Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Acatistul Maicii Domnului - La icoana "Cauta la smerenia"

Acatistul Maicii Domnului - La icoana "Cauta la smerenia"

"Cauta la smerenia" - icoana facatoare de minuni !

Vindecatoarea si izbavitoarea de bolile trupesti nevindecate de doctori.

(16 septembrie)

Rugaciunile incepatoare:
In numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin.
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!
Slava Tie, Dumnezeul nostru, Slava Tie!

Imparate ceresc, Mangaietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le implinesti, Vistierul bunatatilor si datatorule de viata, vino si Te salasluieste intru noi, si ne curateste pe noi de toata intinaciunea si mantuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi!
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapane, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste.

Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Tatal nostru, Care esti in ceruri, sfinteasca-Se numele Tau, vie �mparatia Ta, fie voia Ta, precum in cer si pe pamant. Painea noastra cea spre fiinta, da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi in ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Pentru rugaciunile Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu, ale Sfintilor Parintilor nostri si ale tuturor Sfintilor, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Troparul, glasul 4:

Zid nebiruit - chipul tau si izvor de minuni, precum demult prin el ocrotirea ta orasului Pskov i-ai daruit asa si acum cu milostivire izbaveste-ne pre noi din toate nevoile si scarbele si mantuieste sufletele noastre ca o mult iubitoare Maica.

Condacul, glasul 3:

Preacurata Fecioara, de la cei ce cinstesc oglindirea Chipului tau daruri de multumire primind, celor vii si celor raposati le ajuti, orasul si tara noastra le aperi si inaintea Fiului Tau rugaciuni aduci si ne mantuiesti pre noi toti.

Marimuri:

Marimu-te pre tine Preasfanta Fecioara Prunca de Dumnezeu aleasa si cinstim a sfintei tale icoane minunata oglindire.

Condacele si Icoasele:

Condacul 1:

Aparatoarei Doamne, Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei, care prin preaslavita aratare a Sfintei sale icoane, pre oamenii orasului Kiev minunat i-a cercetat, cantare de multumire sa-i inaltam. Tu insa, Preabuna Aparatoare a neamului crestinesc, izbaveste-ne din toate nevoile si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti ne acopera, pe cei ce Te cheama cu credinta: Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, Care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Icosul 1:

Imparateasa a ingerilor si Stapana a tuturor fapturilor, Preasfanta de Dumnezeu Fecioara, prin milostiva aratare a Chipului tau Sfant, in vremurile de demult ai mantuit orasul Pskov, iar acum orasul Kiev l-ai luminat cu har si multime de minuni ai izvorat celor credinciosi. Pentru aceasta cu osardie si cu dragoste cazand in fata Preacuratului tau Chip, rugaciuni de umilinta aducem milosardei tale aparari si cu frica graim:

Bucura-te, Primitoarea celor orfani si Ajutatoarea celor straini;
Bucura-te, Bucuria celor scarbiti si Acoperitoarea celor necajiti;
Bucura-te ca vezi nevoia noastra, vezi necazul nostru;
Bucura-te ca ne ajuti noua ca unor neputinciosi, ne hranesti ca pre niste straini;
Bucura-te ca nu avem alt ajutor afara de tine, nici alta Folositoare degraba;
Bucura-te ca nu avem alta Mangaietoare Buna, ci numai pre tine, o, Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te ca ne acoperi si ne aperi in vecii vecilor;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, Care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 2:

Vazand mila ta nemarginita, Preacurata Stapana, nenumaratele minuni de tine aratate si dintotdeauna revarsate de la sfintele tale icoane, cu ele precum cu niste stele de Dumnezeu luminate toata lumea crestina ai impodobit-o, te marim pe tine, ceea ce ai preamarit neamul nostru cu bunavointa ta, si cu dragoste, cazand la Sfantul si de Minuni Facatorul tau Chip cantam Fiului Tau, lui Hristos Dumnezeu: ALILUIA.

