...

Psalmul 74

1. Mărturisi-mă-voi ţie, Doamnă Fecioară, cu toată inima mea şi de lauda ta mă voi veseli.
2. Cântaţi-I, cei ce trăiţi pe pământ şi lauda ei vestiţi-o printre oameni!
3. Închinaţi-vă ei întru cereasca ei frumuseţe, slăviti-o în negrăita ei bunătate.
4. Pomeniţi în vecii vecilor, numele ei.
5. Ţineţi minte puterile şi minunile ei.

Psalmul 75

1. Cunoscut este în ludeea Dumnezeu si Numele Lui mare este în Israelul cel Nou după Har!
2. Preaslăvit si mai dulce decât mierea şi fagurul este numele Prea binecuvântatei pururea Fecioarei Măria.
3. Îndurările ei sunt mai plăcute decât aromatele.
4. Mântuire si viată, mir si slavă din feciorescul Rod ni s-au dăruit nouă fără plată.
5. S-o preaslăvească cerurile şi pământul, toate făpturile să-i dea laudă si mila ei s-o înălţaţi cu mulţumită!

Psalmul 76

1. Cu glasul meu către Preasfânta Fecioară Măria am strigat şi a luat aminte cu mila ei
2. Si m-a scos din deznădejdea şi necazul meu, cu blândeţea sa mi-a înviat duhul.
3. Slăbiciunea voinţei mele mi-a schîmbat-o în bună nădejde.
4. Cu privirea ei de porumbiţă cerească a făcut să cânte toate cele dinlăuntru ale mele.
5. Cu ajutorul ei Domnul m-a scos din ghearele morţii, din mâinile vrăjmaşului si m-a izbăvit de cel râu.
6. Iţi mulţumesc Ţie, Dumnezeul si Mântuitorul meu si Preaiubitei tale Maici, grabnica mea ajutătoare!

Slavă... Si acum...

Dupa catisma a 10-a

Sfinte Dumnezeule...Preasfântă Treime...Tatăl nostru...

Apoi troparele acestea- glasul 2

Către acoperământul tău, o, Preasfânta Doamnă, Născătoare de Dumnezeu, alerg, cerând apărarea ta. Nu mă epăda pe mine, Preacurată, ci cu bunătatea ta, primeşte-mă pe mine, cel ce te chem. Ca Om L-ai născut pe Doctorul sufletelor noastre şi te rog, vindeca si sufletul meu cel bolnav de păcate.

Slavă...

Cu lumina ta cea dumnezeiască, întunericul inimii mele alungă-l departe, ceea : ce eşti bună, dându-mi râuri de lacrimi, ca să-mi spăl întinăciunea păcatelor mele, cel care L-am întristat pe Preabunul Dumnezeu, Dar numai în tine îmi găsesc mântuirea!

Şi acum...

Viaţa mea, Stăpână, de Dunezeu Născătoare, este plină de multe ispite, pricinuite de răutăţile mele, dar tu izbăveşte-mă de toate acestea, ca să-ţi slăvesc cu credinţă numele tău cel dumnezeiesc!

Apoi: Doamne miluieşte (de 40 de ori) şi rugăciunea aceasta:

O, Preasfântă Doamnă, Fecioară Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti mai presus de Heruvimi şi de Serafimi şi mai Sfântă decât toţi Sfinţii, la tine cad si cu osârdie mă, rog, apărătoarea mea preabinecuvântata, Stăpâna neamului omenesc, în pribegia noastră pământească, care este cu multe necazuri şi cu multe tulburări, nu mă lipsi de apărarea ta şi de aco-perământul tău cel stăpânesc! Mântuieşte-mă si mă apără, Stăpână, de săgeţile înfocate ale vicleanului vrăjmaş al mântuirii noastre, întăreşte voinţa mea cea neputincioasă în lucrarea poruncilor lui Hristos, înmoaie inima mea cea împietrită cu iubirea de Dumnezeu şi de aproapele meu. Dăruieşte-mi inimă zdrobită şi pocăinţă adevărată pentru ca, de întină-ciunea păcatului curăţindu-mă, să pot aduce Creatorului roade bineplăcute de fapte bune. Si să mă învrednicesc de sfârşit creştinesc, cu pace şi de răspuns bun la înfricoşata Judecată, la care nu caută la faţa omului! Aşa, Doamnă preamilostivă, în ceasul cumplit al morţii mele, să mă aperi cu şi mai multă putere, să te grăbeşti să vii în ajutorul meu, cel ce sunt fără de nici un ajutor şi cu mâna ta cea tare să mă răpeşti de sub stăpânirea cumplitului stăpânitor al lumii. Căci cu adevărat, mult poate rugăciunea ta înaintea Feţei Domnului şi nimic nu este cu neputinţă mijlocirii tale, numai de vei voi. Drept aceea, privind cu umilinţă la sfântul tău Chip şi închinându-mă înaintea lui cu bună nădejde, ca şi cum ai fi vie printre noi, unul pe altul şi toată viaţa mea, după Dumnezeu, cu rugăciunea, ţie o predau şi te măresc cu Cel ce S-a nascut din tine, Mântuitorul şi Domnul nostru lisus Hristos, Căruia cu Tatăl Cel fără de început şi cu Preasfântul Duh, I se cuvine slava, cinstea si închinăciunea, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin!

Catisma 11 Psalmul 77

Luati aminte, poporul lui Dumnezeu, la legea Dumnezeului celui prea Viu, aplecati-va urechea la graiurile Mantuitorului Hristos, nu uitati milele si indurarile Lui, nu uitati pe iubita Lui Maica, preabinecuvantata pururea Fecioara Maria. Deschideti gura si inimile voastre spre slavoslovia ei. Vestiti din neam in neam laudele, puterile si minunile ei. Puneti preaslavitul ei nume ca un semn sau ca o pecete pe inimile voastre, caci ca o pasare ea ne acopera pe toti cu aripile vesmintelor sale.

Slava...

Psalmul 78

Doamna, pacatele mele cele de voie si duhurile necurate au venit in sfanta biserica a sufletului meu si au pustiit-o cu multa indrazneala. Vai! Plangand, plang cu Ieremia si lacrimile curg pe obrajii mei: cum s-a intunecat aurul credintei mele? Cum s-a schimbat argintul iubirii fata de preadulcele Iisus? Cum s-a risipit adunarea sfinteniilor crestinesti? Vai! Gresit-am la cer si inaintea ta, Stapana! Apara-ma pe mine, pacatosul, iniantea lui Dumnezeu! numara-ma iarasi cu ceata alesilor Lui! Ploua peste amarata mea inima picaturile dulci ale harului tau ceresc.
Psalmul 79

Cel ce l-ai nascut pe Israel cel vechi, l-ai umplut de harsi pe cel nou intru iubitul tau Fiu, Mantuitorul Hristos, preamilostivul parinte ceresc! invredniceste-ne pe noi, pacatosii, cu vrednicie sa fericim pe cea fara de prihana, pe pururea Fecioara Maria, care a nascut pe dumnezeiescul nostru Izbavitor si Mantuitor al neamului omenesc, caci in toata viata pribegiei Fiului pe pamant, a fost nedespartita de Dansul si impreuna s-a nevoit, barbateste, in toate suferintele si ocarile.
O, preaiubita si preasfanta Maica a lui Dumnezeu, invredniceste-ne sa avem in gurile si in inimile noastre aceasta cantare prooroceasca a ta: iata, de acum ma vor ferici toate neamurile!

Psalmul 80

Bucurati-va de Doamna si ajutatoarea noastra! Strigati ei cu strigate de bucurie in inimile voastre, caci ea nu va ingadui ca rugaciunile voastre sa ramana zadarnice, ci va implini toate cererile voastre cele bune, numai sa pasim pe urmele smereniei, ascultarii si blandetilor sale! Caci ea iubeste inimile celor ce au frica de Dumnezeu, iar darul ei intotdeauna pretrece cu aceste inimi. Alergati dar catre ea cu totii cu fagaduinte sfinte si va veti impartasi cu negraitele ei bunatati.
Slava tie, Stapana, nerapita vistierie a sufletelor noastre!
Slava....

Psalmul 81

Dumnezeu a stat in ceata dumnezeilor.
Din inalta sa bunavointa, ca o floare de rai, s-a ivit Maica Domnului. Veniti si cadeti la picioarele ei toti cei ce o iubiti si o cinstiti, caci ea este izvorul vietii vesnice, ea ii adapa fara plata pe cei insetati, iar cei ce beau din izvorul acesta nu vor inseta in veac.

Psalmul 82

Stapana, cine, dupa Dumnezeu, este asemenea tie in cer si pe pamant, care prin cinste si slava intreci pe locuitorii cerului si pe cei nascuti pe pamant! Pe cat de departe sunt cerurile de pamant, pe atat te-a inaltat peste toate fapturile! Lipitu-s-a sufletul meu de tine, imparateasa cerului! Fa-ma sa privesc pururea cu mintea la slava si maretia ta, ca sa ma satur de nesaturatul tau har!

Psalmul 83

Cat de iubite sunt inaltele tale lacasuri, preamilostiva Doamna Maria, si cat de iubit este chivotul vesnicei tale odihne!
Intoarce-te, amarate suflete, cu toata dorinta ta de acea vesnica odihna, caci camara ta cea vesnica de odihna este gata si pentru tine.
Imparateasa cerului cauta mantuirea ta, stand in fata Prestolului lui Dumnezeu, pururea se roaga pentru tine si rugaciunile ei sunt mai bune decat libanul si decat tamaia cea cu bun miros, care se ridica in fata iubitului ei Fiu, Mantuitorul nostru.
Slava tie, Stapana, care esti neadormita in rugaciunile tale pentru noi, pacatosii, si care in mijlocirile taleesti nadejdea noastra cea nemincinoasa.

Psalmul 84

Ai binevoit, Doamne, sa sfintesti sanul neprihanit al pururea Fecioarei Tale prin incremenirea cea mantuitoare. Caci aceasta este cea mai frumoasa dintre fiicele Ierusalimului si numele ei este intru binecuvantarea sfintilor ingeri si arhangheli. Cautati-o pe pururea Fecioara Maria, sfintelor puteri si domnii, slaviti-o, credinciosilor, cautati intelepciunea ei. Saracilor, imbogatiti-va cu comorile indurarilor sale. Cei ce doriti mantuirea vesnica, chemati-o intru ajutor, in simplitatea inimilor voastre.
Slava...

Tropare dupa catisma 11, glasul 13

Minune mare, cum de ai purtat pe palmele Tale, Fecioara Marie, pe Cel ce tine toate in mana Sa si cum, din sanii tai, ai hranit pe Datatorul de hrana! Pe Acela cu staruinta roaga-L, Preasfanta Fecioara, ca sa ne dea mare mila!
Intareste-ma sa trec pe cararea pocaintei cu inima zdrobita, prea puternice Mantuitor, iar cu faptele cele bune sa-mi imbogatesti sarmanul meu suflet si din stramtorarea patimilor sa-l duci spre largirea nepatimirii, cu rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni!
Liman mantuitor te avem, Nascatoare de Dumnezeu, noi, care suntem inviforati in noianul vietii. Tu, dar, mantuieste din toate nevoile pe cei ce alearga la bunatatea ta!

