Maica Domnului
Maica Domnului
Ne găsiți pe:
Bunavestire, Blagovesteniile sau Ziua Cucului

Bunavestire reprezinta momentul in care Fecioara Maria a fost vestita ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu, dar si momentul revenirii la viata a naturii amortite peste iarna.

Ziua de 25 martie reprezinta, in calendarul ortodox, momentul in care Arhanghelul Gavril s-a aratat Mariei in casa ei dintr-o cetate din Galileea, Nazaret, si a vestit-o ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu. Intrând ingerul la ea, acesta a zis: „Bucura-te cea care esti plina de har, Domnul este cu tine! Binecuvântata esti tu intre femei... Nu te teme, Marie, caci ai aflat har de la Dumnezeu. Si iata ca vei lua in pântece si vei naste fiu si vei chema numele lui Iisus“. La intrebarea ei cum se va intâmpla aceasta, intrucât nu stia de barbat, Arhanghelul i-a zis: „Duhul Sfânt Se va pogori peste tine si puterea Celui Preainalt te va umbri; pentru aceea si Sfântul care Se va naste din tine, Fiul Lui Dumnezeu Se va chema“. (Luca1, 26-38)

Blagovesteniile sau Ziua Pasarilor

In traditia populara, Bunavestire se mai numeste si Blagovestenie, cuvânt de origine slava, care desemneaza momentul in care natura revine la viata, ziua in care se dezmorteste pamântul si iarba incepe sa creasca. Dupa cum spune si Antoaneta Olteanu in lucrarea „Calendarele poporului român“, Bunavestire este ziua pasarilor. In aceasta zi se poate ara, dar nu si semana, pentru ca pasarile pot mânca rodul de pe spice. De asemenea, se crede ca de Bunavestire trebuie sa soseasca rândunelele. In ziua de Bunavestire se dezleaga limba tuturor pasarilor, dar mai ales cea a cucului, care pe parcursul iernii ar fi fost uliu, iar in aceasta zi devine din nou cuc. Acesta cânta pâna la Sânziene sau pâna la Sfântul Petru când, din cauza ca se ineaca cu cirese, nu mai poate cânta si se transforma din nou in uliu.

De Bunavestire nu se pun oua sub closca

Traditia mai spune ca, daca in aceasta zi oua vreo gaina, gâsca sau rata, ouale nu sunt bune de pus sub closca. Se credea ca nu ies pui sanatosi din ouale ouate de pasarile din padure in ziua in care Fecioara Maria a fost vestita ca poarta in pântece pe Fiul lui Dumnezeu. In ziua de Bunavestire nu trebuie atinse ouale, gainile nu trebuie cautate de ou, si nu se pun oua sub closca pentru ca ies pui strâmbi sau cu doua capete.

Ziua de Bunavestire are si un caracter puternic oracular. Daca in ziua aceasta este vreme frumoasa, anul va fi bun, iar daca pâna la amiaza va ploua, iar apoi va fi frumos, anul va avea o toamna lunga. Bunavestire este si un aparator de rele. „Se obisnuia ca femeile in vârsta sa ii afume pe toti cei ai casei. Femeia lua o cârpa si, aprinzând-o, afuma gospodaria si membrii familiei pentru a fi feriti de muscatura sarpelui. Traditia mai este pastrata in zona noastra, nu numai la tara, ci si la oras.

Categoria: Buna Vestire a Maicii Domnului - 25 martie

Vizualizari: 323

Sfinții zilei
Căutare