Icosul 2:

Vazand credinciosii din orasul Kiev ca Chipul Sfant al Maicii lui Dumnezeu s-a oglindit pe sticla chivotului, s-au mirat foarte si cu adanca evlavie, privind cu ochii trupesti la icoana datatoare de tamaduiri, cu osardie au strigat Celei mai Cinstite decat Heruvimii si mai slavite fara de asemanare decat Serafimii:

Bucura-te ca Cinstitul tau Chip preaminunat fara amestecul mainilor omenesti pe sticla chivotului s-a oglindit;
Bucura-te ca pe toti credinciosii foarte i-ai bucurat si i-ai induiosat cu aceasta aratare;
Bucura-te, Preacurata, care cautand la smerenie, auzi glasul nostru si cureti toate faradelegile noastre;
Bucura-te, Fecioara care prin Nasterea ta purtatoare de Viata, pe sarpe L-ai omorat;
Bucura-te, Nascatoare de Dumnezeu, care prin rugaciunile tale ne ajuti sa dobandim viata neimbatranitoare;
Bucura-te, Nascatoarea Cuvantului Tatalui, care stingi focul patimilor noastre cu roua rugaciunilor tale;
Bucura-te, Mangaietoare Buna, Ceea ce cu rugaciunile tale de Maica furtunile inimilor noastre le domolesti;
Bucura-te, Cea care indrepti rugaciunile robilor tai si le daruiesti dezlegarea multor pacate;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 3:

Puterea Celui de Sus te-a facut pe tine, Cea plina de har, izvor nesecat de mangaieri pentru cei dintru nevoi. Fiindca multe scarbe rabdand, poti si celor ce se ispitesc sa le ajuti. Iar oamenilor nostri, care rau se chinuiesc de necredinta si ratacire, ai binevoit cu mila sa le arati aceasta comoara plina de har - Chipul tau Facator de Minuni - in Biserica Sfintei intrari a Maicii Domnului ca semn al milei tale catre pamantul nostru, pentru apararea de dusmanii vazuti si nevazuti ca, fiind intariti de ajutorul dumnezeiesc, lui Hristos Dumnezeu Sa-i cantam: ALILUIA.

Icosul 3:

Asa precum de demult tarul a poruncit fratilor sa se aseze cu traiul langa icoana Maicii Domnului de Tihvinsk si tie Celei Preacurate mariri sa-ti cante si pentru toata lumea sa se roage, asa si acum mitropolitul Vladimir a poruncit sa se faca manastire si fratilor adunati sub Chipul tau Facator de Minuni, aratat de curand, rugaciuni sa inalte pentru toti oamenii si sa-Ti cante:

Bucura-te ca prin Aratarea ta tot pamantul Kievului ai sfintit;
Bucura-te, Eliberatoarea celor stramtorati;
Bucura-te, a celor nepedepsiti Pedepsitoare milostiva;
Bucura-te, Preainteleapta Povatuitoare a celor neintelepti;
Bucura-te, pentru cei ce obijduiesc Inspaimantatoare groaznica;
Bucura-te, celor obijduiti Preabuna Aparatoare;
Bucura-te, Gonitoarea duhului mahnirii si a fricii;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, Care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 4:

Ca o stea stralucitoare, ca un nou semn al milei sale a aratat Preacurata Fecioara, credinciosilor din de Dumnezeu pazitul oras Kiev, cinstita icoana sa "Cauta la Smerenia" pentru intarirea dreptmaritoarei credinte in vremuri de grele incercari, neorandueli si rele desfranari, pornite de dusmanii credintei si ai Patriei noastre. Noi insa, vazand in aceasta aratare semnul unei mari purtari de grija a lui Dumnezeu pentru aceste meleaguri, cu frica si cu cutremur graim catre tine, Imparateasa Cerului si a Pamantului: Tu esti scut nebiruit si zid nesurpat pentru toti cei ce te lauda si canta lui Dumnezeu: ALILUIA.

Icosul 4:

Auzind despre minunata Aratare a Sfintei tale icoane in orasul Kiev, Preabinecuvantata Imparateasa a cerului si a pamantului, multime de oameni a venit la Biserica ta pentru a vedea si a se mira de aceasta minune, pentru a se inchina cu bucurie si cu evlavie icoanei tale Facatoare de Minuni, chemandu-te cu laude:

Bucura-te ca ai aflat har la Dumnezeu si esti mai preamarita decat toti Ingerii si Sfintii;
Bucura-te, Maica lui Dumnezeu, Nascatoarea lui Hristos, Cel puternic in razboaie, care ne izbavesti pre noi de mahnire si de navalirile rele ale dusmanilor;
Bucura-te, ca ai nascut negrait pe de Viata Datatorul Hristos si ne invii pre noi cei morti cu sufletul;
Bucura-te, Stapana, Sfintitoarea inimilor noastre pangarite, Ceea ce ai nascut Cuvantul cel Prea Sfant;
Bucura-te, Milostiva,care ne intinzi noua o mana de ajutor, ca mantuiti fiind, neincetat sa te fericim;
Bucura-te, Fecioara de Dumnezeu bucurata, care cu stropirea milei tale stingi carbunii patimilor noastre;
Bucura-te, Ceea ce aprinzi luminatorul cel stins al inimilor noastre;
Bucura-te, Ceea ce milostivesti pe Judecatorul, Fiul tau;
Bucura-te ca ne slobozesti de patimile noastre cele necurate si ne invrednicesti de vesnica marire;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 5:

Aratandu-se minunea de la icoana ta, credinciosii s-au bucurat, iar cei necredinciosi s-au mirat "cum poate fi una ca aceasta", si cautand sa inteleaga au priceput puterea Preacuratei, recunoscand dupa o vreme inaintea poporului, ca oglindirea pe sticla chivotului nu este de mana omeneasca facuta, iar noi, iara si iara minunandu-ne de mila ta, ne rugam ca Domnul, Imparatul Slavei, sa caute la nevrednica noastra rugaciune si sa asculte cererile noastre ale tuturor care cu credinta cheama Numele tau Sfant, cantandu-i Fiului tau: ALILUIA.

Icosul 5:

Rasarit-a noua harul cel stralucitor de la Sfanta ta Icoana Facatoare de Minuni, Prunca de Dumnezeu aleasa, si in fata ei cazand cu lacrimi ne rugam: goneste norul ispitelor si necazurilor venit asupra noastra ca sa-ti cantam cu bucurie:

Bucura-te, Preacantata Poarta cereasca, care ne deschizi noua calea mantuirii;
Bucura-te, Preacurata, care ne intinzi noua o mana de ajutor si din adancul suferintelor ne scoti;
Bucura-te, Preasfanta Nascatoare a Luminii nezidite, care din bezna patimilor ne slobozesti;
Bucura-te, Bucuria Ingerilor, Bunatatea dreptilor, Nadejdea credinciosilor si Ocrotitoarea noastra;
Bucura-te, Pod, care duci la Viata cea neimbatranitoare pe cei ce cu credinta si cu dragoste te preamaresc;
Bucura-te, Ceea ce inalti cornul credinciosilor, a celor ce te canta si se inchina Preacinstitului tau Chip;
Bucura-te, Calauzitoarea catre bunatatile Imparatiei Ceresti si catre pacea dumnezeiasca;
Bucura-te ca ne intinzi o mana de ajutor si ne indrepti spre limanul mantuirii;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 6:

Propovaduitoare a negraitelor tale minuni, Maica a lui Dumnezeu, s-a aratat Sfanta ta Biserica din orasul Kiev, pentru ca in ea s-a implinit prin tine, Curata Fecioara, minunata purtare de grija a lui Dumnezeu pentru noi. Atunci cand am avut dorinta tainica a inimii de a impodobi Preaminunatul tau Chip cu o cununa pretioasa de pietre scumpe, cu milostivire ne-ai auzit. Si acum ne auzi pe noi, cei pacatosi si nevrednici, care cu osardie venim spre Chipul Tau cel Preaslavit si cu glas de pocainta strigam din adancul sufletului: "Stapana, mantuieste-ne ca pierim de multimea faradelegilor noastre, ca intotdeauna sa-ti multumim si sa te preamarim pre tine, Ajutatoarea noastra grabnica si minunata, cantandu-I lui Dumnezeu: ALILUIA".

Icosul 6:

Asa precum de demult iudeii au adus pentru chivot argint si aur, asa si acum toti cei ce au primit prin tine vindecari, cu multumire iti aduc argint si aur, Chivotule Preacurat, si astfel impodobind cu multe daruri, vesmant scump si cununa de pietre scumpe Preasfantul tau Chip, ne inchinam tie si cu lacrimi strigam:

Bucura-te, Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, care nasti si dupa nastere curata te afli;
Bucura-te, Preabuna, ceea ce daruiesti inimilor noastre duhul umilintei si al smereniei, curatenie mintii si indreptare vietii;
Bucura-te, Preanevinovata, lasarea gresalelor noastre si daruirea izvoarelor de lacrimi;
Bucura-te, Ceea ce cu rugaciunile tale vindeci ranele sufletelor noastre;
Bucura-te, Potirul Vietii si al nemuririi, care ne aduci pre noi la portile vesniciei;
Bucura-te, Izbavitoarea noastra din nevoi si necazuri si de Strasnica Judecata ce va sa fie;
Bucura-te, Izvor de Viata, Purtator al bucuriei si neputrejunii, care adapi sufletele noastre insetate;
Bucura-te, Preamilostiva, care cu lumina ta blanda gonesti intunericul patimilor si al pacatelor noastre;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 7:

Domnul cel Indelungrabdator, vrand sa arate a Iubirii Sale de oameni plina de daruri si nemarginita bezna, te-a ales pre tine Una pentru a-i fi lui Maica si te-a facut pentru oameni Aparare nesurpata: ca cel ce dupa Judecata lui Dumnezeu vrednic de osanda se va afla, scapand sub Acoperamantul tau Imparatesc pocaintei sa se dea, cantand: ALILUIA.

Icosul 7:

O noua scaldatoare Siloam, precum cea de demult, ni s-a aratat noua Biserica Intrarii tale, pentru ca toti credinciosii se inchina icoanei tale Facatoare de Minuni si cantari de rugaciune in fata ei intotdeauna savarsesc ca sa nu ramana tainuit izvorul cel plin de har al vindecarilor pentru toti cei ce au nevoie. De aceea noi nu tainuim binefacerile tale, Preacurata, ci cu multumire cantam:

Bucura-te, Mielusea, Nascatoarea Mielului Celui ce a luat pacatele lumii;
Bucura-te, frumoasa la suflet, frumoasa la trup, frumoasa la ganduri, Fecioara Preacurata, ceea ce cureti necuratia sufletului;
Bucura-te, Sfintitoarea a toate, ceea ce reversi neincetat din mainile tale tamaduiri;
Bucura-te, Vita dumnezeiasca, care ai crescut Strugurele cel Preafrumos, dandu-ne noua bautura nezavistnica;
Bucura-te, una fara de prihana, care in viata pamanteasca ne acoperi cu Acoperamantul milei tale;
Bucura-te, ceea ce ne izbavesti cu rugaciunile tale de Maica de venirea bolilor si de orice vatamare sufleteasca sau trupeasca;
Bucura-te, Preabuna noastra Povatuitoare, care ne inveti sa aducem multumiri pentru toate binefacerile tale;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 8:

Toata viata noastra pamanteasca este plina de dureri si scarbe, de clevetiri, suparari, mustrari si de alte feluri de nevoi si necazuri. Slabeste trupul, slabeste si duhul nostru. Catre tine alergam, cea plina de har si cadem in fata Chipului tau Preacurat: umple de veselie si bucurie inimile noastre scarbite, ca intotdeauna sa cantam lui Dumnezeu: ALILUIA.

Icosul 8:

Minunata aratare a fost data unui om atunci cand, stand la rugaciune, se ruga pentru raposata sa ruda care fara de pocainta a adormit, deodata vazu aparut pe perete Sfantul tau Chip, Stapana, iar dupa aceea o vazu in acelasi loc si pe raposata, stralucind de bucurie cereasca. Pricepand ca in aceasta aratare ai fost tu, Maica Luminii, care intru cele de sus locuiesti si intotdeauna mijlociri pentru cei vii si cei morti aduci Fiului tau, inima lui se umplu de bucurie duhovniceasca si grai acestea:

Bucura-te, ceea ce usurezi soarta de dupa mormant a rudelor noastre si nu-ti intorci fata ta de la cei ce-ti aduc daruri de multumire;
Bucura-te ca celor ce nadajduiesc intru tine le daruiesti sfarsit bun;
Bucura-te ca si dupa moarte mijlocesti pentru sufletul infatisat Judecatii Domnului;
Bucura-te ca mangai cu ajutorul tau cel plin de har pe parintii indurerati de pierdrea copiilor;
Bucura-te, Neobosita Rugatoare, care ne trimiti sfarsit pasnic si fara de dureri din aceasta vale a plangerii si a scarbei;
Bucura-te ca in ceasul groaznic al mortii mijlocesti pentru cei ce te cinstesc cu credinta si de vamile vazduhului ii izbavesti;
Bucura-te, Milostiva, care ne arati mila ta in ziua incercarii, atunci cand se vor vadi toate lucrurile noastre bune si rele;
Bucura-te, Milosarda, ca nu respingi pocainta pacatosilor si din groapa pieirii ii rapesti cu mila ta;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 9:

Toata firea ingereasca cantari de lauda iti aduce tie, adevaratei Maici a lui Dumnezeu si Ocrotitoarei celor ce vin la tine si-ti cer ajutorul, caci cu mijlocirea ta puternica si neclintita pe cei drepti ii veselesti, pe pacatosi ii aperi, scarbele le domolesti, rudelor noastre raposate soarta de dupa moarte le-o usurezi si te rogi pentru noi toti cei ce cu credinta cantam Fiului tau: ALILUIA.