Rugaciune

O, prea buna Doamna, Fecioara Nascatoare de Dumnezeu Marie, veselia cetelor ingeresti si bucuria neincetata a crestinilor ortodocsi! Cazand cu smerenie in fata negraitei tale maretii, cu umilinta te rog eu, pacatosul si nevrednicul tau rob, primeste de la mine aceasta lauda pe care o inalt din tot sufletul spre tine si, cu dragostea ta, ca o Maica iubitoare de fii, incalzeste inima mea cea rece si roaga, cu calduroasa ta mijlocire pe Domnul Dumnezeu si pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos pe Care L-ai nascut, sa-mi ierte toate greselile mele si sa ma incinga cu puterea Sa de sus catre implinirea dumnezeiestilor Sale porunci. Lumineaza sufletul meu cu lumina ta cea neapusa, ca sa-mi fie mie care pribegesc in aceasta viata pamanteasca, o calauza spre patria cea de sus, spre Ierusalimul cel ceresc! Ca in acest chip avand, dupa Dumnezeu, in tine una, o puternica nadejde in asteptarea mantuirii mele, sa proslavesc prea sfantul si maretul nume al Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Catisma 12

Psalmul 85

1. Pleacă, Doamnă, urechea ta şi auzi-mă. Întoarce Fata ta de Mamă si miluieste-mă.
2. Lumina sfintei tale frumuseţi veseleşte sufletul meu, milele tale sunt mai bune decât mierea şi fagurul, darul tău luminează mintea.
3. Izvorul bunătăţii tale adapă pe cei însetaţi!
4. Vederea îngerească a feţei tale ne abate de la păcat.
5. A te vedea, a te cunoaşte si a ne închina ţie, este rădăcina fericitei nemuriri,
6. Iar a proslăvi puterile tale este calea mântuirii.

Psalmul 86

1. Temelia vieţii duhovniceşti este să-L iubim pe Domnul nostru lisus Hristos din toată inima şi din tot sufletul.
2. Să iubim pe iubita Lui Maică, pe Preacurata pururea Fecioara Măria,care L-a născut după trup,
3. S-o cinstim şi să i ne închinăm cu evlavie, că este o prea slăvită Imparăteasă a cerului, mai cinstită decât Heruvimii si mai slăvită decât Serafimii.
4. Lucruri preaslăvite se grăiesc despre tine, o, Preasfântă Biserică şi Rai cuvântător.
5. Cei ce nădăjduiesc cu adevărat spre tine, vor dobândi toate comorile cereşti,
6. Iar cei ce nu te cheamă în viata aceasta, se vor lipsi de viaţa cea veşnică si fericită.
7. O, Preamilostivă Stăpână, te rugăm, fă să trăim cu darul Sfântului Duh
8. Si preadulcele tău nume să fie pururea în inimile noastre!

Psalmul 87

1. Preasfântă Născătoare de Dumnezeu şi pururea Fecioară Mărie, tu singură eşti grabnică ajutătoare spre mântuirea mea.
2. Ziua şi noaptea te chem pe tine, caută spre necazul inimii mele şi mângâie cu cercetarea ta cerească duhul cel deznădăjduit,
3. Că s-au înmulţit fărădelegile în sufletul meu şi nu este pace în oasele mele din pricina păcatelor mele,
4. Dar mă rog ţie, Stăpână preaputernică, ajută-mi să stau împotriva voii mele celei rele si întăreşte inima mea în lupta cu poftele cele trupeşti.

Slavă... Şi acum...

Psalmul 88

1. Milele tale, Preasfântă Stăpână, în veac le voi cânta.
2. Cu untdelemnul îndurărilor tale, înmoaie inima mea cea înăsprită
3. Şi cu mirul milei tale vindecă rănile mele cele păcătoase.
4. Mă rog ţie, Stăpâna cerului şi a pământului, să mă apari cu faţă veselă la sfârşitul meu şi vederea ta cerească să veselească ieşirea sufletului meu!
5. Izbăveşte-mă, Stăpână, de moarte năprasnică, pentru ca să nu se bucure de mine vrăjmaşul sufletului meu!

Slavă... Şi acum...

Psalmul 89

1. Stăpână Doamnă Fecioară, scăpare ne-ai fost nouă în toate necazurile noastre
2. Şi acum din cer trimiţi darul tău peste toate cererile noastre cele bune.
3. Dacă din pricina păcatelor noastre vei opri milele tale, ne vor năpădi toate răutăţile,
4. Că nu avem altă stătătoare înaintea Iui Dumnezeu, afară de tine.
5. Mântuieşte-ne, Stăpână, mântuieste-ne, că la tine nădăjduim şi în tine credem cu neîndoire,
6. Că nădejdea noastră niciodată nu va rămâne de ruşine.

Psalmul 90

1. Cel ce trăieşte cu ajutorul Maicii Domnului, se va sălăşlui sub puternicul ei Acoperământ.
2. Potrivnicul vrăjmaş din iad nu-l va vătăma şi săgeata lui cea zburătoare nu se va atinge de el.
3. Ca o Stăpână preaputernică îl va izbăvi de latul vânătorului si cu aripile sale îl va acoperi.
4. Strigaţi către ea, toţi cei ce sunteţi în nevoile voastre şi rana cea pierzătoare nu se va apropia de sufletele voastre, nici de trupurile voastre.
5. Căci ea va aduce pretutindeni mântuirea sa!

Slavă... Şi acum...

După catisma a douăsprezecea

Sfinte Dumnezeule... Preasfântă Treime... Tatăl nostru...

Apoi troparele - glasul 4

Pe Maica Dumnezeului nostru o vom cânta, că prin ea bucurie s-a dăruit lumii. Prin ea omenirea s-a dezlegat de blestem si noi ne-am izbăvit de necazurile cele cumplite,

Slavă...

Doamne, pazeşte-ţi turma prin mijlocirea celei ce Te-a născut pe Tine, păzeşte turma pe care ai răscumpărat-o cu cinstitul Tău Sânge si păzeste-o nevătămată de năvălirile vrăjmaşilor, ca să preamărim, îndurate, Dumnezeiasca ta pogorâre.

Şi acum...

Întinându-mi sufletul cu patimile, Preacurată Născătoare de Dumnezeu, cu rugăciunile tale curăţeşte-mă, căci tu eşti focul cel curăţitor al celor ce cu credinţă se roagă ţie.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si această rugăciune:

O, Preamilostivă Stăpână, împărăteasa cerească, Preasfântă Născătoare de Dumnezeu! Cunosc toate păcatele mele şi necurăţiile inimii mele şi cum aş îndrazni să alerg la tine, eu, nevrednicul, şi să-ţi aduc cererile mele? Dar cunosc şi marea ta milostivire, precum şi îndurările tale pe care pururea le reverşî asupra neamului creştinesc. Tu dar, eşti chezăşia cea ajutătoare a păcătoşilor, Tu cunoşti, Preacurată Maică Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, necazul inimii mele şi mâhnirea sufletului meu! Cu osârdie dar, te rog, toate necazurile mele care au venit peste mine, după buna şi sfânta voie a Domnului nostru Hsus Hristos, întocmeşte spre bine cele ale mele, cu judecăţile care le ştii! Dar, dacă vreo rană s-a făcut de către vrăjmaşul sufletului meu, cu atotputernicul tău ajutor, zdrobeşte viclenia lui şi izbăveşte sufletul meu de ademenirile lui necuvioase. Că ţie toate îţi sunt cu putinţa, ceea ce eşti plină de mila şi de bunătate, că tu eşti preaslăvîtă în veci. Amin!

Catisma 13
Psalmul 91

1. Bine este sa ne marturisim Domnului, bine este a canta slava si minunile iubitei Sale Maici, pururea Fecioarei Maria!
2. Vestiti cu minte treaza indurarile ei si toate milele ei!
3. Strigati in strunele inimii voastre, cum s-au preamarit asupra noastra minunatele ei fapte!
4. Barbatul neintelept nu pricepe acestea, iar cei ce o cauta, vor fi primiti ca niste cetateni ai Raiului.
5. Iar cei ce poarta in minte si in inima dulcele ei nume, vor fi inscrisi in cartea vietii vesnice,
6. Vor fi saditi in Casa Domnului,
7. Vor inflori in curtile lui Dumnezeu.

Psalmul 92

1. Domnul a imparatit, cu stralucire S-a imbracat.
2. A imbracat-o si pe preabinecuvantata Maica Sa, cu frumoasele vesminte ale tuturor faptelor bune,
3. Ca se cuvine ca o asemenea sfintenie sa fie in Casa Lui cea sfintita de Duhul Sfant!
4. Invata-ne si pe noi, Stapana, sa savarsim toata dreptatea,
5. Imbraca-ne sufletele cu vesmantul mantuirii, ca sa nu ramanem in afara de camara lui Iisus Hristos!
6. Ajuta-ne noua, celor ce suntem imputinati in constiinta noastra cea curata,
7. Schimba-i fata si infatiseaz-o in soarta adevarului ceresc!

Psalmul 93

1. Dumnezeul razbunarilor este Domnul, ca pacatele noastre nepocaite sunt sortite dreptei Sale Judecati!
2. Dar tu, atotmilostiva Stapana, Il indupleci si-L rogi sa fie indelung rabdator.
3. Caci daca tu nu ne-ai fi ajutat cu starea ta inaintea Lui, putin de nu s-ar fi salasluit in iad sufletul nostru impietrit.
4. Fericit este acela care intelege cu inima, mijlocirea Ta de Mama.
5. Nu este zadarnica rugaciunea cu care se roaga tie sufletul pacatos care se pocaieste.
6. Cerestile tale mangaieri il vor imbarbata in constiinta lui, dupa cum multimea pacatelor si duhul intunecat al deznadejdii va fugi de la el.
7. Slava tie, Imparateasa cereasca, mantuirea pacatosilor care cauta mantuirea!
Slava... Si acum...

Psalmul 94

1. Veniti sa ne bucuram de Doamna noastra, pururea Fecioara Maria,
2. Sa intampinam fata ei cu psalmi si s-o laudam in cantari duhovnicesti.
3. Veniti sa ne inchinam si sa cadem la picioarele ei, marturisindu-ne cu lacrimi pline de recunostinta pacatele noastre in fata ei.
4. Ea va cere de la iubitul ei Fiu, de la Hristos Dumnezeul nostru, mila Sa.
5. Ea va sta inainte la judecata lui Dumnezeu,
6. Va fi de partea noastra in timpul sfarsitului, aparand sufletul nostru,
7. Iar cu starea ei inainte ne va invrednici de odihna vesnica si fericita.

Psalmul 95

1. Cantati cantece noi de multumire! Cantati-i Maicii lui Dumnezeu toate marginile pamantului,
2. Vestiti printre neamuri slava ei si printre toate popoarele lumii minunile ei.
3. Slava cereasca se oglindeste in preasfanta ei fata, blandetea si smerenia in ochii ei.
4. Sa se veseleasca cerurile, avand inlauntru pe atotputernica Imparateasa,
5. Sa se bucure pamantul, praznuind preaslavitul ei nume!

Psalmul 96

1. Domnul a imparatit, se bucura cerul si pamantul, se bucura iubita Lui Maica, Preasfanta Fecioara Maria,
2. Mai mult decat toti locuitorii cerului si decat cei nascuti pe pamant, in toata Imparatia stapanirii Sale.
3. Inchinati-va ei, toti locuitorii Raiului, Ingerii, Arhanghelii si toate puterile ceresti!
4. Mariti pe marea noastra Imparateasa! Patriarhii si Proorocii, impletiti-i cununi de laude!
5. Apostolilor, Sfintilor, Mucenicilor, Marturisitorilor, Feciorelnicilor, cantati-i din cantarile Sionului.
6. Veseliti-va toti dreptii de preaslavita Stapana,
7. Marturisiti totdeauna si pretutindeni, cu inima si cu gura, pomenirea sfinteniei sale.
Slava... Si acum...

