Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Apostolul si Evanghelia la Intrarea Maicii Domnului in biserica

În seara de dinaintea sarbatorii, la Vecernie se citesc texte din Vechiul Testament care sunt considerate ca simboluri ale Maicii Domnului, pentru ca ea va deveni templul viu al lui Dumnezeu. La fiecare citire se spune "pentru ca slava lui Dumnezeu a umplut templul Domnului Dumnezeu Atotputernic." (Iesirea 40:1-5, 9-10, 16, 34-35; I Regi 7:51, 8:1, 3-4, 6-7, 9-11; si Ezevhiel 43:27-44)

Uneori, în dimineata sarbatorii se slujeste si o Utrenie. Citirile din Evanghelie sunt de la Luca 1:39-49, 56. Este citita la toate sarbatorile Maicii Domnului si include Spusele Maicii Domnului: "Mareste sufletul meu pe Domnul. Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu, Ca a cautat spre smerenia roabei Sale. Ca, iata, de acum ma vor ferici toate neamurile.."

În ziua sarbatorii se tine Sfânta Liturghie. Citirea Apostolului este din Evrei 9:1-7, si vorbeste despre tabernacolul vechiului legamânt. Citirea din Evanghelie este din Luca 10:38-42 si 11:27-28 citite una dupa alta; aceasta citire este aceeasi pentru toate sarbatorile Maicii Domnului. În ea, Domnul spune: "binecuvântati sunt aceia care aud cuvântul Domnului si îl urmeaza!"


Apostol: Evrei 9, 1-7

Fratilor, si cel dintâi (Asezamânt) avea orânduieli pentru slujba dumnezeiasca si un altar pamântesc,
Caci s-a pregatit cortul marturiei. În el se aflau, mai întâi, sfesnicul si masa si pâinile punerii înainte; partea aceasta se numeste Sfânta.
Apoi, dupa catapeteasma a doua, era cortul numit Sfânta Sfintelor,
Având altarul tamâierii de aur si chivotul Asezamântului ferecat peste tot cu aur, în care era nastrapa de aur, care avea mana, era toiagul lui Aaron ce odraslise si tablele Legii.
Deasupra chivotului erau heruvimii slavei, care umbreau altarul împacarii; despre acestea nu putem acum sa vorbim cu de-amanuntul.
Astfel fiind întocmite aceste încaperi, preotii intrau totdeauna în cortul cel dintâi, savârsind slujbele dumnezeiesti;
În cel de-al doilea însa numai arhiereul, o data pe an, si nu fara de sânge, pe care îl aducea pentru sine însusi si pentru gresealele poporului.

Evanghelie: Luca 10, 38-42 si 11, 27-28

În vremea aceea, pe când mergeau ei, El a intrat într-un sat, iar o femeie, cu numele Marta, L-a primit în casa ei.
Si ea avea o sora ce se numea Maria, care, asezându-se la picioarele Domnului, asculta cuvântul Lui.
Iar Marta se silea cu multa slujire si, apropiindu-se, a zis: Doamne, au nu socotesti ca sora mea m-a lasat singura sa slujesc? Spune-i deci sa-mi ajute.
Si, raspunzând, Domnul i-a zis: Marto, Marto, te îngrijesti si pentru multe te silesti;
Dar un lucru trebuie: caci Maria partea buna si-a ales, care nu se va lua de la ea.

Si când zicea El acestea, o femeie din multime, ridicând glasul, I-a zis: Fericit este pântecele care Te-a purtat si fericiti sunt sânii pe care i-ai supt!
Iar El a zis: Asa este, dar fericiti sunt cei ce asculta cuvântul lui Dumnezeu si-l pazesc.

Categoria: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - 21 noiembrie

Vizualizari: 1432

Sfinții zilei
Căutare