Icosul 9:

Ritorii cei rataciti in desarta intelepciune nu pot sa priceapa taina dumnezeiasca a Fecioriei tale, Nascatoare de Dumnezeu, nici a lamuri nu pot puterea minunata care se revarsa necontenit de la sfintele tale icoane intru vindecarea bolnavilor si pentru orice folos sufletesc si trupesc al oamenilor. Noi, insa, cu evlavie te marturisim pre tine, Maica si Fecioara, laudand dupa vrednicie sarbatoarea icoanei tale, Stapana, cu credinta ne inchinam Chipului tau Sfant si cu dragoste strigam:

Bucura-te, Mireasa lui Dumnezeu, care ai nascut Lumina cea dumnezeiasca si mai inainte de veci;
Bucura-te, Bucuria neincetata a maicilor;
Bucura-te, una cea fara de prihana si cea mai Buna intre femei;
Bucura-te, Slava Ingerilor, Stalpul intaririi si Comoara mantuirii;
Bucura-te, Imparateasa Cerurilior, Izvor nepieritor si Usa de pocainta;
Bucura-te, Maica Milostiva a celor scarbiti si impovarati;
Bucura-te, Aparatoare imparateasca a neamului crestinesc;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 10:

Omenirii decazute ai nascut Mantuitor si ca pe un Prunc in brate L-ai purtat. Si dumnezeiasca Lui oglindire pe icoana ta cea Sfanta ne-o arati, daruindu-ne prin ea multa mila si bunatati. Pentru aceasta cu credinta si cu dragoste cinstim chipul tau facator de minuni, Stapana, si cu osardie ne rugam tie: fii noua acoperamant si aparare in Ziua Judecatii ca prin mijlocirea ta de Maica sa ne miluiasca pre noi Judecatorul cel drept, Fiul tau, si sa ne invredniceasca de starea de-a dreapta Sa ca sa-I cantam cu toti cei alesi: ALILUIA.

Icosul 10:

Zid si Acoperamant pentru orasul Pskov a fost data Sfanta ta icoana, Imparateasa si Stapana, ocrotind de multe ori de distrugeri acest oras. Acum si pre noi pacatosii si nevrednicii robii tai cu milostivire ne-ai cercetat prin aratarea minunata a Preacuratului tau Chip si ne primesti cu bunavointa rugaciunile inaltate in fata lui din inimi multumitoare, cantandu-ti:

Bucura-te ca precum de demult cu icoana Adormirii ai salvat de numeroase ori orasul Kiev, asa si acum ne ingradesti de toate nevoile cu preaminunata ta icoana;
Bucura-te, a Lavrei Pesterilor slavita Ziditoare si a bisericilor ei preacinstita Infrumusetatoare;
Bucura-te, Preaminunata Custode si a altor lacasuri sfinte, pentru ca prin harul tau se zidesc ele si infloresc in evlavie;
Bucura-te, ceea ce ai proslavit acest loc al aratarii sfintei tale icoane prin slavite minuni si tuturor vadesti mila ta imbelsugata;
Bucura-te, Mireasa Preacurata a lui Dumnezeu, care pe cei ce cinstesc sfantul tau Chip ii izbavesti de osandirea la muncile cele de multe feluri;
Bucura-te, Acoperitoarea noastra Preamilostiva, care neincetat ne izvorasti mila de la icoana ta preaminunata;
Bucura-te, Stapana, care cu rugaciunile tale de maica trezesti din somnul cel greu sufletele noastre spre doxologie tie;
Bucura-te, Bucuria lumii, ca se bucura intru tine soborul ingeresc si neamul omenesc;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 11:

Cantarea noastra de rugaciune, inaltata cu credinta si dragoste tie, Stapana si Doamna, cu mila o auzi si comoara darurilor tale sa nu ne-o inchizi, Binefacatoarea noastra, de Dumnezeu Nascatoare, pentru ca am saracit foarte in fapte bune si, alergand cu osardie la comoara milei tale - minunata icoana a ta, - cadem si ne rugam: pazeste-ne de invataturile cele ratacite, de razvratirile viclene, mantuieste Patria noastra de neoranduieli si de relele navaliri ale vrajmasilor, ca, invrednicindu-ne cu dragoste si intr-un singur gand cu toti fiii credinciosi ai Sfintei Biserici a lui Hristos, cu bunacuviinta sa-I cantam Ziditorului nostru: ALILUIA.