Psalmul 97

1. Cantati Doamnei noastre Stapana, o cantare noua, ca lucruri minunate a savarsit in neamul crestinesc,
2. A descoperit milele sale pana la marginile pamantului.
3. Preaslavitul ei nume s-a auzit in toata lumea.
4. Iar mai mult decat toti ceilalti, noi credem si marturisim ca ea a fost si va fi pentru totdeauna, preamilostiva noastra Mama,
5. Adancul milei si al indurarilor si scara la cer,
6. Corabie ganditoare cu care ne mantuim fara nici o primejdie de vesnicul potop de foc.

Psalmul 98

1. Domnul a imparatit, impreuna cu El s-a proslavit si Maica Lui preaiubita,
2. Care fiind mai cinstita decat Heruvimii si mai slavita decat Serafimii, sta de-a dreapta lui Dumnezeu.
3. Mare este slava ei in Sion si in Ierusalimul cel de sus podoaba ei.
4. Mare este lauda ei pe pamant, Biserica credinciosilor marturiseste preaslavitul ei nume in veacul veacului.

Psalmul 99

1. Strigati Maicii lui Dumnezeu toti oamenii credinciosi si cucernici.
2. Rugati-va ei cu evlavie si bucurati-va de fata ei cu bucuria duhului.
3. Apropiati-va de ea cu inima bine supusa si in umilinta inimii,
4. Plecati-va genunchii in fata sfintei inchipuiri a fetei sale, care lumineaza cu har ceresc.
5. Sa fim curati cu inima si ea ni se va infatisa cu pace si cu liniste,
6. Iar de la cine Imparateasa cerului isi va intoarce fata sa, din pricina impietririi inimii sale nepocaite, acela nu are nadejde de mantuire.
7. O, Preamilostiva Stapana, pomeneste-ne si pe noi cu bunavointa ta si vrajmasia iadului va fugi de la noi.

Psalmul 100

1. Mila si judecata iti voi canta tie, Imparateasa cerului,
2. Voi canta mila pe care cu smerenie o caut la tine.
3. Eu nu voi pieri, ci ma voi mantui prin tine, Preacurata Fecioara.
4. Voi canta judecata, dupa care ma voi lipsi de bunavointa ta de Mama fata de mine, din cauza faradelegilor mele,
5. Dar voi lauda mereu in cantari preaslavitul tau nume, Stapana, si voi dobandi o adevarata odihna pentru sufletul meu.
6. Ma voi intraripa spre bunatatea si indurarile tale si nu ma voi lipsi de asteptarile si nadejdea mea spre tine.
7. Intareste sufletul meu slab, in credinta, nadejde si dragoste catre iubitul tau Fiu, Mantuitorul si Dumnezeul nostru, ca sa-mi daruiasca prin tine iertarea pacatelor mele.
Slava... Si acum...

Dupa catisma a treisprezecea

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...
Apoi troparele gl. 5

Cunoscand nepretuitul dar al milostivirii tale si stapanirea dumnezeiasca a puterii tale, ma rog tie cu osardie, rapeste pe robul tau din toate cumplitele necazuri si umple de bucurie inima mea, tu, ceea ce esti de Dumnezeu daruita!
Slava...

Vrajmasul care lupta impotriva noastra navaleste cumplit peste mostenirea ta, Imparateasa tuturor! Pierde miseliile lui, ca sa cunoasca taria ta, cu amenintarea ta cea dumnezeiasca, pierde-l cu totul.
Si acum...

Nemincinoasa mantuire a crestinilor, mijlocitoare neclintita a pacatosilor, puternica noastra intrajutorare, acopera-ma cu aripile stapanescului tau Acoperamant si stai de fata in ceasul iesirii sufletului meu din trup!

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

O, Preasfanta Doamna, Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu, Imparateasa cerului! Mantuieste-ma si ma izbaveste pe mine, pacatosul robul tau, de nedreptate, clevetiri, de toata nevoia si napasta si de moarte naprasnica. Miluieste-ma in ceasurile de peste zi, in cele de dimineata si in cele de seara si pazeste-ma in orice vreme. Ori de merg pe drum, ori de ma aflu in ceas de noapte, acopera-ma si ma apara!
Apara-ma, Stapana Nascatoare de Dumnezeu, de toti vrajmasii mei vazuti si nevazuti si de orice rea intamplare. In orice loc si in toata vremea sa-mi fii mie, Maica preabuna, un zid nebiruit si o puternica aparare, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin!

Catisma 14
Psalmul 101

1. Doamna si Fecioara Preasfanta, asculta rugaciunea mea si strigatul inimii mele la tine sa ajunga,
2. Ca sa nu-ti intorci preasfanta fata de la mine, nici sa te scarbesti de necuratia mea.
3. Nu ma lasa sa pier din pricina sfaturilor rele ale vrajmasilor mei sufletesti si sa nu ingadui sa-si rada de mine cu batjocuri cumplite.
4. Cei ce nadajduiesc in tine nu se vor teme de rautatea chinurilor lor
5. Iar cei ce te lauda pe tine se vor izbavi cu rugaciunile tale de toate navalirile vrajmasului,
6. Caci tu ai purtat pe bratele tale pe Biruitorul iadului si al mortii!

Psalmul 102

1. Binecuvanteaza suflete al meu pe iubita Maica a Domnului nostru Iisus Hristos si toate cele dinlauntrul meu, numele cel sfant al ei.
2. Sa nu uitam binefacerile ei, nici indurarile si milele ei.
3. Cu darul ei pacatele noastre se iarta si bolile se vindeca.
4. Binecuvantati-o toti locuitorii cerului si toti cei nascuti pe pamant,
5. Binecuvantati-o si iar binecuvantati-o toate puterile ceresti!
Slava... Si acum...

Psalmul 103

1. Binecuvanteaza suflete al meu pe Domnul, Care S-a marit, foarte.
2. Binecuvanteaza suflete al meu si pe pururea Fecioara Maria, care intru mare podoaba cereasca s-a imbracat.
3. Ca a cautat Domnul spre smerenia roabei Sale si noi, neamul omenesc, cu inima umilita o fericim!
4. Pmenirea ei este mai dulce decat mierea, pentru sufletul meu si cuvantarea despre maretele ei minuni este mult mai dulce decat fagurul.
5. Ea este o Mama preamilostiva, care se veseleste de noi, ca de niste copii ai ei,
6. Iar noi ca niste puisori aparati totdeauna de ajutorul ei, ca de niste aripi intinse, nu ne vom teme de rele, nici chiar in ceasul mortii,
7. Caci cu noi este Stapana noastra, cu noi este mila si ajutorul ei.
Slava... Si acum...

Psalmul 104

1. Marturisiti-va Imparatesei noastre, Nascatoarei de Dumnezeu, in ceasuri calde de rugaciune si chemati cu inima simtita sfantul ei nume,
2. Cantati-i cantare si in cantari duhovnicesti, cunoscute facand cu preaslavire din neam in neam vechile si noile ei puteri si minuni.
3. Laudati-o si preainaltati-o fecioarelor, fiice ale Sionului, ca ati fost logodite Preafrumosului Mire Ceresc, Imparatul Slavei.
4. Inchinati-va cu frica patrunsa de evlavie inaintea fetei sale cu frumusete impodobita,
5. Ca ea tine in mainile ei vesnica mantuire pentru sufletele noastre.
6. Si cine o cinsteste cu vrednicie, va primi de la Domnul o dreapta rasplatire.
Slava... Si acum...

Dupa catisma a paisprezecea

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...
Apoi troparele gl. 6

De cursele demonilor fiind clatinat, Fecioara, intareste-ma pe piatra dumnezeiestilor porunci ale Domnului nostru Iisus Hristos, ca sa nu ma inece, Curata, furtuna pacatelor si tulburarea gandurilor celor rele.
Slava...

Bantuiala patimilor arunca-o in adancul pierzarii, salvand neputinciosul meu suflet si milostiveste-te asupra mea, tu, care ai nascut pe Mantuitorul Cel milostiv si izbaveste pe robul tau de chinurile viitoare.
Si acum...

Cu adevarat, mai presus de mine sunt, Curata, darurile tale cu care ii invrednicesti pe robii tai, care cu caldura te maresc si cu credinta se inchina Sfintei tale Icoane, cinstindu-o din adancul sufletului si sarutand-o cu evlavie. Numara-ma si pe mine printre ei, cu toate ca nu sunt vrednic de milele tale.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori) si rugaciunea aceasta:

Stapana de Dumnezeu daruita, preaslavita Maica a indurarilor si a iubirii de oameni, atotmilostiva, mijlocitoare pentru toata lumea, cu osardie alergam, noi robii tai, catre dumnezeiasca ta stare inainte, si cazand cu umilinta inaintea prealuminatei tale Icoane, ne rugam: Inalta o calda rugaciune catre Fiul tau si Dumnezeul nostru, o, preabuna Imparateasa si Stapana, ca sa ne izbaveasca pentru tine, de toata boala si intristarea si de tot felul de pacate, aratandu-ne mostenitori ai Imparatiei Sale ceresti. Ca tu, Maica pururea Fecioara, ai o negraita indrazneala catre Fiul tau si toate le poti cate le doresti, ceea ce esti una in veci buna si binecuvantata. Amin!

Catisma 15
Psalmul 105

Marturisiti-va Imparatesei, Nascatoarei de Dumnezeu, caci este buna intru indurarile ei. Cine va spune puterile ei, cine va face cunoscute toate laudele ei?
Bine sporeste, o, preamilostiva Maica, noua, celor ce suntem inviforatiin oceanul lumii deserte, cu mantuirea ta. Din toata inima te rugam si cu tot sufletul te marim, auzi glasurile celor ce suspina catre tine, ajuta pe cei neajutorati, mangaie pe cei ce plang, veseleste pe cei necajiti, caci tu esti un izvor de milostivire, datator de viata pentru toti cei ce cu credinta si cu multe rugaciuni alearga catre tine.
Slava tie, nadejdea noastra, care nu ne dai de rusine.
Slava...

Psalmul 106

Marturisiti-va Domnului, caci este bun. marturisiti-va si iubitei sale Maici, caci mari sunt milele ei asupra noastra. Caci ea ne povatuieste pe calea adevaratei intelepciuni, ne arata cararile pasnice ale adevarului ceresc, ne invata frica de Domnul si din inima care o iubeste izgoneste dragostea de lume care este vrajmasie cu Dumnezeu. Fericiti suntem noi, caci rugaciunile noastre sunt bine placute in fata ei. Oasele noastre se vor umple cu grasimea hatului ei. Sufletele cele flamande se vor satura si cele insetate se vor adapa, caci din sanul ei va izvori un izvor viu si vesnic pentru mantuirea noastra.
Slava...

Psalmul 107

Gata este inima mea, Doamne, gata este inima mea sa-ti cante tie laude! A cauta harul tau este mai bine decat a cauta aurul si pietrele scumpe. Milele lui Dumnezeu sunt asupra celor ce te cinstesc cu adevarat. cei ce te preaslavesc vor fi preaslaviti si vor fi mai departe de vesnica pierzare. Si cei ce te cheama in necazuri si in ispite vor fi paziti prin grabnicul tau ajutor, cand vii la noi, cu aripile intinse.

Psalmul 108

Doamna, sa nu taci laudele mele catre tine si aceasta cantare in psalmi adusa tie binevoieste sa o primesti. cauta la osteneala mea si fa-o bineplacuta tie. pazeste-ma nevatamat sub apararea dreptei tale si mangaie sufletul meu zdrobit cu bunatatea si cu mila iubitului tau Fiu, adevaratul meu Mantuitor, Domn si Dumnezeu.
Slava...