Icosul 11:

Cu razele luminoase ale minunilor straluceste neincetat Sfanta ta icoana, Neprihanita Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, luminandu-ne pe noi, cei intunecati de negura pacatelor si indreptandu-ne catre slavoslovia neincetata a Preasfant Numelui tau. Drept aceea ne bucuram noi pacatosii, avand asa arvuna a bunavointei tale catre noi si tie grabnicei noastre Ajutatoare cu multumire graim:

Bucura-te, Imparateasa si Stapana, care cu lumina ta cereasca ne luminezi si sub Acoperamantul tau intotdeauna ne adapostesti;
Bucura-te, Blagoslovita si Preaproslavita Maica neispitita de barbat, care inviezi sufletele noastre omorate de pacat;
Bucura-te, Curata si fara de prihana Fecioara, ca tu ai nascut pe Fiul Cel ce ne izbaveste de ispite;
Bucura-te, Preaslavita Stapana de Dumnezeu Nascatoare, care ne scoti pe noi din toate relele si scarbele si asezi picioarele noastre pe piatra dumnezeiestei mantuiri;
Bucura-te, Mielusea Curata, Fecioara, Maica, Prunca, care ne cureti de patimile trupesti;
Bucura-te ca toti cei ce te slavesc pre tine, de Dumnezeu aleasa, se izbavesc de mrejele cele mincinoase;
Bucura-te, Munte Inalt, vazut inca de Daniel, din ea - Cinstita Piatra - Hristos in trup S-a imbracat;
Bucura-te, Fecioara Curata, Toiag din radacina lui Ieseu, care ne-ai inflorit pe Domnul cel Atotputernic;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 12:

Camara Sfanta si Neprihanita a lui Dumnezeu, Maica Domnului a puterilor celor de Sus, nu te ingretosa de noi pacatosii si nevrednicii cei ce cantam milele aratate noua de la preacinstita icoana ta si cu lumina ta cea neinserata luminezi sufletele noastre intunecate, aducandu-le la Lumina Triipostatica a Dumnezeirii, intareste-ne in dreapta credinta, o, Preabuna, si ne invredniceste pana la ultima suflare sa cantam neincetat Atottiitorului: ALILUIA.

Icosul 12:

Cantand slaviri de lauda si multumire tie, de Dumnezeu fericita Fecioara, propovaduim cu glas tare maretia minunilor si bogatia milei tale aratate asupra noastra si a Patriei si din adancul inimii iti aducem cu smerenie aceste daruri cu laude:

Bucura-te, Nesurpata Cetate si Zid al Ortodoxiei;
Bucura-te, Nebiruita Conducatoare a voievozilor si armatelor crestine;
Bucura-te, Mantuire Nemincinoasa si Mijlocitoare lumii, care ai nascut pre Ziditorul, prin care s-a izbavit lumea de boli si de napaste;
Bucura-te, Usa Vietii, care usile pocaintei ne deschizi;
Bucura-te, una binecuvantata, ceea ce in ceasul mortii gonesti de la noi intunecatele chipuri ale viclenilor demoni;
Bucura-te, una Preamilostiva, care in ziua Strasnica a Judecatii de muncile iadului ne izbavesti si ne arati mostenitori ai negraitei slave a Fiului tau;
Bucura-te, Preanevinovata, care neincetat ne arati iubirea ta de oameni, slobozindu-ne de ispitele si mrejele diavolesti;
Bucura-te, Preacurata, care faci cu noi semn spre bine, ca sa vada cei ce ne urasc pre noi si sa se rusineze pentru ca ai auzit rugaciunile noastre si ne-ai mangaiat;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, Care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Condacul 13: (acest condac se zice de trei ori)