Tropare dupa catisma 15, gl. 7
Pe preamilostivul Dumnezeu roaga-L, Fecioara, ca sa izbaveasca sufletele noastre de orice vatamare din partea sarpelui.
Pe mine, care suspin, primeste-ma, Doamne, ca un milostiv ce esti, si miluieste-ma ca pe vamesul, prin mijlocirea Maicii Tale!
Catre multimea milei tale alerg eu acum, dezleaga lanturile pacatelor mele; Nascatoare de Dumnezeu!

Rugaciune

O, preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Maica cerescului Imparat, prea buna noastra nadejde, Prunca dumnezeiasca de mai inainte de veci aleasa, nadejdea celor deznadajduiti, mantuirea pacatosilor, prietena sarmanilor, imbracamintea celor goi, celor necajiti mangaiere si bucurie, acoperitoarea celro obijduiti si tuturor celor ce sunt in necazuri sau napaste, ajutatoare si aparatoare!
O, preamilostiva Doamna Fecioara Nascatoare de Dumnezeu, vezi-mi nevoia, necazul si durerea mea. Ajuta-ma pe mine, saracul si neputinciosul, spurcatul si deznadajduitul, intristatul, necajitul si lipsitul de nadejde si ia de la mine tristetea, ca pe o straina. Tu stii necazul meu, dezleaga-l tu, ceea ce esti fara de prihana, dupa cum vrei si poti. Nu ma lasa sa cad in deznadejde, caci nu am alt ajutor decat numai pe Fiul tau, pe Pruncul cel mai inainte de veci si pe tine, Maica lui Dumnezeu!
O, Stapana lumii, o, imparateasa intregii fapturi, o, porumita preasfanta, privesc la minunata ta icoana cu Pruncul cel mai inainte de veci, imi plec genunchii cu suspine si cu zdrobirea inimii, imi plec capul pana la pamant, cauta cu ochiul tau cel milostiv la mine, preabuna Nascatoare de Dumnezeu si asculta, atotbuna, si nu te indeparta, ci binevoieste sa ma miluiesti si nu lepada suspinul meu, caci nimeni din cei ce alearga la tine nu iese rusinat, ci cere harul si primeste darul tau spre folosul cererii. Amin.

Catisma 16
Psalmul 109

Zis-a Domnul Doamnei noastre: stai, iubita mea Maica, de-a dreapta mea, sfintenia si bunatatea ta Imi este placuta Mie. Drept aceea sa imparatesti cu MIne in veci. Pe sfnatul tau cap sa fie cununa nemuririi, iar stralucirea si lumina ei nu se vor intuneca in veac.
O, Maica Luminii, lumineaza-ne in intunericul pacatului cu sfintenia ta si revarsa asupra noastra intelepciunea si mintea invataturii lui Hristos!

Psalmul 110

Marturisi-ma-voi, Doamna, cu toata inima mea si te voi preaslavi cu gura mea. Pomenirea minunilor tale ai facut-o sa fie in fiecare neam si milele tale intru adevar si dreptate. Parintele ceresc ne-a trimis legamantul Sau de pace vesnica prin iubitul Sau Fiu si tu, Stapana, ai slujit acestei sfinte si marete taine, caci cat de fericita este soarta noastra, cat de incantatoare este nadejdea noastra in tine!
Slavit si minunat este numele tau in noi. Cei ce-l pastreaza in inima nu se vor inspaimanta in ceasul mortii!

Psalmul 111

Fericit barbatul care cu evlavie cinsteste pe pururea Fecioara Maria! Fericita este inima celui ce o iubeste cu inflacarare. fericit este sufletul aceluia care se satura de laudele ei. Cu rugaciunile ei va rasari in sufletul lui lumina lui Dumnezeu si Duhul Sfant ii va lumina mintea. Spre pomenire vesnica va fi un asemenea om, deauzul rau nu se va teme inima lui. Va intari imparateasa cerului intr-insul darul sau si apararea ei si va petrece cu el in vecii vecilor.
Slava....

Psalmul 112

Laudati, tineri, pe Maica Domnului, laudati, batrani, numele ei cel sfant. De la rasaritul soarelui pana la apus este laudat numele ei. Chipul ei este bland si smerit. Mila ei se revarsa peste tot trupul si indurarile ei ajung pana la marginile pamantului.
Slava tie, Stapana, slava si lauda crestinilor!
Psalmul 113

In ceasul iesirii sufletului meu din Egiptul lumii acesteia, sa stai, te rog, langa mine, mangaietoare cereasca! Lumineaza-l cu sfanta-ti faţă, ca sa nu-l inspaimante nalucirile diavolilor. Fii pentru el o scara catre cer si-l apara de infricosata judecata a lui Hristos, caci raspuns pe buzele sale el nu are.

Psalmul 114

Iubit-am pe Maica Domnului Dumnezeului meu si lumina darului ei m-a luminat. Inconjuratu-m-au bolile aducatoare de moarte si necazurile iadului au tabarat asupra mea. Dar ma chemat numele Mariei si s-a mangaiat sufletul meu. Pomenirea ta, Stapana, sa fie in mijlocul inimii mele si lucrarea celui viclean nu ma va vatama.
Intoarce-te, suflete al meu, la lauda ei si vei dobandi o fericita odihna in viata viitoare, cand va veni Dreptul Judecator sa-i dea fiecaruia, dupa faptele lui.
Slava....

Psalmul 115

Crezut-am, si de aceea am inaltat slava si lauda ta, imparateasa cerului. Tu esti paharul mantuirii si din amestecarea plina de har, ca dintr-o grasime cereasca, se satura sufletul meu. Cu binecuvantarea Rodului tau, rupe legaturile pacatelor mele si da-mi, Stapana, ajutor si putere pana la ultima mea rasuflare.
Pazeste intreg si nevatamat legamantul iubirii si al pacii lui Dumnezeu.

Psalmul 116

Laudati-o pe Doamna noastra, Nascatoare de Dumnezeu, toate neamurile. mariti-o, toate popoarele, caci s-a intarit mila ei asupra noastra si cu acoperamantul ei vom fi pururea umbriti. Cei ce o cinstesc cu evlavie nu vor pieri si cei ce se roaga ei din adancul sufletului nu se vor lipsi de apararea ei de mama. Dar cei ce nu baga de seama cinstirea ei cea vrednica de sfintenie vor muri in pacatele lor.

Psalmul 117

Marturisiti-va Domnului, marturisiti-va si iubitei Sale Mame, caci in veac este mila ei asupra noastra. Indurarile ei vor dezradacina pacatul din inima si darul ei va curata constiinta noastra intinata. Sufletul care se caieste se apropie printr-insa de Hristos, iar cel ce se departeaza prin nepocainta nu va dobandi pacea vesnica cu Dumnezeu.
O, preamilostiva Doamna! Ne marturisim tie cu toata inima, si te inaltam, caci tu ai fost mantuirea noastra si acum auzi-ne pe noi cei care te chemam pe tine!
Slava....
Tropare dupa catisma 16, gl. 8
Veniti, credinciosilor, sa o marim pe Maica Ziditorului tuturor si cu glasuri de cantari sa strigam: tu, ceea ce esti pricina bucuriei, Fecioara prea buna, mantuieste cu rugaciunile tale pe cei ce te cinstesc, caci tu ai indrazneala de a milui si de a da vindecare neputintelor.
Am crezut in grea slabanogire si zac chinuit de o cumplita boala. Nu mai rabd boala cumplitei mele deznadajduiri, dar Tu, Mantuitorule, Care cunosti neputinta fiecarui om si Care ca un tata pedepsesti pe cei ce cu naravul lor gresesc impotriva Ta, Tu ma ridica, pentru ca sa Te chem intotdeauna: mari sunt lucrurile Tale, Doamne, infricosate sunt cu adevarat minunile Tale, caci ii mantuiesti pe cei credinciosi cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut.
Mi-am intinat, Fecioara, din copilarie, sufletul meu cu cuvinte murdare si cu fapte rele m-am ticalosit si nu stiu ce sa fac sau unde sa alerg. Ci nu cunosc alta nadejde decat numai la tine. De aceea, eu, nevrednicul tau rob, alerg catre tine si ma rog marturisindu-ma tie: gresit-am, roaga-L pe Fiul tau sa -mi daruiasca iertarea pacatelor mele, caci in tine, preabuna, imi pun nadejdea.

Rugaciune

Imparateasa mea preabuna, nadejdea mea cea preasfanta, prietena orfanilor si aparatoarea strainilor, ajutatoarea celor saraci si acoperamantul celor loviti de rautati!
vezi-mi necazul, vezi-mi amaraciunea! De peste tot navalesc ispitele asupra mea, iar aparatoare nu am. Dar tu, Stapana, ajuta-ma, caci sunt neputincios. Hraneste-ma, caci sunt strain! Povatuieste-ma, caci sunt ratacit. Vindeca-ma si ma mantuieste, caci nu am alta nadejde. Nu am alt ajutor, nici alta mijlocitoare, nici mangaiere, fara numai pe tine, o, iubitoare de Dumnezeu, Maica a tuturor necajitilor si intristatilor, precum si a celor impovarati. Cauta dar, la mine, pacatosul, care zac intru rautati si acopera-ma cu prea sfantul tau omofor ca sa ma izbavesc de toate rautatile care m-au inconjurat si voi lauda pururea prea cantatul tau nume. Aliluia!

Catisma 17
Psalmul 118

Fericiti cei fara de prihana care umbla in legea Domnului, fericiti sunt si cei ce umbla pe calea sfintelor fapte bune ale Maicii lui Dumnezeu. Fericiti sunt cei ce pasesc pe urmele smereniei sale. Fericiti sunt cei ce iubesc blandetea inimii sale. Fericiti sunt cei ce ii slujesc cu fagaduinte sfinte. Fericiti sunt cei ce ua o nadejde tare si o buna asteptare. Fericiti sunt cei pe care imparateasa cerului ii va primi in mijlocirea sa.
O, preamilostiva Stapana! Sa se reverse asupra noastra milele tale cele pline de har si sa ne indulcim de ele, ca de toata bogatia!
Da-ne noua, robilor tai, Doamna, acest mare dar al tau ca sa facem cu dragoste voia iubitului tau Fiu. Nu ascunde de noi indurarile tale si vom pricepe minunile tale asupra noastra. Sufletul nostru a dorit pururea sa cante lauda ta, caci prin tine vine mantuirea intru Domnul. ce-ti vom rasplati tie pentru toate cate ne-ai dat noua?
O, Sfanta a Sfintelor, tu ai pus si ai intarit in inimile noastre legea voii tale de mama. Apleaca sufletele noastre spre dragostea cea de sus si intoarce ochii nostri, ca sa nu vada stricaciunea. Frica de Dumnezeu sa ne fie noua o frica fiiasca si smerita evlavie catre tine sa ne mangaie intru smerenia noastra!
O, prea milostiva Stapana! ne rugam feţei tale si ne aplecam genunchii inimilor noastre in fata ta: miluieste-ne dupa mila ta!
Bunatate ai savarsit intru tot neamul si neamul cu toti cei ce te cheama cu adevarat, Doamna, intru ajutor!Ne aducem aminte si noi, pacatosii, de lucrurile tale minunate si ne intarim cu asteptarea nadejdii spre cele ceresti. Rabdand, am rabdat noi necazurile, iar dreapta ta cea puternica ne va scoate din ele; e bine pentru sufletele noastre daca prin apasarea lor noi ne smerim.
O, Maica milostiva! Da-ne noua minte duhovniceasca cu care sa ne inchinam bunatatii Dumnezeului Celui viu si sa ne smerim in fata parintestilor Sale pedepse.
Slava...

Sufletele si inimile noastre se topesc cautand mantuirea in tine, Stapana! Arata-ne vederea ta plina de har, inviaza-ne cu mila ta! In veac nu vom uita bunatatea ta. Caci daca nu ai fi stat tu inainte, rugand pe iubitul tau Fiu si Dumnezeul nostru pentru noi, am fi pierit in viata noastra cea cu multe griji. Tu esti o faclie nestinsa pentru noi in intunericul pacatului. Mai mult decat toti cei ce ne invata pentru noi, pricepem Legea lui Dumnezeu si de la poruncile Mnatuitorului nu ne vom abate, daca tu, imparteasa cerului, ne vei ajuta noua.
Minunate sunt milele si indurarile tale, o, Preasfanta Maica a lui Dumnezeu. Minunate sunt lucrurile tale asupra noastra. Aproape esti tu de toti credinciosii si de alesii lui Dumnezeu si toate caile tale sunt adevar, iar de la cei ce nu se ingrijesc de o evlavioasa slujire si inchinare tie, departe este mantuirea si ajutorul tau, caci nedrepte sunt gandurile lor. ne rugam dar cu smerenie sa vina indurarile tale asupra noastra si vii vom fi intru Domnul. Cat de dulce este lauda ta, mai aleasa decat mierea este dulceata binecuvantarii numelui tau in gurile noastre. primeste-ne pe noi, pribegii, la bine, şi pazeste-ne de vrajmasiile iadului!
Slava....
Cauta spre noi, preamilostiva Domna, si miluieste-ne pe noi, cei ce iubim numele tau cel sfant. Din toata inima te chemam si ne rugam tie, Stapana, indrepteaza pasii nostri pe calea mantuirii si sa nu ne stapaneasca cu voia noastra fardelegea.
Ascultati, cerurilor, si ia aminte, pamantule: precum pruncul nu poate trai fara hranitoarea lui, tot astfel, fara Doamna noastra, pururea Fecioara Maria, nu putem primi mantuirea vesnica. pace multa este celor ce iubesc, cinstesc pe imparateasa cerului si se inchina ei, caci cei ce se afla sub apararea ei vor fi departe de vesnica pierzare.
Boierii iadului inconjurand ne-au inconjurat pe noi, intins-au peste tot locul cursele rautatilor de sub cer, ca sa ne prinda inimile si sufletele noastre, dar, o data cu chemarea sfantului tau nume, o, iubita Maica Domnului, ca fumul se topesc mrejele vrajmasilor. Pace multa este celor ce iubesc numele tau si nu le este lor sminteala. Viu va fi sufletul nostru si te va lauda pe tine, preamilostiva Doamna!
Milele tale intotdeauna ne vor ajuta noua.
De sapte ori pe zi vom canta laudele Domnului si nu ne vom lasa, ajutatoarea noastra, sa nu te chemam in toate zilele vietii noastre, ca sa nu ne ratacim ca oaia cea pierduta, caci caile tale sunt adevar si lumina cereasca!
Slava...

Catisma 16
Psalmul 109

Zis-a Domnul Doamnei noastre: stai, iubita mea Maica, de-a dreapta mea, sfintenia si bunatatea ta Imi este placuta Mie. Drept aceea sa imparatesti cu MIne in veci. Pe sfnatul tau cap sa fie cununa nemuririi, iar stralucirea si lumina ei nu se vor intuneca in veac.
O, Maica Luminii, lumineaza-ne in intunericul pacatului cu sfintenia ta si revarsa asupra noastra intelepciunea si mintea invataturii lui Hristos!

Psalmul 110

Marturisi-ma-voi, Doamna, cu toata inima mea si te voi preaslavi cu gura mea. Pomenirea minunilor tale ai facut-o sa fie in fiecare neam si milele tale intru adevar si dreptate. Parintele ceresc ne-a trimis legamantul Sau de pace vesnica prin iubitul Sau Fiu si tu, Stapana, ai slujit acestei sfinte si marete taine, caci cat de fericita este soarta noastra, cat de incantatoare este nadejdea noastra in tine!
Slavit si minunat este numele tau in noi. Cei ce-l pastreaza in inima nu se vor inspaimanta in ceasul mortii!

Psalmul 111

Fericit barbatul care cu evlavie cinsteste pe pururea Fecioara Maria! Fericita este inima celui ce o iubeste cu inflacarare. fericit este sufletul aceluia care se satura de laudele ei. Cu rugaciunile ei va rasari in sufletul lui lumina lui Dumnezeu si Duhul Sfant ii va lumina mintea. Spre pomenire vesnica va fi un asemenea om, deauzul rau nu se va teme inima lui. Va intari imparateasa cerului intr-insul darul sau si apararea ei si va petrece cu el in vecii vecilor.
Slava....

Psalmul 112

Laudati, tineri, pe Maica Domnului, laudati, batrani, numele ei cel sfant. De la rasaritul soarelui pana la apus este laudat numele ei. Chipul ei este bland si smerit. Mila ei se revarsa peste tot trupul si indurarile ei ajung pana la marginile pamantului.
Slava tie, Stapana, slava si lauda crestinilor!

Psalmul 113

In ceasul iesirii sufletului meu din Egiptul lumii acesteia, sa stai, te rog, langa mine, mangaietoare cereasca! Lumineaza-l cu sfanta-ti faţă, ca sa nu-l inspaimante nalucirile diavolilor. Fii pentru el o scara catre cer si-l apara de infricosata judecata a lui Hristos, caci raspuns pe buzele sale el nu are.

Psalmul 114

Iubit-am pe Maica Domnului Dumnezeului meu si lumina darului ei m-a luminat. Inconjuratu-m-au bolile aducatoare de moarte si necazurile iadului au tabarat asupra mea. Dar ma chemat numele Mariei si s-a mangaiat sufletul meu. Pomenirea ta, Stapana, sa fie in mijlocul inimii mele si lucrarea celui viclean nu ma va vatama.
Intoarce-te, suflete al meu, la lauda ei si vei dobandi o fericita odihna in viata viitoare, cand va veni Dreptul Judecator sa-i dea fiecaruia, dupa faptele lui.
Slava....

Psalmul 115

Crezut-am, si de aceea am inaltat slava si lauda ta, imparateasa cerului. Tu esti paharul mantuirii si din amestecarea plina de har, ca dintr-o grasime cereasca, se satura sufletul meu. Cu binecuvantarea Rodului tau, rupe legaturile pacatelor mele si da-mi, Stapana, ajutor si putere pana la ultima mea rasuflare.
Pazeste intreg si nevatamat legamantul iubirii si al pacii lui Dumnezeu.

Psalmul 116

Laudati-o pe Doamna noastra, Nascatoare de Dumnezeu, toate neamurile. mariti-o, toate popoarele, caci s-a intarit mila ei asupra noastra si cu acoperamantul ei vom fi pururea umbriti. Cei ce o cinstesc cu evlavie nu vor pieri si cei ce se roaga ei din adancul sufletului nu se vor lipsi de apararea ei de mama. Dar cei ce nu baga de seama cinstirea ei cea vrednica de sfintenie vor muri in pacatele lor.

Psalmul 117

Marturisiti-va Domnului, marturisiti-va si iubitei Sale Mame, caci in veac este mila ei asupra noastra. Indurarile ei vor dezradacina pacatul din inima si darul ei va curata constiinta noastra intinata. Sufletul care se caieste se apropie printr-insa de Hristos, iar cel ce se departeaza prin nepocainta nu va dobandi pacea vesnica cu Dumnezeu.
O, preamilostiva Doamna! Ne marturisim tie cu toata inima, si te inaltam, caci tu ai fost mantuirea noastra si acum auzi-ne pe noi cei care te chemam pe tine!
Slava....
tropare dupa catisma 16, gl. 8
Veniti, credinciosilor, sa o marim pe Maica Ziditorului tuturor si cu glasuri de cantari sa strigam: tu, ceea ce esti pricina bucuriei, Fecioara prea buna, mantuieste cu rugaciunile tale pe cei ce te cinstesc, caci tu ai indrazneala de a milui si de a da vindecare neputintelor.
Am crezut in grea slabanogire si zac chinuit de o cumplita boala. Nu mai rabd boala cumplitei mele deznadajduiri, dar Tu, Mantuitorule, Care cunosti neputinta fiecarui om si Care ca un tata pedepsesti pe cei ce cu naravul lor gresesc impotriva Ta, Tu ma ridica, pentru ca sa Te chem intotdeauna: mari sunt lucrurile Tale, Doamne, infricosate sunt cu adevarat minunile Tale, caci ii mantuiesti pe cei credinciosi cu rugaciunile aceleia ce Te-a nascut.
Mi-am intinat, Fecioara, din copilarie, sufletul meu cu cuvinte murdare si cu fapte rele m-am ticalosit si nu stiu ce sa fac sau unde sa alerg. Ci nu cunosc alta nadejde decat numai la tine. De aceea, eu, nevrednicul tau rob, alerg catre tine si ma rog marturisindu-ma tie: gresit-am, roaga-L pe Fiul tau sa -mi daruiasca iertarea pacatelor mele, caci in tine, preabuna, imi pun nadejdea.

Rugaciune

Imparateasa mea preabuna, nadejdea mea cea preasfanta, prietena orfanilor si aparatoarea strainilor, ajutatoarea celor saraci si acoperamantul celor loviti de rautati!
vezi-mi necazul, vezi-mi amaraciunea! De peste tot navalesc ispitele asupra mea, iar aparatoare nu am. Dar tu, Stapana, ajuta-ma, caci sunt neputincios. Hraneste-ma, caci sunt strain! Povatuieste-ma, caci sunt ratacit. Vindeca-ma si ma mantuieste, caci nu am alta nadejde. Nu am alt ajutor, nici alta mijlocitoare, nici mangaiere, fara numai pe tine, o, iubitoare de Dumnezeu, Maica a tuturor necajitilor si intristatilor, precum si a celor impovarati. Cauta dar, la mine, pacatosul, care zac intru rautati si acopera-ma cu prea sfantul tau omofor ca sa ma izbavesc de toate rautatile care m-au inconjurat si voi lauda pururea prea cantatul tau nume. Aliluia!
Catisma 17
Psalmul 118

Fericiti cei fara de prihana care umbla in legea Domnului, fericiti sunt si cei ce umbla pe calea sfintelor fapte bune ale Maicii lui Dumnezeu. Fericiti sunt cei ce pasesc pe urmele smereniei sale. Fericiti sunt cei ce iubesc blandetea inimii sale. Fericiti sunt cei ce ii slujesc cu fagaduinte sfinte. Fericiti sunt cei ce ua o nadejde tare si o buna asteptare. Fericiti sunt cei pe care imparateasa cerului ii va primi in mijlocirea sa.
O, preamilostiva Stapana! Sa se reverse asupra noastra milele tale cele pline de har si sa ne indulcim de ele, ca de toata bogatia!
Da-ne noua, robilor tai, Doamna, acest mare dar al tau ca sa facem cu dragoste voia iubitului tau Fiu. Nu ascunde de noi indurarile tale si vom pricepe minunile tale asupra noastra. Sufletul nostru a dorit pururea sa cante lauda ta, caci prin tine vine mantuirea intru Domnul. ce-ti vom rasplati tie pentru toate cate ne-ai dat noua?
O, Sfanta a Sfintelor, tu ai pus si ai intarit in inimile noastre legea voii tale de mama. Apleaca sufletele noastre spre dragostea cea de sus si intoarce ochii nostri, ca sa nu vada stricaciunea. Frica de Dumnezeu sa ne fie noua o frica fiiasca si smerita evlavie catre tine sa ne mangaie intru smerenia noastra!
O, prea milostiva Stapana! ne rugam feţei tale si ne aplecam genunchii inimilor noastre in fata ta: miluieste-ne dupa mila ta!
Bunatate ai savarsit intru tot neamul si neamul cu toti cei ce te cheama cu adevarat, Doamna, intru ajutor!Ne aducem aminte si noi, pacatosii, de lucrurile tale minunate si ne intarim cu asteptarea nadejdii spre cele ceresti. Rabdand, am rabdat noi necazurile, iar dreapta ta cea puternica ne va scoate din ele; e bine pentru sufletele noastre daca prin apasarea lor noi ne smerim.
O, Maica milostiva! Da-ne noua minte duhovniceasca cu care sa ne inchinam bunatatii Dumnezeului Celui viu si sa ne smerim in fata parintestilor Sale pedepse.
Slava...