O, Atotcantata Maica Domnului nostru Iisus Hristos, Preasfanta Fecioara, tu esti nesecata mare a darurilor dumnezeiesti. Ca spre o candela luminoasa plina cu untdelemnul milei, privim la tine cu ochii credintei, fiind luminati de blanda ta stralucire, fiind incalziti de dragostea ta, tie, ca bunei noastre Aparatoare cu umilinta iti graim: primeste cu bunavointa cantarea noastra de rugaciune pe care ti-o inaltam cu credinta in fata Minunatei tale icoane si cu atotputernicile tale rugaciuni roaga-te, Stapana, ca sa ne mantuim noi, pacatosii, de nevoile vremelnice si cele vesnice, ca, mantuiti de tine in viata ce va sa fie, sa proslavim intru tot sfant numele Fiului tau si Dumnezeului nostru, cantandu-I cu credinta: Aliluia!

Apoi se zice iarasi Icosul 1:

Imparateasa a ingerilor si Stapana a tuturor fapturilor, Preasfanta de Dumnezeu Fecioara, prin milostiva aratare a Chipului tau Sfant, in vremurile de demult ai mantuit orasul Pskov, iar acum orasul Kiev l-ai luminat cu har si multime de minuni ai izvorat celor credinciosi. Pentru aceasta cu osardie si cu dragoste cazand in fata Preacuratului tau Chip, rugaciuni de umilinta aducem milosardei tale aparari si cu frica graim:

Bucura-te, Primitoarea celor orfani si Ajutatoarea celor straini;
Bucura-te, Bucuria celor scarbiti si Acoperitoarea celor necajiti;
Bucura-te ca vezi nevoia noastra, vezi necazul nostru;
Bucura-te ca ne ajuti noua ca unor neputinciosi, ne hranesti ca pre niste straini;
Bucura-te ca nu avem alt ajutor afara de tine, nici alta Folositoare degraba;
Bucura-te ca nu avem alta Mangaietoare Buna, ci numai pre tine, o, Maica lui Dumnezeu;
Bucura-te ca ne acoperi si ne aperi in vecii vecilor;
Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

si Condacul 1:

Aparatoarei Doamne, Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei, care prin preaslavita aratare a Sfintei sale icoane, pre oamenii orasului Kiev minunat i-a cercetat, cantare de multumire sa-i inaltam. Tu insa, Preabuna Aparatoare a neamului crestinesc, izbaveste-ne din toate nevoile si de toti vrajmasii vazuti si nevazuti ne acopera, pe cei ce te cheama cu credinta: Bucura-te, Preacurata Fecioara de Dumnezeu Nascatoare Cauta la Smerenia, care din inaltimea cerurilor cauti la smerenia robilor tai!

Dupa aceea zicem aceasta rugaciune:

RUGACIUNE:

O, Preasfanta Doamna, Fecioara de Dumnezeu Nascatoare, ceea ce esti mai marita decat heruvimii si mai cinstita decat serafimii, Prunca de Dumnezeu aleasa!

Cauta din inaltimea cerurilor cu ochiul tau bland spre noi, nevrednicii robii tai, care cu umilinta si cu lacrimi ne rugam inaintea Preacinstitului tau chip, nu ne lipsi pre noi de ocrotirea ta si de Acoperamantul tau Imparatesc in calatoria noastra pamanteasca plina de scarbe si nelinisti.

Mantuieste-ne pre noi cei aflati in pierzare si nevoi, ridica-ne din adancul pacatelor, lumineaza mintea noastra intunecata de patimi si tamaduieste ranele sufletelor si trupurilor noastre.

O, Atotmilostiva Maica a Stapanului celui iubitor de oameni! Revarsa peste noi bogatia milei tale, intareste vointa noastra neputincioasa spre indeplinirea poruncilor lui Hristos, topeste impietrirea inimilor noastre cu dragostea catre Dumnezeu si aproapele, daruieste-ne noua zdrobire inimii si pocainta adevarata, ca, fiind curatiti de scarnavia pacatelor, sa ne invrednicim de sfarsit crestinesc cu pace si de raspuns bun la Strasnica si Nefatarnica Judecata a Domnului nostru Iisus Hristos, Caruia impreuna cu Tatal cel fara de inceput si cu Preasfantul si de Viata Facatorul Duh i se cuvine toata slava, cinstea si inchinaciunea acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Istoric al Icoanei Maicii Domnului "Cauta la smerenia":