Sufletele si inimile noastre se topesc cautand mantuirea in tine, Stapana! Arata-ne vederea ta plina de har, inviaza-ne cu mila ta! In veac nu vom uita bunatatea ta. Caci daca nu ai fi stat tu inainte, rugand pe iubitul tau Fiu si Dumnezeul nostru pentru noi, am fi pierit in viata noastra cea cu multe griji. Tu esti o faclie nestinsa pentru noi in intunericul pacatului. Mai mult decat toti cei ce ne invata pentru noi, pricepem Legea lui Dumnezeu si de la poruncile Mnatuitorului nu ne vom abate, daca tu, imparteasa cerului, ne vei ajuta noua.
Minunate sunt milele si indurarile tale, o, Preasfanta Maica a lui Dumnezeu. Minunate sunt lucrurile tale asupra noastra. Aproape esti tu de toti credinciosii si de alesii lui Dumnezeu si toate caile tale sunt adevar, iar de la cei ce nu se ingrijesc de o evlavioasa slujire si inchinare tie, departe este mantuirea si ajutorul tau, caci nedrepte sunt gandurile lor. ne rugam dar cu smerenie sa vina indurarile tale asupra noastra si vii vom fi intru Domnul. Cat de dulce este lauda ta, mai aleasa decat mierea este dulceata binecuvantarii numelui tau in gurile noastre. primeste-ne pe noi, pribegii, la bine, şi pazeste-ne de vrajmasiile iadului!
Slava....
Cauta spre noi, preamilostiva Domna, si miluieste-ne pe noi, cei ce iubim numele tau cel sfant. Din toata inima te chemam si ne rugam tie, Stapana, indrepteaza pasii nostri pe calea mantuirii si sa nu ne stapaneasca cu voia noastra fardelegea.
Ascultati, cerurilor, si ia aminte, pamantule: precum pruncul nu poate trai fara hranitoarea lui, tot astfel, fara Doamna noastra, pururea Fecioara Maria, nu putem primi mantuirea vesnica. pace multa este celor ce iubesc, cinstesc pe imparateasa cerului si se inchina ei, caci cei ce se afla sub apararea ei vor fi departe de vesnica pierzare.
Boierii iadului inconjurand ne-au inconjurat pe noi, intins-au peste tot locul cursele rautatilor de sub cer, ca sa ne prinda inimile si sufletele noastre, dar, o data cu chemarea sfantului tau nume, o, iubita Maica Domnului, ca fumul se topesc mrejele vrajmasilor. Pace multa este celor ce iubesc numele tau si nu le este lor sminteala. Viu va fi sufletul nostru si te va lauda pe tine, preamilostiva Doamna!
Milele tale intotdeauna ne vor ajuta noua.
De sapte ori pe zi vom canta laudele Domnului si nu ne vom lasa, ajutatoarea noastra, sa nu te chemam in toate zilele vietii noastre, ca sa nu ne ratacim ca oaia cea pierduta, caci caile tale sunt adevar si lumina cereasca!
Slava...
tropare dupa catisma 17, gl. 1
Se veselesc mult crestinii care cheama in fiecare zi numele tau, Nascatoare de Dumnezeu, si care cu dragoste maresc inaltimile tale, caci esti lauda si ajutatoarea si mijlocitoarea care nu ne rusinezi pe noi, cei cu credinta te cinstim pe tine.

Bucurati-va, cei nascuti ai pamnatului de Maica Domnului, laudati puterile ei cele ceresti, preaslaviti-o cei ce imparatiti pe pamant, veniti toti: Bucura-te, sa spuneti Nascatoarei de Dumnezeu, cei ce va veseliti cu credinta!
Cerul cel nou ce a incaput in chip negrait pe Cuvantul Cel necuprins, Cel ce in ceruri este, palat insufletit al Stapanului celor zidite, cetate prea slavita si frumos numita a Mantuitorului nostru, fa-ma cetatean al patriei ceresti!

Rugaciune

Preasfanta Doamna, Stapana, Nascatoare de Dumnezeu, catre tine alergam, Curata: tu esti zid nebiruit, mijlocitoare si acoperamant al tuturor celor ce alearga catre tine cu credinta si nadejde.
Te rugam, preabinecuvantato, auzi rugaciunea nevrednicilor tai robi si mijloceste pururea pentru adormitii robii tai.
Tu pururea mijlocesti pentru cei ce te cinstesc cu pravoslovie,pentru cei care alearga la acoperamantul tau si cu caldura se roaga tie in durerile, nevoile si necazurile lor. iar mijlocirea ta si apararea ta ne sunt noua de si mai mult folos, dupa moartea noastra. Tu pururea arati un grabnic ajutor robilor tai si nu incetezi a-ti arata fata celor ce se roaga tie, nici bunatatea, nici sa reversi milostivirile cele multe si bogate ale Fiului tau si Dumnezeului nostru asupra tuturor credinciosilor.
Numai la tine, dupa Dumnezeu, avem nadejde tare, caci nimeni din cei ce se roaga tie nu iese fara ajutor, bucurie, mangaiere si indulcire.
Te rugam pe tine, o, Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, Stapana lumii, nadejdea celor fara de nadejde, fii astazi mijlocitoare catre Cel ce S-a nascut din tine, pentru adormitii robii tai. Roaga-L pe Fiul tau si pe Dumnezeul nostru sa le dea lor iertare si lasare de pacate.
Roaga-te, Nascatoare de Dumnezeu, caci mult poate rugaciunea Maicii catre bunatatea Stapanului, caci de la tine va primi Domnul tot cuvantul de rugaciune. Primeste dar si tu rugaciunile si cererile noastre, pe care le aducem tie, Preasfanta Fecioara, din toata inima noastra si din tot sufletul nostru, pentru sufletele adormitilor robilor tai. Te rugam, ajuta-i pe ei, Stapana, ca prin indrazneala ta de Maica spre Domnul, sa ajunga ei la limanul cel linistit al Ierusalimului ceresc! Ajuta-le lor, aparatoare plina de osardie, mijloceste la infricosata si a doua venire a Fiului tau, unde fiecare, din faptele sale, ori se va preaslavi, ori se va rusina. Ajuta-le lor, cea plina de dar, sa se indrepteze in fata Celui ce sade pe scaunul slavei, ca sa nu se rusineze inaintea ingerilor si a tuturor sfintilor, inaintea lumii intregi, cea de sus si cea de jos.
O, Maica atotbuna, Stapana, Nascatoare de Dumnezeu! Te rugam, apara, mantuieste si pazeste! Usureaza si scapa din chinurile viitoare pe adormitii robii tai, ca sa nu piara in veac si sa se mantuiasca cu rugaciunile tale si sa treaca de la moarte la viata. Iar noi, pacatosii si nevrednicii robii tai, nu ne vom departa de la tine, nu vom inceta sa te chemam intru umilinta.
Preasfanta, Doamna, Imparateasa si Stapana! Roaga-L pe Fiul tau si Dumnezeul nostru pentru adormitii robii tai, ca sa le dea lor iertare greselilor. Trimite-le lor, cea plina de dar, sa ajunga la patria dorita si sa vada bunatatile ceresti pe care ochiul nu le-a vazut, urechea nu le-a auzit si la inima omului nu s-au suit.
Roaga-te pentru ei, Nascatoare de Dumnezeu, ca sa se invredniceasca, cu mijlocirea ta, sa guste acele bunatati in imparatia Fiului tau, Hristos, Dumnezeul nostru, caci tu esti una binecuvantata intre femei, aparatoare puternica, nadejde, acoperamant si scapare tuturor celor ce alearga la tine. Tu esti podul care ii treci pe cei de pe pamant la cer si le deschizi usile raiului. Amin.

Catisma 18
Psalmul 119

Catre tine, Doamna, in ceasul necazului meu am strigat si m-ai auzit. Ma rog dar tie, Doamna, izbaveste sufletul meu de orice rautate, in toate zilele vietii mele. Sagetile ascutite ale ispititorului cad in capul meu si in sufletul meu - vai mie! - se afla in primejdia pacatului, dar tu, Stapana, cu puterea ta zdrobeste capul sarpelui din iad, capul cumplitului meu vrajmas, ca sa nu se bucure de caderea mea.
Bucura-ma-voi si ma voi veseli de Dumnezeu, Mântuitorul meu, iar pe tine, ajutatoarea mea, te voi mari intr-o lauda vesnica.

Psalmul 120

Ridicat-am ochii mintii la cer unde tu, imparateasa cerului, petreci, si in inima mea a venit mare mangaiere, caci tu nu vei dormita, nici vei dormi, pazindu-ma de toate navalirile vrajmasului, intotdeauna supraveghind intrarile si iesirile mele cu milostivire.
Slava tie, preamilsotiva Doamna, care te ingrijesti si cauti mantuirea vesnica a sufletului meu!

Psalmul 121

Veselitu-m-am cu duhul credintei si al nadejdii in tine, prea slavita imparateasa a cerului si a pamantului! Caci cu mijlocirea ta - daca voi trai cu evlavie - voi trece in casa Domnului, in lacasul cel vesnic, in Ierusalimul cel ceresc, marele oras unde slava lui Dumnezeu lumineaza si unde luminatorul Lui este Mielul!
O, Stapana! Te rog cu lacrimi, intareste credinta mea in fagaduielile ceresti, inviaza nadejdea mea spre mila iubitului tau Fiu, Domnului nostru Iisus Hristos. Inflacareaza-mi dragostea, ca sa fac voia ta cea sfanta si bine placuta.
Slava tie, povatuitoarea mea cea buna pe calea adevarului si a mantuirii!

Psalmul 122

Catre tine am ridicat ochii, prea indurata Maica, care impreuna cu iubitul tau Fiu imparatesti in ceruri. Iata, cum sunt ochii slujnicei spre mainile stapanei sale, asa sunt ochii nostri catre tine, Stapana, pana cand vom primi de la tine ajutorul, la buna vreme. Binecuvantata sa fie apararea ta. binecuvantata este fecioria si curatia ta in cer si pe pamant, in mare si in toate adancurile, binecuvantat sa fie sfantul tau suflet si preaslavit sa fie trupul tau!

Psalmul 123

De n-ar fi Doamna noastra, pururea Fecioara Maria, sa mijloceasca pentru noi la Dumnezeu, ne-ar lovi pacatul pentru multele noastre nevoi. Cand s-au ridicat vrajmasii din iad asupra noastra, de vii ne-ar fi inghitit pe noi, dar tu, prea milostiva aparatoare, esti cu noi si ne-ai izbavit de ei.
Ajutorul nostru e in numele Domnului si numele tau, Stapana, e plin de mila!
Slava....

Psalmul 124

Cei ce nadajduiesc in tine, Maica lui Dumnezeu, nu se vor teme de fetele vrajmasilor. Veseliti-va si rugati-va toti cei ce o iubiti pe Nascatoarea de Dumnezeu, caci ea va va ajuta in ziua intristarilor voastre.
Adu-ti aminte de indurarile tale, Doamna, si pazeste pribegia noastra pe pamant, intoarce-ti prea sfanta-ti fata spre noi si doboara-i pe vrajmasii nostri din iad care cauta pierzarea noastra, ca sa traim in pace si in liniste, in toata evlavia si curatia, preaslavindu-te pe tine, Stapana si ajutatoarea noastra.

Psalmul 125

Cand ti-ai intors prealuminata-ti fata de mama spre noi, cei care te cunoastem pe tine si ne rugam tie, inimile si sufletele noastre s-au bucurat de darul lui Dumnezeu si de milele tale! Prea binecuvantata esti tu de Dumnezeu, de catre dumnezeiestile puteri ale lui Iisus Hristos, mai mult decat toate femeile de pe pamant. nu se va imputina lauda ta in gurile noastre, nici credinta si dragostea spre tine, Stapana, in inimile noastre. cei ce te cinstesc cu evlavie vor fi binecuvantati de Dumnezeu si nu se vor lipsi de tot binele.

Psalmul 126

Daca Doamna noastra, imparateasa cereasca, n-ar mijloci pentru noi, pacatosii, la Dumnezeu, Dreptul judecator, pacatele noastre lesne ar misca mania cea dreapta a lui Dumnezeu spre razbunare si daca maica Domnului, ca un soare ganditor, n-ar lumina toate marginile pamantului cu semne prea minunate si cu minuni prea slavite, intunericul necredintei usor i-ar cuprinde pe oameni.
O, preaslavita Stapana, credem cu neindoire, ne rugam cu smerenie si ne inchinam tie cu buna nadejde, marturisind in fata cerului si a pamantului ca tu esti lumina cereasca neapusa care luminezi in intunericul desertaciunilor pamantesti, ca tu esti chezasia tuturor pacatosilor care se caiesc spre mantuire, tu esti iubita Maica a lui Dumnezeu, prea binecuvantata din neam in neam.
Domnul este cu tine si prin tine, cu noi!

Psalmul 127

Fericiti sunt toti cei care cu umilinta se roaga tie, Doamna; fericiti sunt cei ce cunosc sfanta ta voie si cei ce doresc sa faca cele placute tie. Acestia se vor hrani din dulceata roadelor tale si vor vedea bunatatile vesnice ale Ierusalimului de sus. Fericiti sunt cei ce te-au nascut pe tine, Stapana, pomenirea lor va ramane cu laude, din veac in veac. fericit este pantecele tau care L-a purtat pe Iisus Hristos dupa trup si sanii tai pe care El i-a supt!
O, tu, ceea ce esti prea fericita si prea binecuvantata intre femei! intoarce-ti fatata de mama asupra noastra si asculta tuturor celor ce te cheama!

Psalmul 128

Multi sunt cei ce se lupta cu mine din tineretile mele, dar tu, Stapana, m-ai scapat de vrajmasii mei din iad. multi s-au luptat cu mine, dar tu, ajutatoarea mea, nu mi-ai dat sufletul meu in stapanirea lor intru vesnica pieire. Tu mi-ai pastrat toate cele launtrice si cele din afara ale mele; ajuta-ma sa fac roade vrednice de pocainta, ca sa ajung cu buna nadejde la sfarsitul meu cel crestinesc si sa ma invrednicesc sa vad Rodul preasfant al pantecelui tau, pe prea milostivul meu Mantuitor si Rascumparator.
Slava...

Psalmul 129

Din adancul inimii mele te-am chemat, Doamna, auzi glasul rugaciunii mele, caci la Domnul este mila si la tine multa izbavire.
Scoate-ma, Stapana, din mainile vrajmasilor mei, rusineaza si nimiceste navalirile si sfaturile lor indreptate impotriva mea. mantuieste-ma in ziua durerii si in ceasul mortii si sa nu lasi sarmanul meu suflet, sa stai langa el, cu mangaierea mantuirii vesnice.

Psalmul 130

Doamna, inima mea sa nu se inalte la cele mari si luminate ale lumii acesteia, caci lumea aceasta trece, asa cum trece si chipul ei. Dar tu, Stapana, te-ai inaltat deasupra tuturor prin sfintenia, slava si cinstea ta. numai pe tine te-a indragit sufletul meu. numele tau este un mir varsat si mireasma milelor tale este mai buna decat toate aromatele.
Tu singura patrunzi pana la mine, ca dimineata, in negura pacatelor. Buna esti tu, ca luna, aleasa ca soarele.
Te asez, imparateasa cereasca, ca pe o pecete pe inima mea si ma inchin prea sfintei tale maretii.

Psalmul 131

Pomeneste, Doamne, pe proorocul imparat si pe marele Tau stramos, David. Lui i s-a jurat Domnul cu adevarat si nu Si-a calcat juramantul, caci tu ai rasarit dintr-insul ca dintr-o radacina binecuvantata, ne-ai inflorit ca un vlastar din rai. Tu esti o floare plina si un crin din vai care ne-a inflorit noua o mireasma si o veselie cereasca.
O, rai sufletesc datator de viata! Cu tine ne mangaiem pe pamantul pribegiei noastre! Ne veselim de bogatia slavei tale in saracia noastra. Savarseste si ajuta, Stapana, ca in viata aceasta, hranindu-ma de bunavoie si cu dragoste cu painea lacrimilor celor adevarate, de cainta pentru pacate, sa ne saturam de painea vietii, cu binecuvantatul si prea sfantul Rod al pantecelui tau, in vecii vecilor!

Psalmul 132

Iata cat este de bine si cat este de frumos pentru noi, credinciosii, sa te cinstim cu buna-cuviinta si sa te fericim pe tine, imparateasa cereasca, caci Insusi Domnul ne umbreste pe noi cu binecuvantarea Sa si ne va rasplati cu viitoarea fericire vesnica. O, bunule Dumnezeu, intreit in trei Fete! cta de mare este mila Ta, pe care o reversi asupra noastra, a pacatosilor, prin mijlocirea pururea Fecioarei Maria, pentru noi. Tie Ti se cuvine cinstea si slava. Amin.

Psalmul 133

Iata, acum binecuvantati pe iubita Maica a lui Dumnezeu toti cei ce nadajduiti spre numele ei prea sfant! Ziua si noaptea intindeti mainile voastre spre sfintenia cea mai presus de ceruri, acolo unde sta ea in negraita slava inaintea Preasfintei Fete dumnezeiesti. Sa se managaie cu harul ei inimile si sufletele voastre cele amarate peste masura. Binecuvantati-o, voi, toti robii ei cei binecuvantati. Binecuvantati-o voi, toti ingerii si arhanghelii si toti sfintii lui Dumnezeu!
Laudati-o, ceruri ale cerurilor si apa cea mai presus de ceruri. Laudati in vecii vecilor minunile ei!
Slava....

Tropare dupa catisma 18, gl. 4

Te cantam, Mireasa lui Dumnezeu, slavind nasterea ta cea neajunsa cu mintea,prin care ne-am izbavit de inselaciunea diavolului si de toate nevoile si cu credinta strigam: miluieste turma ta! Fecioara atotbuna, doboara, imparateasa a toate, pe vrajmasii care lupta impotriva noastra, caci ei ca niste lupi flamnazesc ca sa piarda mostenirea Fiului tau! Cu rugaciunile tale, pierde limba cea cutezatoare, ca sa cunoasca iubitorii de razboi cei rai puterea ta. Doboara-i cu amenintarea dumnezeirii tale, daruind biruinta binecredinciosilor crestini!
Intrecand cetele ingerilor, Preacurata, roaga-L pe Stapanul ingerilor sa ne eliberam de patimile cele pierzatoare si sa fim mostenitori ai vietii celei nepieritoare!

Rugaciune

Catre tine, Preacurata, Maica a lui Dumnezeu, cad eu, pacatosul, si ma rog. Stii, imparateasa, ca eu neincetat pacatuiesc si Il manii pe Dumnezeu. Si de multe ori, caindu-ma, devin mincinos in fata lui Dumnezeu si ma caiesc si ma cutremur ca sa nu ma trazneasca Dumnezeu si iar savarsesc pacatul.
Cunoscand toate acestea, Stapana mea, Doamna, Nascatoare a lui Dumnezeu, te rog sa ma miluiesti, sa ma intaresti si sa-mi dai putere sa fac binele. Caci stii, Stapana Nascatoare de Dumnezeu, ca mi-am urat intotdeauna faptele mele cele rele si ca iubesc din tot sufletul meu legea Dumnezeului meu. Dar nu stiu, Doamna Preacurata, cum se face ca iubesc ceea ce urasc, iar cele bune le calc in picioare. Nu ingadui, Preacurata, sa-mi fac voia mea, caci nu este buna. Ci sa fie voia Fiului tau si a Dumnezeului meu, ca sa ma mantuiesc si sa ma intelepteasca si sa-mi dea darul Sfantului Duh, ca de azi inainte sa incetez savarsirea celor rele si sa-mi traiesc zilele ce mi-au ramas in poruncile Fiului tau, Caruia I se cuvine toata slava, cinstea si stapanirea, cu Tatal cel fara de inceput si cu preasfantul si bunul si de viata Facatorul Sau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Catisma 19
Psalmul 134
Laudati numele Domnului, proslaviti si numele pururea Fecioarei Maria, veniti cu rugaciuni si cu cereri catre sfanta ei maretie, ca Ea va reinoi voia cea buna in inimile noastre si nu ne vor birui poftele pacatului. Cei ce cugeta mereu la ea si se bucura cu multumire pentru milele ei, vor dobandi dulceata cereasca si pace in sufletele si inimile lor. O, pacatosilor, sa suspinam catre Preasfanta Fecioara Maria, cu simtaminte launtrice si cu rugaciunile ei ni se va darui noua tuturor, viata evlavioasa si sfarsit fericit si crestinesc.

Psalmul 135
Marturisiti-va Domnului ca este bun si imparte bunatatea Sa celor ce o cauta prin mijlocirea Imparatesei cerului! O Stapana pomeneste-ne intru smerenia noastra si apara-ne de faraonul cel din iad si de puterea lui vrajmasa cu mana ta cea tare si cu brat inalt. Sa cantam si sa vestim cele de multumita tie mult puternica Stapana ca ne-am izbavit si ne izbavim de cei rai prin tie ceea ce ai purtat in mainile tale Stapanirea nebiruita.

Psalmul 136
La raul Babilonului au seznut si au plans evreii iar noi plangem pentru pacatele noastre si cu smerenie strigam catre Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria si-i aducem plansul inimii si suspinul duhului ca nu vom dobandi iertare de pacate nici vesnica mantuire a sufletului fara Rodul binecuvantat al pantecelui ei. Noi asteptam, credem si marturisim ca dobandim viata cereasca prin rugaciunile ei cele sfinte si bineplacute lui Dumnezeu pentru noi.
Slava....
Psalmul 137
Marturisi-ma-voi tie Doamna, Stapana Fecioara din toata inima mea ca prin tine am dobandit mila si indurarile lui Iisus Hristos. Auzi cuvintele mele si suspinurile mele, in ziua si in ceasul cand te chem. Inmulteste-mi puterea duhovniceasca a credintei in slabul meu suflet si in necazurile inimii, sa-mi fii o Mangaiere de viata facatoare pentru inima mea, care te cheama pe tine.