Prima atestare documentara referitoare la icoana "Cauta la smerenia" trimite la indepartatul an 1426, in unul din vechile hrisoave bisericesti fiind amintita minunea pe care a aratat-o aceasta icoana, prevestind nenorocirile ce aveau sa se abata asupra locuitorilor din partile Pskovului - din ochiul drept al Preacinstitului chip curgea sange, atat in locul in care statea, cat si pe drumul spre Pskov. Acestei intamplari i-au urmat un sir de evenimente tragice - foamete, pojaruri inspaimantatoare, navalirea cneazului lituanian Vitovt asupra pamanturilor pskoviene� Icoana se pastra la catedrala Sf. Treime din Pskov, alaturi de alte mari sfintenii bisericesti, multe dintre care nu au ajuns, insa, pana in zilele noastre. Incendiile carora Pskovul era deseori expus, au facut sa se piarda si aceasta icoana facatoare de minuni.

Insa conform unei stravechi traditii, de pe icoanele care s-au proslavit prin minuni mari, se obisnuia sa se faca copii, pentru a arata pietatea fata de chipul indragit al Preacuratei. Icoana "Cauta la smerenia" are doua astfel de copii - prima (sec. XVII) se afla pana in prezent la manastirea de maici a Inaltarii Domnului din Kiev, iar a doua (sec. XIX) - infrumuseteaza biserica principala a manastirii de frati "Intrarea Maicii Domnului" din acelasi oras. In aceasta manastire icoana a fost adusa de catre schimonahia Teodora (Totki), aceasta avand-o spre pastrare de la parintele Boris Kvasnitki, proprietarul ei, care a fost represat in anii 30 ai secolului trecut de catre bolsevici, perioada din care dateaza si prima inchidere a lacasului. Pentru prima oara icoana a ajuns la Manastirea Intrarii Maicii Domnului in 1941, cand Ucraina era ocupata de germani. In 1961 manastirea a fost inchisa pentru a doua oara, iar icoana se pastra in chilia maicii Teodora, de la manastirea de maici a Inaltarii Domnului. Icoana revine peste treizeci de ani in manastirea locala, unde a ramas pana in prezent. In timpul calatoriilor sale icoana "Cauta la smerenia" a aratat lumii nenumarate minuni si semne, a vindecat nenumarati credinciosi.

Conform spuselor maicii Teodora, icoana a vindecat o fata surdomuta, care se ruga la ea impreuna cu bunica sa si a inceput dintr-odata sa vorbeasca. Fiind intrebata cum s-a intamplat aceasta minune, fetita a raspuns: "Aceasta tanti a suflat spre mine".

In vara anului 1993 icoana a uimit printr-o noua minune enoriasii manastirii, intreaga populatie a Kievului si nu numai. Dupa ce s-a observat o intunecare a tonurilor in care era pictata icoana, s-a crezut ca aceasta necesita o restaurare, a fost scoasa sticla care o acoperea, si mare a fost mirarea cand s-a descoperit ca culorile icoanei au ramas intacte. In schimb, pe sticla s-a imprimat cu exactitate si in mod miraculos chipul Maicii Domnului, in nuante argintii. Vestea acestei minuni s-a raspandit rapid, iar in manastire au inceput sa vina un numar urias de pelerini. Mitropolitul Vladimir (Sabodan) al Kievului si al Intregii Ucraine a binecuvantat sa se efectueze o investigatie stiintifica a acestui fenomen unic. Savantii, ajutati de un aparataj ultramodern, au incercat sa dea o explicatie a aparitiei imprimarii pe sticla, insa pana la urma au ajuns la concluzia ca acest fenomen este una dintre marile minuni ale secolului XX.

La 22 noiembrie 1995 Sinodul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a decis ca icoana "Cauta la smerenia", in urma acestei minuni precum si a nenumaratelor vindecari savarsite prin ea, sa fie considerata facatoare de minuni si praznuita pe 16 septembrie. In perioada rece a anului icoana se afla acasa, intre zidurile natale, iar odata cu incalzirea timpului, ea porneste in adevarate calatorii misionare prin intreaga Ucraina, dar si dincolo de hotarele ei. Minunile savarsite de ea au intors multa lume la credinta, au salvat vieti si au tamaduit suflete. Icoana este invitata si asteptata cu nerabdare departe de bastina ei, fiind solicitata pentru mult timp inainte.

Categoria: Rugaciuni

Vizualizari: 371

Sfinții zilei
Căutare