Psalmul 138
Preasfanta Doamna Fecioara tu m-ai incercat si mi-ai cunoscut si caderile si faradelegile mele, dar sa se inmulteasca asupra mea a pacatosului milele tale de Maica si se va largi asupra mea bunatatea ta. Eu privesc ca fiul cel desfranat la cer, ca prin mijlocire ta ma smeresc si cu insuflarea ta ma linistesc, cu privirea la sfanta inchipuire a Fetei tale, eu ma mantuiesc cu credinta si nadejdea la Mantuitorul meu. pe care-L tii in mainile tale si mi-L arati mine pacatosului spre mangaiere eu nadajduiesc sa primesc fericirea in vecii vecilor

Psalmul 139
Scoate-ma Preasfanta Doamna Fecioara Nascatoare de Dumnezeu de la omul cel viclean si de vrajmasul din iad pazeste-ma, ca vrajmasul si-a indreptat sageata impotriva mea si cu lingusirile lui imi prinde sufletul meu. Zdrobeste Stapana puterile lui cele viclene si sa cada degraba in prapastia pe care a facut-o, iar eu ma voi bucura de tine si ma voi veseli de mantuirea ta!

Psalmul 140
Preasfanta Doamna Fecioara cu toata smerenia strig catre Tine auzi-ma, ia aminte la rugaciunea si la cererea mea. Sa se indrepteze rugaciunea mea ca tamaia inaintea Fetei tale, seara, dimineata, la amiaza si in orice vreme ca sa nu intunece rautatea lumii acesteia mintea mea. Fa-ma Stapana sa inteleg totdeauna cele placute tie si intareste inima mea intru adevarata dragoste de tine.

Psalmul 141
Cu glasul meu catre Doamna si Stapana Fecioara am strigat si cu osardie m-am rugat ei, varsat-am lacrimile mele in Fata ei si i-am infatisat durerea inimii mele. ca raul vrajmas din iad pazeste calcaiul meu si peste tot intinde cursele sale impotriva mea. Ajuta-ma Stapana ca sa nu se impiedice pasii mei inaintea lui, ci el insusi sa se zdrobeasca sub picioarele mele cu puterile tale.

Psalmul 142
Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, asculta rugaciunea mea, pleaca-ti urechea la cererea mea, ca a prigonit vrajmasul sufletul meu, se sileste sa ma impiedice pe care mantuirii vesnice! Mi-a ingreunat inima cu intunericul lui si s-a mahnit foarte duhul meu. Nu intoarece Stapana Doamna Fecioara Fata ta de la mine, ca sa nu cad cu cei ce se coboara in prapastia iadului si trimite lumina ta si darul tau si va disparea din fata mea intunericul lui si se va pazi viata si mantuirea mea.
Slava...
Sfinte Dumnezeule......Preasfanta Treime.....Tatal nostru
Tropare dupa catisma 19, glas 5.
Vai mie! ce voi face eu ticalosul? Ce inceput de mantuire voi pune, ca in zadar trece viata mea! Nu ma lepada preabuna Stapana Doamna Fecioara pe mine cel lepadat si ratacit ci arata-mi chipuri de pocainta Maica lui Dumnezeu pentru ca intru laude sa te slavesc pururea. Vezi Doamna cumplitele patimi trupesti din pricina carora sunt cuprins de boli, plin de necazuri sunt si de multa deznadejde si de stramtorari intuneca. Ci tu care L-ai nascut pe Dumnezeu cel ce a luat in trupul sau ranile si neputintele oamenilor, pe Acela roaga-L sa-mi dea pace si mare mila!
Bucura-te petrecerea Dumnezeiasca a Stapanului, Slava ingerilor si nadejdea oamenilor, tarie in nevoi, puternica Mijlocitoare pentru noi toti, intarirea si zidul celor ce au nadejde in tine, adapostirea credinciosilor iubitoare de bine Maica lui Dumnezeu Celui iubitor de oameni pe Acela roaga-L sa dea robilor Sai pace si mare mila!

RUGACIUNE

O, preamilostiva Doamna Imparateasa cerului si a pamantului Stapana ingerilor si a oamenilor! Tie preamilostiva Aparatoarea noastra, Domnul nostru Iisus Hristos la rastignirea Sa, L-a incredintat pe ucenicul sau, mare Apostol si evanghelist Ioan, zicandu-i: "'Iata, Mama ta'' iar prin el te-a numit Mama tuturor crestinilor ortodocsi pentru ca toti cei ce cu credinta si cu dragoste alearga sub stapanescul tau Acoperamant sa se mantuiasca si sa se izbaveasca de toate nevoile si necazurile. Pentru aceasta si eu nefiind vrednic, spurcandu-mi mintea si inima cu nenumarate pacate, trandav si lenes de orice lucru, bun, indraznesc sa alerg la Acoperamantul tau, Maica Milostivirii, Maica Milei si a Bunatatii rugandu-te si cerand cu umilinta si cu zdrobirea inimii sa nu ma lepezi pe mine cel ce ma caiesc. Vezi bubele si puroiul ticalosului meu suflet auzi plangerea inimii mele indurerate cerceteaza-ma cu indurarile tale de Mama, de care m-am invrednicit eu nebunul, care am lepadat poruncile Fiului tau si Dumnezeului meu. Dar tu care n-ai trecut cu vederea rugaciunile lui Teofil cel care s-a lepadat de Fiul tau, de Domnul si de tine, Prea Curata Lui Maica, cerandu-si iertare pentru pacatul lui cel infricosat tot asa nu ma trece Stapana cu vederea nici pe mine care imi pun toata nadejdea in tine! Nu ma lepada ca pe un rob impietrit cel ce-L rastignesc a doua oara pe Fiul tau cu pacatele mele. Nu te ingretosa de mirosul urat al meu, cred Aparatoarea mea cea plina de osardie ca poti cere de la Fiul tau toate cate le doresti! Daca Solomon imparatul om fiind a zis mamei sale: ''Cere de la mine maica mea tot ce doresti si eu iti voi da'' ce bunatati nu-ti va implini Fiul tau, Imparatul cerului si al pamantului, Atotputernicul, Milostivul si Iubitorul de oameni? Ca Lui I se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea, cu cel fara de inceput al Lui Parinte si cu Preasfantul si bunul si de viata facatorul Lui Duh, in vecii nesfarsiti. AMIN!

Catisma 20
Psalmul 143

Binecuvantata esti, Doamna, caci ne inveti pe noi, robii tai, sa luptam impotriva lumii, trupului si diavolului. Impotriva lumii , ca sa ne intoarcem ochii de la inselaciunile ei. Impotriva trupului, ca sa ne mentinem in curatie si sa nu ne atingem de lucrurile oprite. impotriva diavolului, ca sa intelegem ispitele lui si smintelile lui si sa ne impotrivim din toate puterile ispitelor / lucrarilor lui.
O, prea puternica Stapana! te rugam, si nu vom inceta a te ruga, slobozeste fulgerul puterii tale si alunga-l, trimite sagetile grabnicei tale aparari si loveste-l. preaslaveste, din inaltimea slavei tale, in aceasta lupta, dreapta cea puternica, pentru ca noi, robii tai, izbaviti fiind de rele, cantand, sa cantam pururea slava si lauda ta. Cunoaste, Stapana, cat suntem noi de lesne aducatori spre pacat si cat de trebuincioasa este mana ta de ajutor. inflacareaza in inimile noastre dorintele cele ceresti si umple-ne de duhul dulcetilor raiului!

Psalmul 144

Inalta-te-voi pe tine, iubita Maica a Fiului lui Dumnezeu, si in fiecare zi iti voi canta tie laude. Peste tot pamantul oamenii preaslavesc faptele tale si milele tale si ostroave multe preamaresc minunile tale. ingerii si arhanghelii preamaresc si propovaduiesc sfintenia sufletului tau si toti sfintii binevestesc blandetea si smerenia ta.
Ochii nostri nadajduiesc la tine, Doamna, trimite-ne noua hrana si bautura la vreme buna, iar sufletul flamand sa ni-l hranesti si sa-l saturi cu dulceata ta cea cereasca, iar noi, robii tai, te vom binecuvanta ca pe o maica preamilostiva in vecii vecilor. Amin!
Slava...

Psalmul 145

Lauda, suflete al meu, pe Doamna, pururea Fecioara Maria, laud-o neincetat, pana cand mai locuiesti in trupul acesta. Iar cand vei iesi din temnita trupului stricacios, ea ti se va infatisa ca o aparatoare si in calea cea necunoscuta iti va fi o calauza de nadejde. palcurile viclenilor diavoli vor disparea in fata luminii sale si vei trece fara frica pana la portile pacii vesnice.
Slava, lauda si cinste imparatesei cerului, care ne va duce pe noi impreuna cu ea in imparatia cerurilor.

Psalmul 146

Laudati pe Doamna pururea fecioara Maria, caci bun este psalmul. Dulce si frumoasa este pentru ea o asemenea lauda. caci aceasta este ajutatoarea celor cu inima zdrobita si ii unge pe ei cu mirul de buna mireasma a bunei sale voiri catre ei. Mari sunt milele ei, darul si indurarile ei nu au sfarsit. intampinati-o cu strigate de bucurie, cantati-i intru marturisirea psalmilor, caci va binevoi imparateasa cerului intru cei ce o preaslavesc si nadajduiesc la milele ei.

Psalmul 147

Lauda, Biserica lui Dumnezeu, pe iubita Mama a Mantuitorului Hristos, preaslaveste-o, Sioane al darului celui nou, caci fiii tai vor fi binecuvantati de ea si se vor intinde de la mare pana la mare, impodobi-se-vor cu pace buna si nadejdea lor nu se va rusina si te vor lauda din neam in neam.
Slava....

Psalmul 148

Laudati pe Doamna Maria din ceruri, laudati-o pe ea intru cele inalte, unde sade pe scaunul neapropiatei sale slave, in vesminte aurite imbracata si impodobita. laudati-o, toate popoarele si dobitoacele, si pasarile cerului si pestii marilor. laudati-o, soare si luna, laudati-o, toate stelele si lumina, laudati-o, heruvimii si serafimii, scaunele si domniile si puterile, laudati-o, toti ingerii si arhanghelii si toate cetele ostilor ceresti.
Slava, lauda si cinste pururea Fecioarei Maria.

Psalmul 149

Cantati Doamnei noastre si imparatesei noastre o cantare noua. Lauda ei in adunarea dreptilor. se vor bucura cerurile de slava ei, ostroavele marii si tot pamantul, apa, focul, gerul si caldura, fulgerul si lumina sa o preaslaveasca pe ea. Inaltimea ei in gura dreptilor si lauda ei in cetele tuturor sfintilor.
Cetate a lui Dumnezeu, Sioane ceresc, praznuieste-o vesnic in cantari de laude.

Pslamul 150

Laudati, dreptcredinciosilor, pe marea Doamna, pe puternica Stapana, pe imparateasa cerului si pe preamilostiva voastra Maica, pe grabnica ajutatoare, pe aparatoarea plina de osardie, laudati inaltele ei fapte bune si marile ei minuni. Laudati-o, cete ale patriarhilor si prorocilor, laudati-o, apostolii si sfintii toti, laudati-o, mucenicii si marturistorii, laudati-o, fecioarelor si cei ce traiti in curatie, laudati-o, pustnicilor si monahilor, laudati-o, toti credinciosii din toate straturile, laudati-o, pruncilor si toate sufletele neprihanite care sunteti cetateni ceresti. Toata suflarea sa laude pe cea plina de har, pe pururea Fecioara Maria!
Slava...

Categoria: Rugaciuni

Vizualizari: 19166

Sfinții zilei
Căutare